Chcę kupić Galanta! - [EAx 97-04] Mitsubishi Galant 2002 2,5 tiptronic
mlz88 - 12-10-2015, 06:27
dmi, co do lakieru masz na myśli, że nadkola mają ciemniejszy kolor, także zapewne kiedyś rdza wyszła na wierzch i ktoś to pewnie zdarł, zaszpachlował i zamalował kolorem o podobnym odcieniu, czy nie powinienem traktować tego jako zaletę, skoro ktoś o to zadbał w jakimś stopniu? Co do wybrzuszenia, to rzeczywiście wydaje się, że na przedniej części tylnego nadkola od strony kierowcy coś tam jest ale może taka perspektywa zdjęcia, jeśli ktoś robił tylne nadkole to chyba dziwne, żeby zaczęło puchnąć?
eremita - 12-10-2015, 08:26
mlz88 napisał/a: | dmi, co do lakieru masz na myśli, że nadkola mają ciemniejszy kolor, także zapewne kiedyś rdza wyszła na wierzch i ktoś to pewnie zdarł, zaszpachlował i zamalował kolorem o podobnym odcieniu, czy nie powinienem traktować tego jako zaletę, skoro ktoś o to zadbał w jakimś stopniu? Co do wybrzuszenia, to rzeczywiście wydaje się, że na przedniej części tylnego nadkola od strony kierowcy coś tam jest ale może taka perspektywa zdjęcia, jeśli ktoś robił tylne nadkole to chyba dziwne, żeby zaczęło puchnąć? |
Jeśli był robiony porządnie to zaleta, jeśli był robiony pod sprzedaż to szybko wyjdzie rudzielec i dojdą dodatkowe koszty.
mlz88 - 12-10-2015, 08:34
Wiem, że ciężko znaleźć perełkę i liczę się z tym, że będę musiał trochę dodatkowo zainwestować. Jeśli wszystko, tj. auto+opłaty+płyny+naprawy wyniosą mnie na starcie 15-16 tys. to płakać nie będę - na takie koszty jestem nastawiony, niestety 20 tys. w tej chwili jest poza moim zasięgiem.
Hugo - 12-10-2015, 14:17
mlz88, welurowej tapicerki to on napewno nie ma. To zwykła szmata.
mlz88 - 13-10-2015, 07:48
Przedzwonię dzisiaj do Żagania, zobaczę co więcej uda mi się dowiedzieć.
sveno - 14-10-2015, 07:09
dmi napisał/a: | - esp to nie posiada żaden galant tej generacji | bredzisz. Sam miałem jednego takiego kombiaka.
W Mitsu nazywa się to ASC.
Szybko można sprawdzić czy dany egzemplarz ma ASC: otwieramy podłokietnik, wyjmujemy schowek i jak widzimy dwa czujniki (przeciążenia i obrotu wokół osi pionowej) przykręcone do podłogi za ręcznym to mamy ASC czyli ESP.
Jeśli się nie mylę (?) to wychodziło to tylko i wyłącznie z TCL.
dmi - 14-10-2015, 12:01
mhmm wydawało mi się, że tylko TCL'a posiadajo......
mlz88 - 15-10-2015, 06:46
Drodzy koledzy,
Wczoraj rozmawiałem z właścicielem auta w Żaganiu
http://otomoto.pl/oferta/...html#20b1e3a716
i sprawa wygląda tutaj tak:
1. Auto oczywiście z Niemiec, jeżdżone przez dziadka (jak każdy Niemiec), samochód oclony, cło wliczone w cenę
2. Tylne nadkola były konserwowane (stąd może być inny odcień lakieru)
3. Numer VIN samochodu to JMBSREA5A1Z001946, link do raportu:
http://www.autodna.pl/vin...21870c9295f003f
4 Według raportu zgadza się skrzynia biegów, silnik, kolor ale zastanawia mnie kilka rzeczy:
- w ogłoszeniu podany jest rocznik 2002, natomiast raport wykazuje 2000. Możliwe jest, żeby ktoś się pomylił zapisując samochód do bazy, czy nie ma takiej opcji?
- według raportu nie jest to wersja AVANCE (lub AWANCE, jak kto woli ), tylko ELEGANCE, jednak w raporcie na liście wyposażenia jest zapis PE0 BUMPER CHANGE - może to oznaczać zmianę zderzaków na te z wersji AVANCE?
VIN otrzymałem późnym wieczorem i nie od razu miałem możliwość jego sprawdzenia, toteż do sprzedawcy jeszcze nie dzwoniłem. Najbardziej martwi mnie ten rocznik i ewentualnie dosłownie pusta rubryka z Historią Pojazdu ale najwidoczniej Niemiec nie robił go w ASO - sprzedawca powiedział, że ma całą teczkę faktur z Niemiec. W razie co to będę miał ze sobą osobę znającą niemiecki, ale kluczowa jak dla mnie sprawa to fakt wymianu rozrządu.
Co o tym wszystkim myślicie i czy poza wyjaśnieniem sprawy z rocznikiem, o coś jeszcze powinienem gościa zapytać?
Bizi78 - 15-10-2015, 07:09
Według CAPS-a: Production period 2002023.
mlz88 - 15-10-2015, 07:53
Bizi78, mógłbyś podać źródło, w którym otrzymałeś tą informację? Szukam po haśle CAPS, ale nie jestem za bardzo obeznany w temacie, także będę wdzięczny za podpowiedź.
eremita - 15-10-2015, 08:41
mlz88 napisał/a: | według raportu nie jest to wersja AVANCE (lub AWANCE, jak kto woli ), tylko ELEGANCE, jednak w raporcie na liście wyposażenia jest zapis PE0 BUMPER CHANGE - może to oznaczać zmianę zderzaków na te z wersji AVANCE? |
Czasami podane jest Elegance ale jest opcja zmiany zderzaków też tak jest w tym
SP5 : CRU/CONT + BUMPER CHANGE + OTHER OPTION
mlz88 napisał/a: | 2. Tylne nadkola były konserwowane (stąd może być inny odcień lakieru) |
Konserwacja robi się od środka i to nie ma wpływu na kolor.
mlz88 - 15-10-2015, 08:48
Cytat: | Konserwacja robi się od środka i to nie ma wpływu na kolor. |
No to chyba istnieje możliwość, że rdza wyszła kiedyś na wierzch, ktoś to zdarł do gołej blachy i zamalował? Test grubości lakieru powinien wszystko wykazać.
eremita - 15-10-2015, 08:53
mlz88 napisał/a: | Cytat: | Konserwacja robi się od środka i to nie ma wpływu na kolor. |
No to chyba istnieje możliwość, że rdza wyszła kiedyś na wierzch, ktoś to zdarł do gołej blachy i zamalował? Test grubości lakieru powinien wszystko wykazać. |
Tyle że rdza na tym nadkolu wychodzi od środka, tak że zeszlifowanie i malowanie na długo nie pomoże, tam trzeba wstawić nową blachę.
mlz88 - 15-10-2015, 09:35
Cytat: | Tyle że rdza na tym nadkolu wychodzi od środka, tak że zeszlifowanie i malowanie na długo nie pomoże, tam trzeba wstawić nową blachę. |
Masz namyśli, że trzebaby wymienić całe nadkole?
Znalazłem internetową wersję CAPS - tam rzeczywiście podaje 2002r.
http://www.auto-parts.spb...BSREA5A1Z001946
eremita - 15-10-2015, 09:49
mlz88 napisał/a: | Masz namyśli, że trzebaby wymienić całe nadkole? |
Całe nie wystarczy kawałek odciąć i przyspawać reperaturkę
|
|
|