[92-96]Colt CA0 - [ALL] Kontrolka od ręcznego
Anonymous - 23-02-2007, 09:49
Jeśli zamarzłby płyn to dlaczego gaśnie kontrolka po odpaleniu silnika.
A może to jest jakaś kontrolka bo jakby to sie zawieszał pływak to przecież po odpaleniu by sie nagle nie odwieszał i kontrolka by nie gasła.
pozdrawiam
Anonymous - 23-02-2007, 10:27
może jest tak że płyn hamulcowy nie był długo wymieniany i wody nabrał bo w motorze tak miałem...co wy na to??dzis jest to samo nawet mimo tego ze nie zaciagam recznego na noc...
Krzyzak - 23-02-2007, 10:30
plyn hamulcowy jest higroskopijny - czyli wode chlonie
po jakims czasie jest to sama woda - i wtedy moze zamarznac
dlatego trzeba wymieniac co 2 lata lub 30 tkm - zalezy co bedzie wczesniej
Anonymous - 23-02-2007, 11:02
@endriu
Przepraszam, nie zauwazylem "nie".
Jezeli nie masz zaciagnietego recznego to nie powinna sie palic kontrolka WOGOLE (ani przed ani po wlaczeniu zaplonu czy silnika).
Anonymous - 23-02-2007, 12:55
A czy Krzyżak potwierdza że nie powinna się palić?
Proszę o opinię
Krzyzak - 23-02-2007, 13:23
lampka hamulca postojowego swieci sie w 2 przypadkach i tylko po zaplonie na ON:
1. zaciagniety hamulec reczny
2. plywak w zbiorniczku plynu hamulcowego zbyt nisko
mowa oczywiscie o sytuacjach normalnych - wszystkie pozostale wskazuja na jakies zwarcie lub inne uszkodzenie i nie sa norma
Anonymous - 23-02-2007, 13:38
Czyli mam rozumieć że jeżeli pływak w zbiorniczku jest zbyt nisko i kluczyk jest w stacyjce w pozycji ON i świeci się kontrolka, ręczny nie zaciagnięty i odpalam autko to kontrolka gaśnie po odpaleniu?
Czy świeci sie nadal?
Anonymous - 23-02-2007, 13:54
Wtedy powinna sie swiecic nadal.
ECU nie sprawdza tego czujnika w czasie testu tak jak olej i alternator.
Dla jasnosci, podczas wlaczenia zaplonu (przed odpaleniem silnika) powinny sie palic 3 kontrolki i zadna wiecej (oczywiscie jezeli nic nie jest powlaczane - vide zaciagniety hamulec reczny):
1. Check engine
2. Alternator (ikonka akumulatora)
3. Cisnienie oleju (ikonka dzbanuszka)
Po odpaleniu silnika te 3 kontrolki powinny zgasnac.
Anonymous - 23-02-2007, 14:02
A u mnie ta kontrolka od ręcznego gaśnie po odpaleniu.
I co wy na to?
Anonymous - 23-02-2007, 14:06
No wiem, ze gasnie bo juz pisales.
Ja na to, ze jezeli wogole sie zapala to cos jest nie tak.
SPRAWDZIC zanim bedzie za pozno. Z hamulcami nie ma zartow.
Anonymous - 23-02-2007, 14:11
No zacznę od sprawdzenia tego pływaka w zbiorniczku.
[ Dodano: 24-02-2007, 11:26 ]
Witam wszystkich.
Sprawdzałem dzisiaj poziom płynu w zbiorniczku i jest na MAX.
Pływak od czujnika jest też wysoko zapiera się o swoje ograniczenie.
Zauwżyłem, że ta kontrolka BRAKE jak nie jest zaciągnięty ręczny to się tylko lekko podświetlka jakby nie biło pełnej masy tylko by się zamykała przez jakiś opór co by wskazywało że coś nie tak jest z czujnikiem.Jak ręczy się zaciągnie to świeci mocno.
Jeszcz myślałem dlaczego gaśnie po odpaleniu i wymyśliłem sobie że może jest kopntrolowane serwo od hamulca i w chwili odpalenia może wzrasta w tym zbiorniczku ciśnienie i ten czujnik rozłącza kontrolkę (ALE TO TYLKO MOJE PODEJżENIE) niech wypowie się ktoś co wie dokładnie jak to jest
Pozdrawiam
Anonymous - 26-02-2007, 19:11
Otoz u mnie to sie tak skonczylo, po dolaniu plynu kontrolka zgasla, wpadniecie w dziure i pozniej tarcie przy hamowaniu to byl czysty przypadek , akurat klcki sie skonczyly z prawej strony, jak wymianiali mi klocki to plyn hamulcowy molo nie wylecial ze zbiorniczka, teraz jest wszystko OK
Anonymous - 26-02-2007, 21:58
Endriu24 wygląda na to, że masz gdzieś jakieś przebicie, odłącz wtyczkę od pokrywy zbiorniczka. Jak przestanie świecić to znaczy, że to coś z czujnikiem (włącznikiem) w pokrywce od zbiornika płynu. Jeżeli nie to czeka cię poszukiwanie "lewej" masy może to być jakieś uszkodzenie przy czujniku od ręcznego (taki włącznik jak przy drzwiach, wkręcony pod wajchą od ręcznego) albo coś na płytce licznika.
|
|
|