FAQ & How to? - Klucze do majsterkowania przy Misiu
josie - 21-02-2007, 01:14
A ja używam w większości starych polskich nasadek Takich co już się na nich nalot rdzy pojawił - i powiem że nie ma na nie mocnych. Do tego też stary polski komplet kluczy oczkowych giętych. Z płaskich to zbieranina jakiś bezfirmówek ale radzą sobie nieźle.
Grzechtkę tylko muszę kupić jakąś lepszą bo dzisiaj popsułem kolejną za 12 czy 20zł
Bartek napisał/a: | Lux profi nie powiem złego slowa |
Też się zgadzam - robią dobre rzeczy. Ja używałem akurat kompletu wierteł do stali - drogi był dosyć ale nie do zakatowania.
Bartek - 21-02-2007, 08:05
Krzyzak napisał/a: | (no chyba, ze ktos to wczesniej dorypal niewiarygodna sila) |
Dokładnie do ODkręcania półosi. W Sigmie Nachbara poddałem się - dowalenie wcześniej + jeżdżenie bez kołpaków prezz kilka lat zrobiły z półosi i piasty jedną całość. Nakrętkę po złamaniu przedłużacza odkręcilem udarem, ale rozłączenie przegubu od piasty było niemożliwe.
Wracając do tematu:
Do Misia z 4g1x i 4g9x proponuję zestaw:
- Grzechotka 1/4"
- Grzechotka 1/2"
- Nasadki 1/4": 7 (jak jest gaz), 8, 10, 12
- Nasadki 1/2": 12, 12 długie, 14, 14 długie, 17, 19, 21, 32
- przedłużacze długi i krótki 1/2" i 1/4"
- klucze płaskooczkowe: 10, 12, 14, 17, 19, 22 (lub klucz do sondy lambda)
Kupując osobno porządne narzędzia wyjdzie sporo - grzechotki po ok. 80 zł, nasadki, klucze i przedłużki średnio po kilkanaście, ale nie kupisz zbędnego żelaztwa i prędzej Ci się znudzą niż popsują
W rozrządzie 4g9x są potrzebne:
10, 12, 14, 17, 21
Anonymous - 21-02-2007, 08:28
Bartek napisał/a: | Kupując osobno porządne narzędzia wyjdzie sporo - grzechotki po ok. 80 zł, nasadki, klucze i przedłużki średnio po kilkanaście, ale nie kupisz zbędnego żelaztwa i prędzej Ci się znudzą niż popsują | Moja nowo zakupiona grzechotka to półcalówka, 72-zębowa, z blokadą (kulka) nasadki. Do tego przedłużka 25 cm (dziś udaję się na polowanie celem znalezienia dłuuuuugiej przedłużki) i nasadki: 12 ,13 ,14, 17, 19, 21. Ceny jak sam podałeś. Ciekawostka - przeglądając grzechotki znalazłem też naprawdę solidnego Topexa za 60 PLN. Stanley kosztował ok. 70 PLN.
Bartek napisał/a: | W rozrządzie 4g9x są potrzebne:
10, 12, 14, 17, 21 | Nie ukrywam, że to głównie z myślą o rozrządzie 4g92 dokonuję zakupów. Zresztą, jak pamiętasz, już kiedyś robiłem jedno podejście do zakupów sprzętowych, ale wyskoczył remont Żabozielonego i trzeba było na co innego przeznaczyć środki. A wracając do tematu nasadek - do czego ma służyć nasadka 32?
Bartek - 21-02-2007, 09:17
32 = Półosie. Jest na nie również insza metoda. Kupujesz najtańszą nasadkę 32 i pokrętło 1" w sklepie z częściami do tirów (z Papą tak zrobiliśmy przy problemach z jego półosiami)
Co do przedłużek - jak nie używasz udaru - daruj sobie dłuuuugą przedłużkę - kup jeszcze jedną 25 cm i jedną 12 - możesz je w zależności od potrzeb łączyć
PS. Stanley niesamowicie jedzie na marce za naprawdę coraz mniej warte narzędzia
Krzyzak - 21-02-2007, 09:26
Grzesiu - nasadka 13mm??? a do czego?
natomiast 32 - to jak Bartek napisal + jeszcze tylna piasta w Colcie - zaleznie od konstrukcji tylnej piasty (u mnie w Colcie jest na 32 mm i dowala sie jak polosie, ale w Galu juz nie pamietam - chyba 24 i tylko 20/10 Nm)
faktem jest, ze 36 mm to rzadkosc - jak pisalem tylko w skrzynce biegow takie duze potrzebne byly, ale sobie z Josie poradzilim inaczej
Bartek - 21-02-2007, 09:47
Fakt, w żabozielonym jeszcze 24 do tylnej piasty by się przydało, ale mam nadzieję, że nie prędko
Jak masz paragon/fakturę, to oddaj 13 - ie użyjesz jej w Misiu
Anonymous - 21-02-2007, 09:48
Krzyzak napisał/a: | Grzesiu - nasadka 13mm??? a do czego? | Np. mocowanie alternatora.
