To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Maciejos - Mitsubishi Galant Sport Edition V6 2.5

Maciejos - 21-01-2016, 11:56

Zaczynam kompletować części na wiosenny remoncik zawieszenia :-)

1) Przednie amory (KYB Ultra SR), mocowanie amortyzatora oraz osłony i odboje

2) W przyszłym tygodniu powinny do mnie trafić tarcze i klocki - wrzucę później jakieś zdjęcie na potwierdzenie swych słów :-)

Fragu - 21-01-2016, 12:13

Noo elegancko, dobre wybory widzę 8)
Maciejos - 21-01-2016, 19:41

No, dziękuję :-) ...trochę żałuję, że z tyłu nie dałem również eSeR-ów, choć z drugiej strony, od dwóch miesięcy jeżdżę na "zwykłych", tylnych Excel-g i na razie jestem zadowolony (no w każdym razie nic się z amorów nie leje).

Martwi mnie jedna rzecz (napisałem o tym w wątku dotyczącym amortyzatorów, ale nikt mi do tej pory nie odpowiedział) - moje auto wydaje się być trochę obniżone - czy nie będzie przez to problemów z montażem (lub później - z użytkowaniem) tychże amortyzatorów (tzn. KYB Ultra SR) ?

Hugo - 21-01-2016, 20:34

Maciejos napisał/a:
moje auto wydaje się być trochę obniżone - czy nie będzie przez to problemów z montażem (lub później - z użytkowaniem) tychże amortyzatorów (tzn. KYB Ultra SR) ?
One są stworzone do niższych sprężyn. Ja jakiś czas jeździłem na nich i sprężynach H&R -40 mm, jeździło się świetnie i nic im nie jest.
Maciejos - 21-01-2016, 21:03

No to kamień z serca spadł....dzięki Hugo :-)
mati_z - 21-01-2016, 21:57

Maciejos, do wiosny chyba jeszcze trochę :P
Ja nie mogę się doczekać, aż zrobi się cieplej, żeby coś pogrzebać przy aucie, bo też muszę wymienić amorki ;)
Możesz napisać gdzie kupowałeś i ile dałeś? W tej chwili najtaniej widzę mają w e-autoparts.pl - 701,68 zł za komplet. Do tego muszę kupić osłony na tył, bo reszta wyglądała w porządku :)

Maciejos - 22-01-2016, 11:34

mati_z

Poniżej masz screen z mojego zamówienia - zakupy zrobione w Iparts.

Jeżeli chodzi o amory Ultra Sr, to kupowałem tylko przednie
(tylne, jak pisałem wcześniej, kupiłem zwykłe Excel-g) i za jedną sztukę zapłaciłem 166 zł.

Tylne eSeRy kosztują 198 zł za sztukę tylne SR , a więc za komplet na obie osie, w Iparts zapłaciłbyś 728 zł...wychodzi na to, że znalazłeś tańsze źródło - pod warunkiem, że wysyłka - tak jak w Iparts, przy tej kwocie zamówienia - będzie w e-autoparts.pl również darmowa.

...a co do wiosny...hmmm...chciałem poczekać z wymianą amortyzatorów i tarcz (czekam z za dostawą z hamulcesklep.pl) do momentu, gdy będę zmieniał koła zimowe na letnie.

Tak, żeby wszystko zrobić za jednym razem.

Dlaczego zatem kupiłem tak szybko tyle części (wydane 532 zł Iparts + 50 zł za odnowione mocowania osłon amorów z Allegro i 707 zł w hamulcesklep.pl = 1289 zł) ? ...kurcze, chyba sam tego dokładnie nie wiem :-) Może po prostu obawiałem się, że "rospiepszę" pieniądze na jakieś głupoty :-)

mati_z - 22-01-2016, 13:39

Tak, w tym e-autoparts.pl wysyłka jest darmowa przy zamówieniu powyżej 250 zł.
Gdyby w Iparts mieli od razu osłony na tył to może bym zamówił, żeby mieć wszystko z jednego sklepu, ale już się do nich zraziłem jak ostatnio zamawiałem. Napisali mi, że wysłali paczkę, więc pojechałem do domu, żeby wymienić to co zamówiłem, a okazało się, że jednak nie wysłali, bo coś uszkodzili i musiałem 2 razy jechać :|
Ja jednak poczekam jeszcze z zamówieniem, bo jednak gwarancja leci od momentu zakupu ;)

Maciejos - 22-01-2016, 15:01

mati_z napisał/a:
bo jednak gwarancja leci od momentu zakupu ;)

No właśnie to mnie trochę martwi - w Iparts uznają gwarancję tylko 14 dni od daty odbioru (nie wiem czy to do końca jest zgodne z prawem....)
Z drugiej strony, musiałbym mieć niezłego pecha, żeby kupić akurat wadliwe Ultra SR-y :-)

booohal - 22-01-2016, 15:12

O ile wiem to sklep nie musi dawać żadnej gwarancji. Producent musi dać co najmniej dwa lata.
Canavarg - 23-01-2016, 01:25

Maciejos, a jakie tarcze zamówiłeś?
czarny.marcin - 23-01-2016, 03:04

booohal napisał/a:
O ile wiem to sklep nie musi dawać żadnej gwarancji. Producent musi dać co najmniej dwa lata.

należy tylko pamiętać, że gwarancje na części są uznawane pod warunkiem montażu w serwisach(potwierdzone pieczątka ) . Przy samodzielnym montażu gwarancja jest nic nie warta .Bo to, że trzeba je także wymieniać parami i z nowymi osłonami i odbojem to chyba nie trzeba przypominać :) . Czyli w skrócie producent robi wszystko by i tak wyjść na swoje :)

Maciejos - 23-01-2016, 19:12

Canavarg napisał/a:
Maciejos, a jakie tarcze zamówiłeś?

Galuś będzie cały w "Cimermanie" :-)

klocki - przód

klocki - tył

tarcze - przód

tarcze - tył

Maciejos - 30-01-2016, 14:56

OK

A więc "słowo się rzekło" - poniżej zamieszczam, jako dowód :-) , zdjęcia tarczy i klocków.

Teraz się tylko zastanawiam na datą wymiany powyższych części w aucie.

Wymieniać teraz , czy lepiej poczekać do momentu, gdy będę zamieniał koła zimowe na letnie, i wtedy zrobić wszystko za jednym razem (a pamiętajcie, że czekają jeszcze amortyzatory).

sveno - 31-01-2016, 10:17

to kwestia bezpieczeństwa, żebyś potem nie mówił: a mogłem wymienić od razu!