To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Filtr paliwa - lokalizacja

swinks_UK - 12-01-2008, 14:12

Adley: filtr paliwa najszybciej dostaniesz online z www.japarts.co.uk
Do wymiany jednak nie zabieraj się sam jak tego wcześniej nie robiłeś lub nie masz dokładnie oblookanego, bo spędzisz wieki na szarpaniu się z zardzewiałymi śrubami mocyjącymi. generalnie - miska (łapacz benzyny), odrdzewiacz typu WD40, klucze, i jakiś kanał lub najazdówka. Powinieneś dać radę.

Anonymous - 12-01-2008, 15:01

Takie pytanie ... mowa jest o lokalizacji filtra paliwa przy V6 ... GDI 2.4 2000 r. ma podobna?
tzn kolo zbiornika ?? Wymiana jest taka jak koledzy wyzej opisali ?? Ja Kupiłem filtr w JC i woże w bagazniku bo nie mogłem znaleźć
:P

swinks_UK - 13-01-2008, 12:43

GDI ma taką samą lokalizację. Filtry GDI też można znaleźć na tej stronie co podałem, albo w Polsce na stronie http://sklep.intercars.com.pl/. Albo u Japaneze. Acha, ten filtr do GDI mimo wyglądu podobnego NIE JEST kompatybilny z filtrami do pozostałych benzynówek.
Anonymous - 13-01-2008, 13:19

dzieki ... w weekend biore sie za wymiane :)
Anonymous - 13-01-2008, 13:26

swinks_UK, a jeśli się nie ma podjazdu - jak podniosę go trochę to dam radę? Hmmm.. nie jestem zbyt gruby więc chyba powinienem coś zdziałać.

/Samochód zachowuje się jak by mu brakowało paliwa czasami (tak jest cały czas) po prostu się dławi tak jakby. Jestem prawie przekonany, że to od filtra - jak nie to chociaż wykluczę kolejną część i będę pewny, że tam jest OK./

sampler - 13-01-2008, 13:37

W sumie dalbys rade ale sie bardzo nameczysz. Lepiej bedzie znalezc jakis kanal zeby miec swobodny dostep.
Anonymous - 13-01-2008, 15:03

podnosniki bywaja zdradzieckie, ja im nie ufam chyba ze masz hydrauliczny, 2 razy juz widzialem jak sie zlozyl podnosnik (ten zwykly) :/
czekoladka_1981 - 13-01-2008, 15:12

RyboV napisał/a:
2 razy juz widzialem jak sie zlozyl podnosnik (ten zwykly) :/

Przy podnoszeniu zwykłym lewarkiem powinno zabezpieczyć się podkładając jeśli się je ma stojaki , albo klocki, lub coś w tym rodzaju aby auto nie opadło i kliny pod koła.

swinks_UK - 13-01-2008, 21:16

Adley: na leżąco sporo się namordujesz, bo trzeba się dobrze zaprzeć. Lepiej poszukać czegoś co mogłoby robić za kanał albo najazdówkę. No i względy bezpieczeństwa...
Takie zachowanie samochodu jak opisujesz jest dość charakterystyczne w silnikach GDI jak pierwsza sonda lambda pada. Jak z filtrem nie będzie poprawy to sondę zmień.

lowmax - 23-11-2009, 13:59
Temat postu: Gdzie jest filt paliwa i czy wymiana jest ciężka?
Witam,
jak w temacie.
Chciałbym sam wymienić, w poprzednich autach mi się to udawało ale w galancie nie wiem nawet gdzie jest.
Możecie pomóc?

czekoladka_1981 - 23-11-2009, 15:18

Od spodu po prawej obok zbiornika paliwa. Uważaj na zapieczone śruby obejmy i nakrętki rurek. Kręć z wyczuciem gdyż możesz je ukręcić.
Marcino - 23-11-2009, 17:45

czekoladka_1981 napisał/a:
Od spodu po prawej obok zbiornika paliwa. Uważaj na zapieczone śruby obejmy i nakrętki rurek. Kręć z wyczuciem gdyż możesz je ukręcić.

Renia,
Ty masz tyle siły w kobiecej dłoni żeby ukręcić śrubkę???

czekoladka_1981 - 23-11-2009, 17:53

Marcino napisał/a:
Ty masz tyle siły w kobiecej dłoni żeby ukręcić śrubkę

Osobiście to nie!! ale to co jest związane z naprawą lub wymianą to jestem obecna i patrzę z uwagą jak to panowie robią i o wszystko pytam.

Marcino - 23-11-2009, 18:29

czekoladka_1981 napisał/a:
Marcino napisał/a:
Ty masz tyle siły w kobiecej dłoni żeby ukręcić śrubkę

Osobiście to nie!! ale to co jest związane z naprawą lub wymianą to jestem obecna i patrzę z uwagą jak to panowie robią i o wszystko pytam.

I chwała ci za to ze taka jesteś spostrzegawcza i potrafisz doradzić fachowo na forum.
A o misia dbasz jak należy i jeszcze nawet lepiej.
Pozdrawiam

vince_81 - 10-11-2010, 20:17

Hmmm... a powiecie mi, czy filtr paliwa w moim Galu jest też przy zbiorniku czy pod maską? Bo chcę wymienić a mam pewne, ehm, wątpliwości co do lokalizacji :wink:
Wszystko, co do tej pory znalazłem na Forum dotyczy 2,5 V6 lub 2,4 GDI. A ja mam Gala kombi z 1999 roku, 2.0 16V (4G63), nadwozie EA2W. Z góry dzięki za pomoc :)