To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[04-13]Colt CZx - Jaki polececie olej do Colta 1.3

michalcolt - 07-10-2015, 17:28

w moim za czasów pobytu w niemcowni w serwisie do 90tyś km zalewali jakiś bardzo podstawowy motul 10w40 i nic się nie stalo i jeździ.

Przy ostatniej wymianie była promocja w makro na shella helix 10w40 to i to zalałem (aktualnie w w-wie w petrostar jest za 69,95zł za 4L). Nie ma problemów, teraz po 10tys km olej nie wygląda na zbytnio przepalony, silnik się nie przegrzewał nawet podczas tegorocznych upałów w korkach, w zimie słychac zawory delikatnie przy ruszaniu na zimnym silniku ale to raczej norma przy każdym oleju. Następnym razem chyba też zainwestuje w shella ale 5w40.

Borewicz85 - 08-01-2016, 17:38

michalcolt nie wiem czy wiesz ale jeśli masz zalany silnik olejem 10w40 to nie zaleca sie zmiany na 5w40 jesli juz to tylko na minerał 15w40. Po wymianie na 5w40 moze ci zaczac brać olej lub rozszczelnic silnik. wszystkie oleje w pełni syntetyczne maja dodatki płukające silnik w sobie a oleje 10w40 juz nie wiec jesli miales juz 10w40 to nie zmianiaj na pełny syntetyk no chyba ze chcesz ale potem sie nie dziw ze ci zacznie cieknac z tad czy owąd albo zacznie brac oliwe :) pzdr.
inq - 08-01-2016, 20:14

Borewicz85, nie rozpisuj głupot zasłyszanych u mechaników z lat 70tych. Ile takich operacji zrobiłeś i doświadczyłeś tego co piszesz? Ja kilka razy zmieniałem olej na lepszy i jakoś nic takiego nie zaobserwowałem. Wszystko zależy od kondycji silnika - olej nie wiele ma tu do rzeczy.
rufuz - 09-01-2016, 10:29

a jakie to ma znaczenie przy silniczku 1.3 czy zalejesz castrolem czy moltulem jesli nie cisniesz czesto gazu w podloge ? Wazniejsze jest chyba aby w miare czesto wymieniac olej i aby nie byl to jakis tani polsyntetyk z marketu lub mineral.
grzegorz26807 - 09-01-2016, 10:54

lech55 napisał/a:
Elf to dobry olej. Zamiast zastanawiać się który olej zalać, pomyśl dlaczego wszyscy producenci aut zalecają wymianę oleju co pewien okres przebiegu w kilometrach, ale nie rzadziej niż co roku. Ja osobiście mam zalany silnik olejem Valvoline, bo do takiego mam dostęp.

myślę , że producenci zalecają zmianę co roku ponieważ jest to dobry marketing i z tego to wynika. Zobacz olej się nie utlenia jak jest odpakowany , a w opakowaniu też jest poddawany różnym temperaturą. Według mnie to jasne , że jest to marketing i olej powinno wymieniać się po przejechanych km. Osobiście używam 5W40 syntetyka olej wymieniam co 10-12 tys km.

rufuz - 09-01-2016, 15:59

niedawno znalazlem wyniki badan w necie dotyczace zuzycia oleju silnikowego. Badania byly robione przez jedna z politechnik (chyba politechnike wroclawska). Z badan wynikalo, ze olej zaczyna tracic swoje wlasciwosci srednio po ok. 6 tys km.
Janq - 09-01-2016, 16:27

Borewicz85, może jeszcze napiszesz, że nie wolno robić płukanek silnika, bo silnik się rozszczelni........

Rufuz, toteż dlatego ja zmieniam olej co 7kkm :d

apg2312 - 09-01-2016, 16:50

rufuz napisał/a:
niedawno znalazlem wyniki badan w necie dotyczace zuzycia oleju silnikowego. Badania byly robione przez jedna z politechnik (chyba politechnike wroclawska). Z badan wynikalo, ze olej zaczyna tracic swoje wlasciwosci srednio po ok. 6 tys km.

Bez urazy, ale to są kompletne brednie. Żeby takie badania mogły być uważane za wiarygodne, trzeba by przetestować wszystkie dostępne na rynku oleje na wszystkich dostępnych na rynku silnikach, w każdych warunkach drogowych i we wszystkich strefach klimatycznych, do tego każde auto (czyli w sumie silnik) musiałoby być przynajmniej w 20-30 egzemplarzach prowadzonych przez różnych kierowców.
Tych uwarunkować jest oczywiście sporo więcej. Ale dopiero wtedy takie badanie można by ewentualnie uznać za w miarę wiarygodne.

grzegorz26807 napisał/a:
myślę , że producenci zalecają zmianę co roku ponieważ jest to dobry marketing i z tego to wynika. Zobacz olej się nie utlenia jak jest odpakowany , a w opakowaniu też jest poddawany różnym temperaturą. Według mnie to jasne , że jest to marketing i olej powinno wymieniać się po przejechanych km.

