To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - W204 C180 CGI AT

jacek11 - 25-12-2015, 12:22

Mieczysław zacnie się prezentuje.
https://www.youtube.com/watch?v=GvAtHCWaFmk
od razu mi się przypomniało :mrgreen:

Hugo - 25-12-2015, 20:06

jacek11, :mrgreen:
Paweł W. - 15-01-2016, 21:39

Mercedes-Benz jak tyyyyysiace innych Mercedesow-Benzow tylko czarny.
Byl lub kiedys bedzie piekna Taksowka.
Najserdeczniej Pozdrawiam
Pawel

gigant87 - 10-03-2016, 10:06

Okazało się, że auto jednak ma bezpośredni wtrysk i turbo... (założyłem z góry, że 5-biegowy automat to na pewno kompresor i wtrysk pośredni :P ).

Pojawiła się więc opcja na program.
W CGI komputer jest nie flashowalny, więc jedyna możliwość to BOX. Konkretny to ok 2,5k PLN i tak się zastanawiam...

Na lato wlecą nowe opony - Dunlop Sport Maxx RT 225/45/17.

Poza tym, zrobiłem już prawie 10 tys km i nadal się cieszę. :)

Za 5 tys km przegląd, trzeba będzie wymienić olej w ASB i filtr. W sumie 1800PLN w ASO. Tam też będę dalej robił przeglądy - wrocławskie ASO mają dobre opinie, szkoda też tracić fajną historię auta (do tej pory wszystko w ASO) no i poza ASO nie jest dużo taniej. :)

gigant87 - 12-06-2016, 19:54

No i jestem już po przeglądzie na 180k km i wymianie rozrządu.

Przegląd trochę podrożał, bo wymieniono jakąś uszczelkę przy turbo i tylne klocki + tarcze. W sumie wyszło prawie 3k zł.

Zrobiłem przegląd szybciej, bo jechałem do Kołobrzegu na weekend. Cała trasa minęła sprawnie (udało się też sprawdzić i kilkukrotnie potwierdzić Vmax), a z powrotem jechałem spokojnie przez PL - wcale nie dużo dłużej. :)
Po kilku dniach zapalił się check, więc korzystając z gwarancji mobilności, auto na lawetę i do ASO, a ja dostałem zastępcze GLA z pakietem AMG (notabene świetne auto).

Do wymiany koła rozrządu, napinacz, ślizgi i jakieś tam bzdety, w sumie 12k zł, po rabatach 9k zł. Dzięki tzw dobrej woli producenta wyszło jeszcze mniej i auto już na nowo śmiga. Jest teraz wyczuwalnie cichsze i mocniejsze (szczególnie na niskich obrotach). Teraz jedzie rzeczywiście jak fabryka przykazała od 1600 obr/min, a nie jak wcześniej od 2000 obr/min. Pali też mniej w mieście. To chyba dlatego, że łańcuch był rozciągnięty o "10 stopni". :)

Z ciekawości wysłałem zapytanie ofertowe do "pana Kazia". Miało wyjść 2k zł mniej, ale po sprawdzeniu okazało się, że dobrał mi złe koła. :P

A na felgach 17" prezentuje się tak:

Owczar - 12-06-2016, 22:04

To jednak za serwis gwiazdy trzeba słono płacić. No i taka awaria przy 180kkm. W starych mercach łańcuch robił milion km.
gigant87 - 13-06-2016, 08:40

Zgadza się, tanio nie jest. :)
Łańcuch się wyciąga, bo to łańcuszek, jak w rowerze. W mocniejszych silnikach są lepsze łańcuchy. Generalnie przekonuję się, że lepiej wziąć najmocniejszy (lub prawie) piec - łatwiej o samodiagnostykę i dopracowanie.

Za to auto naprawdę fajne. :D

romek atomek - 14-06-2016, 06:34

bardzo ładne autko, rzeczywiście koszty serwisu są nie dla każdego - dla mnie na pewno nie ;) nie to że mnie nie stać, bo mnie nie stać xD - ale 165KM do takiej budy - zawsze patrząc na nie myślałem że jest tam sporo więcej .. oby już nie sprawiał problemów. wygląda imponująco.
gigant87 - 14-06-2016, 16:40

To najsłabsza benzyna w tym modelu - 156KM.
Najmocniejsze C63 ma 457KM. :)

Dla mnie na razie wystarcza - 9s do setki i Vmax 225 km/h (katalogowo).
W codziennej jeździe wystarcza, szczególnie miło się wyprzedza (turbo dobrze pompuje od dołu :) ). Niemniej jednak gdybym znów wybierał wziąłbym C350 (V6, 272KM). Być może za jakiś czas trafi się jakieś dobre C63 i trzeba będzie pomyśleć o dokupieniu. :)
Na razie "zachorowałem" na Mercedesy. :)

Owczar - 14-06-2016, 16:53

Osiągi podobne do galanta v6 ;)
gigant87 - 05-08-2016, 13:38

Początek lipca przyniósł nową "przygodę" - podczas przejazdu przez Bydgoszcz. :)

Pewna przemiła Pani w dobrze zrobionym Trabancie jechała za mną i... zaczęła się zastanawiać skąd jest moja rejestracja (OOL)... no i nie zauważyła gdy zatrzymałem się przed pasami. :D

Ucierpiała tylna lewa lampa (do wymiany), zderzak (wymiana) i lekko porysowana jest klapa bagażnika (od kontaktu ze zderzakiem i lampą - tutaj lakierowanie).

Auto dziś odbieram z ASO i... nawijam kolejne kilometry. Na razie mam 190000km przebiegu. :)

Tym razem zastępcze to nowa C-klasa (W205). Niestety w biednej wersji wyposażenia i... szału nie robi. Poza fajniejszym silnikiem (2.0 turbo - 184KM) i siedmiobiegową skrzynią trudno znaleźć jakieś większe zalety. No... jest jeszcze trochę więcej miejsca z tyłu i z zewnątrz jest bardziej atrakcyjny. Niestety stracił charakter "starego, dobrego" Mercedesa.

gigant87 - 05-09-2016, 12:51

Mam już też aktualne foty. :)
Gwiazda nadal sprawia przyjemność - długie szybkie trasy są niemęczące - o to mi chodziło.

Wypad na przedłużony weekend do Chorwacji? Proszę bardzo! :D

A tak poważnie - fascynacja nadal nie minęła... choć ostatnio jeździłem nowym BMW X5 i... też mnie to auto kupiło. Niestety... nie ten budżet. :)

Za kilka miesięcy przegląd na 200k km - zobaczymy co wyjdzie - na pewno będę wymieniał olej w tylnym moście.

W międzyczasie pojawiła się już metoda naprawy kół rozrządu do CGI - teraz zabawa byłaby 4 tys zł tańsza. Chyba zregeneruję sobie stare koła i będę miał spokój na kolejne 350 tys km. :)

Przed myciem:

I już po:

Lipa - 06-09-2016, 20:04

Bardzo fajny Mercedes, ładnie się prezentuje. Pojezdzilbym :) gratulacje, że starasz się utrzymać auto w jak najlepszym stanie! Szacun. Mercedesy od zawsze mi się podobały, ostatniego którego miałem to 124. Potem jakoś żadnego nie kupiłem, z zewnątrz są piękne, ale kokpit całkowicie nie w moim guście.
matraks - 07-09-2016, 05:11

Uwielbiam Mercedesy! I mówię to jako najwierniejszy fan BMW :wink:
gigant87 - 18-09-2016, 23:31

takie spalanie mi ostatnio wyszło... ;)