Nasze nieMiśki ;-) - W204 C180 CGI AT
jacek11 - 25-12-2015, 12:22
Mieczysław zacnie się prezentuje.
https://www.youtube.com/watch?v=GvAtHCWaFmk
od razu mi się przypomniało
Hugo - 25-12-2015, 20:06
jacek11,
Paweł W. - 15-01-2016, 21:39
Mercedes-Benz jak tyyyyysiace innych Mercedesow-Benzow tylko czarny.
Byl lub kiedys bedzie piekna Taksowka.
Najserdeczniej Pozdrawiam
Pawel
gigant87 - 10-03-2016, 10:06
Okazało się, że auto jednak ma bezpośredni wtrysk i turbo... (założyłem z góry, że 5-biegowy automat to na pewno kompresor i wtrysk pośredni ).
Pojawiła się więc opcja na program.
W CGI komputer jest nie flashowalny, więc jedyna możliwość to BOX. Konkretny to ok 2,5k PLN i tak się zastanawiam...
Na lato wlecą nowe opony - Dunlop Sport Maxx RT 225/45/17.
Poza tym, zrobiłem już prawie 10 tys km i nadal się cieszę.
Za 5 tys km przegląd, trzeba będzie wymienić olej w ASB i filtr. W sumie 1800PLN w ASO. Tam też będę dalej robił przeglądy - wrocławskie ASO mają dobre opinie, szkoda też tracić fajną historię auta (do tej pory wszystko w ASO) no i poza ASO nie jest dużo taniej.
gigant87 - 12-06-2016, 19:54
No i jestem już po przeglądzie na 180k km i wymianie rozrządu.
Przegląd trochę podrożał, bo wymieniono jakąś uszczelkę przy turbo i tylne klocki + tarcze. W sumie wyszło prawie 3k zł.
Zrobiłem przegląd szybciej, bo jechałem do Kołobrzegu na weekend. Cała trasa minęła sprawnie (udało się też sprawdzić i kilkukrotnie potwierdzić Vmax), a z powrotem jechałem spokojnie przez PL - wcale nie dużo dłużej.
Po kilku dniach zapalił się check, więc korzystając z gwarancji mobilności, auto na lawetę i do ASO, a ja dostałem zastępcze GLA z pakietem AMG (notabene świetne auto).
Do wymiany koła rozrządu, napinacz, ślizgi i jakieś tam bzdety, w sumie 12k zł, po rabatach 9k zł. Dzięki tzw dobrej woli producenta wyszło jeszcze mniej i auto już na nowo śmiga. Jest teraz wyczuwalnie cichsze i mocniejsze (szczególnie na niskich obrotach). Teraz jedzie rzeczywiście jak fabryka przykazała od 1600 obr/min, a nie jak wcześniej od 2000 obr/min. Pali też mniej w mieście. To chyba dlatego, że łańcuch był rozciągnięty o "10 stopni".
Z ciekawości wysłałem zapytanie ofertowe do "pana Kazia". Miało wyjść 2k zł mniej, ale po sprawdzeniu okazało się, że dobrał mi złe koła.
A na felgach 17" prezentuje się tak:
Owczar - 12-06-2016, 22:04
To jednak za serwis gwiazdy trzeba słono płacić. No i taka awaria przy 180kkm. W starych mercach łańcuch robił milion km.
gigant87 - 13-06-2016, 08:40
Zgadza się, tanio nie jest.
Łańcuch się wyciąga, bo to łańcuszek, jak w rowerze. W mocniejszych silnikach są lepsze łańcuchy. Generalnie przekonuję się, że lepiej wziąć najmocniejszy (lub prawie) piec - łatwiej o samodiagnostykę i dopracowanie.
Za to auto naprawdę fajne.
romek atomek - 14-06-2016, 06:34
bardzo ładne autko, rzeczywiście koszty serwisu są nie dla każdego - dla mnie na pewno nie nie to że mnie nie stać, bo mnie nie stać xD - ale 165KM do takiej budy - zawsze patrząc na nie myślałem że jest tam sporo więcej .. oby już nie sprawiał problemów. wygląda imponująco.
gigant87 - 14-06-2016, 16:40
To najsłabsza benzyna w tym modelu - 156KM.
Najmocniejsze C63 ma 457KM.
Dla mnie na razie wystarcza - 9s do setki i Vmax 225 km/h (katalogowo).
W codziennej jeździe wystarcza, szczególnie miło się wyprzedza (turbo dobrze pompuje od dołu ). Niemniej jednak gdybym znów wybierał wziąłbym C350 (V6, 272KM). Być może za jakiś czas trafi się jakieś dobre C63 i trzeba będzie pomyśleć o dokupieniu.
Na razie "zachorowałem" na Mercedesy.
Owczar - 14-06-2016, 16:53
Osiągi podobne do galanta v6
gigant87 - 05-08-2016, 13:38
Początek lipca przyniósł nową "przygodę" - podczas przejazdu przez Bydgoszcz.
Pewna przemiła Pani w dobrze zrobionym Trabancie jechała za mną i... zaczęła się zastanawiać skąd jest moja rejestracja (OOL)... no i nie zauważyła gdy zatrzymałem się przed pasami.
Ucierpiała tylna lewa lampa (do wymiany), zderzak (wymiana) i lekko porysowana jest klapa bagażnika (od kontaktu ze zderzakiem i lampą - tutaj lakierowanie).
Auto dziś odbieram z ASO i... nawijam kolejne kilometry. Na razie mam 190000km przebiegu.
Tym razem zastępcze to nowa C-klasa (W205). Niestety w biednej wersji wyposażenia i... szału nie robi. Poza fajniejszym silnikiem (2.0 turbo - 184KM) i siedmiobiegową skrzynią trudno znaleźć jakieś większe zalety. No... jest jeszcze trochę więcej miejsca z tyłu i z zewnątrz jest bardziej atrakcyjny. Niestety stracił charakter "starego, dobrego" Mercedesa.
gigant87 - 05-09-2016, 12:51
Mam już też aktualne foty.
Gwiazda nadal sprawia przyjemność - długie szybkie trasy są niemęczące - o to mi chodziło.
Wypad na przedłużony weekend do Chorwacji? Proszę bardzo!
A tak poważnie - fascynacja nadal nie minęła... choć ostatnio jeździłem nowym BMW X5 i... też mnie to auto kupiło. Niestety... nie ten budżet.
Za kilka miesięcy przegląd na 200k km - zobaczymy co wyjdzie - na pewno będę wymieniał olej w tylnym moście.
W międzyczasie pojawiła się już metoda naprawy kół rozrządu do CGI - teraz zabawa byłaby 4 tys zł tańsza. Chyba zregeneruję sobie stare koła i będę miał spokój na kolejne 350 tys km.
Przed myciem:
I już po:
Lipa - 06-09-2016, 20:04
Bardzo fajny Mercedes, ładnie się prezentuje. Pojezdzilbym gratulacje, że starasz się utrzymać auto w jak najlepszym stanie! Szacun. Mercedesy od zawsze mi się podobały, ostatniego którego miałem to 124. Potem jakoś żadnego nie kupiłem, z zewnątrz są piękne, ale kokpit całkowicie nie w moim guście.
matraks - 07-09-2016, 05:11
Uwielbiam Mercedesy! I mówię to jako najwierniejszy fan BMW
gigant87 - 18-09-2016, 23:31
takie spalanie mi ostatnio wyszło...
|
|
|