Mam prośbę - przeczytaj to zdanie ze dwa, trzy razy, a potem przemyśl je i napisz jeszcze raz, tylko po polsku.
Borewicz85 napisał/a:
michalcolt nie wiem czy wiesz ale jeśli masz zalany silnik olejem 10w40 to nie zaleca sie zmiany na 5w40 jesli juz to tylko na minerał 15w40. Po wymianie na 5w40 moze ci zaczac brać olej lub rozszczelnic silnik. wszystkie oleje w pełni syntetyczne maja dodatki płukające silnik w sobie a oleje 10w40 juz nie wiec jesli miales juz 10w40 to nie zmianiaj na pełny syntetyk no chyba ze chcesz ale potem sie nie dziw ze ci zacznie cieknac z tad czy owąd albo zacznie brac oliwe :) pzdr.

Takiego steku bzdur to już daaaaaawno nie czytałem :D

rufuz - 10-01-2016, 11:55

przeciez mozesz wymieniac olej co 30-40 tys. Twoje auto, Twoja sprawa :lol: Najlepiej wez jeszcze taki zuzyty ze smazenia frytek :lol: bedzie znacznie taniej :lol:
dyskusja na temat olejow silnikowych jest bez sensu bo i tak kazdy wiej najlepiej, i tak wiekszosc kupi tanie "smarowidlo" "no name" na wyprzedazy w hipermarkecie.

apg2312 - 10-01-2016, 12:33

rufuz napisał/a:
przeciez mozesz wymieniac olej co 30-40 tys. Twoje auto, Twoja sprawa

Równie dobrze można napisać :
"niedawno znalazlem wyniki badan w necie dotyczace zuzycia oleju silnikowego. Badania byly robione przez jedna z politechnik (chyba politechnike gliwicką). Z badan wynikalo, ze olej zaczyna tracic swoje wlasciwosci srednio po ok. 3 tys km"
lub
"niedawno znalazlem wyniki badan w necie dotyczace zuzycia oleju silnikowego. Badania byly robione przez jedna z politechnik (chyba amerykańską MIT). Z badan wynikalo, ze olej zaczyna tracic swoje wlasciwosci srednio po ok. 1 tys mil"
I co ? uwierzysz w takie bajeczki ? Bo serio, jest to bajeczka typu :
Kod:
W austriackich Alpach żyje świnia, które potrafi latać i pierdzi przy tym w takt walca "Nad pięknym, modrym Dunajem"

Z drugiej strony patrząc, wymiana oleju po 7 tyś. km na pewno silnikowi nie zaszkodzi, i lepiej wymieniać co 7 tyś, niż co (zalecane w nowych autach) 20-30 tyś :)
rufuz napisał/a:
Najlepiej wez jeszcze taki zuzyty ze smazenia frytek :lol: bedzie znacznie taniej :lol:

Rada może i dobra, ale dziękuję, nie skorzystam. Ja tam co 10-12 tyś. wlewam LM Synthoil High Tech 5W-40 1307 :)

Pawlik84 - 11-01-2016, 07:09

Sam zmieniałem i znam osoby które zmieniali olej z 10W40 na 5W40 a nawet na 5W30 - efekt taki że nie było różnicy dla silnika, w zimę lepiej kręciły i nic się nie działo nic nie rozszczelniło. Moim zdaniem na polskie warunki 5W40 to najbardziej optymalny olej - a do colcików wg. producenta zdaje mi się że proponuje 5W30, tak wskazuje strona castrola i valovoline?
tomusn - 11-01-2016, 23:14

Castrol Edge 5W30 LL

ale można lać taki o normie MB 229.1

poziom1989 - 12-01-2016, 10:34

Proponuje dobrac cos z gamy pelnych syntetykow np. Valvoline Sypower 5W40, Liqui Moly Synthoil High Tech ( ewentualnie Meguin, identyczne oleje ) Ravenol VSI rowniez o lepkosci 5W40, oczywiscie jest jeszcze kilka wartych uwagi.
dembiec1991 - 02-02-2016, 17:07

Panowie mam pytanie co byście polecili do 1.3 , obecnie ma 100tys przejechane na castrol edge 5w30 ale chciałem zmienić na cuś lepszego

*VALVOLINE SynPower Xtreme XL-III C3 5W30
*VALVOLINE SynPower Xtreme MST C3 5W30
*Millers Oils EE Longlife C3 5w30
*MOTUL 8100 ECO-NERGY 5W30
*AMSOIL Signature Series 5W-30 Synthetic

Chyba że macie jakąś sugestie ? :)

Janq - 02-02-2016, 21:03

dembiec1991, z tych co napisałeś to albo Millers albo AMSOIL