Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Nierówne obroty silnika podczas zatrzymywania
kruhy84 - 06-03-2018, 17:21
a gdyby był dpf to na pewno nie będzie się wypalał na zimnym silniku.
szeryf85 - 06-03-2018, 20:06
U mnie jest taki objaw, że jak dojeżdżam do świateł (silnik już trochę rozgrzany, pojawiła się pierwsza kreska na wyświetlaczu) to obroty są na poziomie 800, a jak się zatrzymam to wzrastają do 1100. Dopiero jak się całkowicie rozgrzeje to na postoju też ma 800.
Jak go odpalam na zimnym, to obroty są na poziomie 1100. Czy tak powinno być?
Pytam, bo w poprzednim aucie też z silnikiem 2.0 TDI (audi a4 b7) na zimnym obroty były na poziomie 900, chwilę później 800, nigdy na postoju obroty nie były na poziomie 1100.
kajos - 06-03-2018, 21:11
szeryf85 napisał/a: | U mnie jest taki objaw, że jak dojeżdżam do świateł (silnik już trochę rozgrzany, pojawiła się pierwsza kreska na wyświetlaczu) to obroty są na poziomie 800, a jak się zatrzymam to wzrastają do 1100. Dopiero jak się całkowicie rozgrzeje to na postoju też ma 800.
Jak go odpalam na zimnym, to obroty są na poziomie 1100. Czy tak powinno być?
Pytam, bo w poprzednim aucie też z silnikiem 2.0 TDI (audi a4 b7) na zimnym obroty były na poziomie 900, chwilę później 800, nigdy na postoju obroty nie były na poziomie 1100. |
tak powinno byc w miskach
lexus - 07-03-2018, 10:51
szeryf85 spróbuj na zimnym bez wł ogrzewania,klima czy ogrzewanie na off ,na zimnym obroty są na 900 i tak powinno być
Grzesiek_o - 07-03-2018, 18:26
lexus napisał/a: | to nie wypalanie tylko grzałki elektryczne jak masz włączone ogrzewanie ,jeszcze raz 2.0 DID NIE MA DPF niech to do was dotrze koledzy ,jest filtr otwarty |
Sorki, nie wiedziałem.
Ale tak się wyraził kierownik mechaników z ASO!
szeryf85 - 07-03-2018, 19:52
lexus napisał/a: | szeryf85 spróbuj na zimnym bez wł ogrzewania,klima czy ogrzewanie na off ,na zimnym obroty są na 900 i tak powinno być |
ok, spróbuję a co może być przyczyną, jak po odpaleniu obroty przez chwilę są nierówne?
manioMT - 04-06-2018, 00:29
Witam Forumowiczów.
Podczas przeglądu w ASO poprosiłem o sprawdzenie tego falowania w zakresie 1100-800obr/min.
Błędów żadnych, natomiast mechanik wykonujący obsługę powiedział że to padająca przepustnica.
Koszt to ok. 2500zł (sama przepustnica). Stwierdził że VW tak mają i jeździ się z tym do końca.
Co do DPF-a, to silnik 2.0 DID ma takowy, tylko że pasywny, tzn. że wypala się przy dłuższej jeździe na autostradach itp.
Pozdrawiam.
gifek - 05-08-2018, 09:53
A czy ktoś próbował wyłączyć te grzałki elektryczne?
Mam z tym wew problem ze silnik na zimno od razu wskakuje na 1200 obrotów... oczywiście szybkie ciepełko mnie cieszy ale czy to zdrowe dla silnika?
Oczywiście kilka pierwszych minut mam nawiewny na off.
lexus - 05-08-2018, 10:38
[quote="manioMT"]Błędów żadnych, natomiast mechanik wykonujący obsługę powiedział że to padająca przepustnica.
Koszt to ok. 2500zł (sama przepustnica). Stwierdził że VW tak mają i jeździ się z tym do końca. [/quote/ taaki koszt to tylko w ASO ,u mnie był ułamek tej ceny
gifek - 06-08-2018, 09:30
Nierówne obroty przy dojeżdżaniu do świateł... co u mnie pomogło?
Miałem ostatnio błędy EGR - oczywiście to błędne wskazanie ponieważ EGR nie ma żadnej elektroniki która może diagnozować problem. W moim przypadku problemem była przepustnica której elektronika była zalana olejem (temat znany).
Sobota rano - upał jak diabli... wziąłem się za robotę - wykręciłem przepustnicę i egr. Egr co do zasady to bardzo proste urządzenie i jeżeli membrana działa poprawnie - nie ma się co tam zepsuć. Przepustnica wyglądała ok, ale chciałem sprawdzić czy wszystkie "zęby" są na swoim miejscu - okazało się, że była po brzegi wypełniona olejem.
Metodą wymiany towarowo pieniężnej nabyłem odłuszczacz do tarcz hamulcowych którym potraktowałem zarówno EGR jak i przepustnicę - godzinka na wyschnięcie i składamy.
Efekt? problemu z nierównymi obrotami ustały, błędy się żadne nie wyświetlają.
Rada dla potomnych? sprężynkę w przepustnicy należy obrócić tak, żeby przepustnica była 100% otwarta (mi tej wiedzy zabrakło, dlatego musiałem rozbierać 2 razy:) ).
Jeżeli podejmiecie sami taką próbę i napotkacie na problemy - piszcie. cały zabieg trwał u mnie około 3h, ale drugie wyjęcie przepustnicy, rozebranie jej na części i poskładanie wszystkiego do kupy trwało kolejne 15 min .
hucker - 07-08-2018, 22:49
U mnie po wymiana przepustnicy nic się nie zmieniło , może tu chodzi o wyczyszczenie egr i wtedy problem zniknie.
Tresher - 27-11-2019, 12:00
Ja miałem wymieniany EGR, problem dalej występuje.
potentator - 28-11-2019, 15:41
Bo trzeba wymienić czujnik położenia wału korbowego
Maniek600 - 01-12-2019, 14:04
Wymieniles czujnik walu? Pomoglo calkowicie?
nightfly - 02-12-2019, 14:17
Maniek600 napisał/a: | Wymieniles czujnik walu? Pomoglo calkowicie? |
U mnie pomogło, miałem nierówne obroty przy dojeżdżaniu do świateł + przy odpalaniu i gaszeniu dźwięk metaliczny jakbyś wrzucił garść gwoździ.
Wymieniałem dwumasę i właśnie czujnik położenia wału bo podobno przepuszczał olej.
Teraz mam spokój.
|
|
|