Krzyzak napisał/a: | natomiast 32 - to jak Bartek napisal + jeszcze tylna piasta w Colcie - zaleznie od konstrukcji tylnej piasty (u mnie w Colcie jest na 32 mm i dowala sie jak polosie, ale w Galu juz nie pamietam - chyba 24 i tylko 20/10 Nm) | No to już mam jasność. Byłem przekonany, że piasta w Colcie ma średnicę 36 mm. Na pewno nie jest to ani 24, ani 26 ani 27, bo takie nasadki już wcześniej miałem, a są za małe.
Bartek napisał/a: | Co do przedłużek - jak nie używasz udaru - daruj sobie dłuuuugą przedłużkę - kup jeszcze jedną 25 cm i jedną 12 - możesz je w zależności od potrzeb łączyć | Też o tym myślałem, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że jakoś nie mogłem znaleźć długich przedłużek. Myśląc o przedłużce mam przede wszystkim na myśli kręcenie silnikiem i blokowanie rozrządu. Udaru nie używam i raczej nieprędko będę. Zakupię być może jeszcze dziś klucz dynamometryczny. Przeglądałem Allegro i Leroya - za ok. 100 PLN mogę nabyć taki, który powinien wystarczyć do moich skromnych potrzeb.
Bartek napisał/a: | PS. Stanley niesamowicie jedzie na marce za naprawdę coraz mniej warte narzędzia. | Też odnoszę takie wrażenie. Kiedyś to był synonim jakości, a dziś kosztuje niewiele więcej niż topowy Topex, a jakość wykonania zdaje się być od owego Topexa gorsza. Nasadki i grzechotka Stanleya zrobiła na mnie naprawdę marne wrażenie.
Bartek - 21-02-2007, 09:51
Cytat: | Np. mocowanie alternatora. |
fakt - zapomniałem .
Ogólnie 13 spotkasz tylko dzięki mecha.....nikom grzebiącym wcześniej w aucie
Anonymous - 21-02-2007, 09:53
Bartek napisał/a: | Fakt, w żabozielonym jeszcze 24 do tylnej piasty by się przydało, ale mam nadzieję, że nie prędko | Oj chyba więcej niż 24. 24 mam i jest za mała.
Bartek napisał/a: | Jak masz paragon/fakturę, to oddaj 13 - ie użyjesz jej w Misiu | Mocowanie alternatora. Poza tym przyda się przy innych pracach domowych, nie tylko przy Misiu. Od przybytku głowa nie boli, a koszt nieduży.
Krzyzak - 21-02-2007, 10:01
Fakt - 13,15 sa popularne przez auta zza Odry
ale ten fakt zalatwilem kluczem oczkowym odgietym, ktory z jednej strony ma 12 mm i swietnie nadaje sie do regulacji zaworow a z drugiej wlasnie... 13mm - w jednej cenie mam 2 klucze
Anonymous - 21-02-2007, 10:03
Krzyzak napisał/a: | ale ten fakt zalatwilem kluczem oczkowym odgietym, ktory z jednej strony ma 12 mm i swietnie nadaje sie do regulacji zaworow a z drugiej wlasnie... 13mm - w jednej cenie mam 2 klucze | Taki klucz też nabyłem.
Matejko - 21-02-2007, 11:21
Krzyzak napisał/a: | Fakt - 13,15 sa popularne przez auta zza Odry |
klucz 15 sie przyda do odkrecenia siodla od zacisku hamulcowego z przodu, mam tak w carismie, a chyba hamulce sa takie same
Bartek - 21-02-2007, 11:31
Lancer, Galant, Sigma - 17 , 15 może przez holenderskie łapki
Matejko - 21-02-2007, 11:38
Bartek napisał/a: | 15 może przez holenderskie łapki |
kto wie, pomyslalem kfilke - to przy tarczach 4*100 i hamulcach lucasa - czyli nowszy model colta
Krzyzak - 21-02-2007, 12:44
C52 ma jedna srubke przy zacisku na 12 mm a jarzmo juz nie pamietam - 14 lub 17.
A ze w Cari uzyli to zaskoczka...
|
|
|