Carisma - Ogólne - szukam kogos kto poleruje szklo!!!
Serek - 15-03-2007, 23:49
Dla Ficu865: jesteś w błędzie. Widziałem, jaką ogromną zmianę w poprawie własnego bezpieczeństwa daje montaż oświetlenia ksenonowego. Wiem, że każdemu z nas kojarzy się to z przydomowym lepieniem kloszy, drutowaniem wiązek, klejeniem przetwornic. Mimo to należy zauważyć, że to się zmienia. Coraz częściej ważna jest jakość wykonania, nie ilość. Wspomniałeś o "lansie".Pomijam efekt wizualny dla obserwatora, niech myśli co chce. Ale po tym, jak zobaczyłem różnicę w sposobie oświetlenia drogi przed pojazdem między żarówką H4 a ksenonową, jestem pod wrażeniem.
Sla - wspomniałeś o homologacji. Masz rację. Problem jednak w tym, że oprócz wspomnianego przez Ciebie zestawu z homologacją każdy powinien montować jednocześnie nowe lampy. Lampy z homologacją dla oswietlenia ksenonowego. Powiesz mi teraz skąd je wziąć ? Poza tym wspominasz o oślepianiu innych kierowców. Przyjrzyj się więc dziś innym użytkownikom dróg, którzy nie mają ksenonów. Zobacz, jak świecą ich reflektory. Co trzeci ma źle wyregulowane położenie lamp, przez co i tak oślepia o zmierzchu jadących z naprzeciwka. Nikt tym się nie przejmuje. O nagminnym używaniu świateł długich nie wspomnę. Najciekawsze jest to, że dopiero w chwili montażu oświetlenia ksenonowego większość kierowców myśli o poprawnym ustawieniu reflektorów.
sla - 16-03-2007, 10:40
Serek napisał/a: |
Sla - wspomniałeś o homologacji. Masz rację. Problem jednak w tym, że oprócz wspomnianego przez Ciebie zestawu z homologacją każdy powinien montować jednocześnie nowe lampy. Lampy z homologacją dla oswietlenia ksenonowego. Powiesz mi teraz skąd je wziąć ? Poza tym wspominasz o oślepianiu innych kierowców |
Pisząc o zestawie myślałem o wszystkich jego elementach, łącznie z lampami.Jeżeli nie można kupić odpowiednich lamp to nie można zrobić w sposób profesjonalny i zgodny z prawem takiej przeróbki i należy sobie dać z tym spokój a nie polerować klosze czy robić inne rzeźbiarstwo.Pewnych rzeczy się prawidłowo nie przerobi.Nie zrobisz z miotły rakiety nawet jeżeli przyczepisz do niej silnik odrzutowy. Po drugie jeżeli ktoś oślepia innych to nie znaczy, że może to robić następna osoba .
Anonymous - 16-03-2007, 13:45
sla widze ze nie masz pojecia o czym piszesz i nigdy nie spotkales kogos lub widziales jak ktos przerabia zwykle lampy na ksenony (napisze raz jeszcze pod pojeciem przerobka rozumiem wstawienie soczewki pod ksenon do zwyklej lampy, a nie zamiana zarowki h na zarnik), wiec nie bede na ten temat dluzej dyskutowal.
dopisze ze jesli ktos mialby kase i checi moglby uzyskac homologacje na przerabiany reflektor, tylko po co? chyba dla twojego lepszego samopoczucia bo niby dlaczego soczewka bi-ksenonowa z A4 mialaby inaczej swiecic w reflektorze w carismie?
Serek - 16-03-2007, 16:17
Zgadzam się, a polerowanie ma na celu usunięcie perforacji z wewnętrznej części klosza, która to rozprasza wiązkę światła. Przy zastosowaniu soczewki jest to nieodzowny element przeróbki.Hmm, homologacja. Pozostaje kwestia prawidłowego montażu oraz regulacja. Lampa ksenonowa emituje znacznie mniej ciepła do wnętrza reflektora, przez co obecne elementy radzą sobie bez kłopotów.
Anonymous - 16-03-2007, 18:50
ja mysle ze kolega SLA to chyba z policji jest bo tak go to interesuje i martwi sie chlopaczyna o moj dowod rejestracyjny!!a jak juz kolega ARRTURO napisal jesli beda wsadzone soczewki i prawidlowo ustawione swiatla to nie bedzie to nikogo oslepiac a ja podrozujac duzo noca wole miec dobre swiatla i nie zgarnac jakiegos menela z drogi a ciebie na pewno nie oslepie wiec o to badz spokojny!pozdrawiam!
sla - 16-03-2007, 20:14
Po pierwsze nie jestem Twoim kolegą ani chłopaczyną, a po drugie jeżeli zamierzasz mnie obrazić to najpierw radzę Ci wypolerować sobie mózg zamiast kloszy w lampach, a będzie z tego wiekszy pożytek. arturro napisał/a: |
dopisze ze jesli ktos mialby kase i checi moglby uzyskac homologacje na przerabiany reflektor |
Piszesz bzdury. Nigdy nie dostaniesz homologacji na taką przeróbkę.
Anonymous - 16-03-2007, 21:04
sla napisał/a: | Po pierwsze nie jestem Twoim kolegą |
No jeszcze moze per pan mamy sie do Ciebie zwracac? Ja posiadam akurat auto w ktorym byla przerobka na ksenony. Bylem na przegladzie i nawet zagadalem z gosciem co do legalnosci. Do niczego sie nie przyczepil. A co widocznosci na ksenonach to jest bajka. Cala droga jest idealnie oswietlona. Mam nadzieje ze w najblizszych latach ksenon stanie sie standardowym wyposazeniem w aucie.
sla - 16-03-2007, 21:11
dylson napisał/a: |
No jeszcze moze per pan mamy sie do Ciebie zwracac? |
O ile sie nie mylę, moja uwaga nie była skierowana do Ciebie, a wynikała z formy a nie z treści. Osoba która robiła przegląd nie jest żadnym autorytetem jeśli chodzi o homologacje, a zarejestrować można praktycznie wszystko.
Anonymous - 16-03-2007, 21:16
sla napisał/a: | Piszesz bzdury. Nigdy nie dostaniesz homologacji na taką przeróbkę. |
sam piszesz bzdury,
a niby producenci aut to w jaki sposob dostaja homologacje na nowe reflektory?
sla - 16-03-2007, 21:23
arturro napisał/a: |
sam piszesz bzdury,
a niby producenci aut to w jaki sposob dostaja homologacje na nowe reflektory? |
Myślę że producenci aut po pierwsze nie produkują reflektorów, a po drugie firmy które się tym zajmują nie uprawiają rękodzieła artystycznego.Jeżeli porównujesz działania typu polerowanie szkieł do technologii porodukcji nowoczesnych reflektorów to nie mam pytań, ale zawsze możesz stać się dostawcą lamp dla jakiejś marki.
Anonymous - 16-03-2007, 21:51
wiesz a ja mysle ze nawet niektorzy nie produkuja blotnikow zderzakow itd itd ale mimo to importer dostaje homologacje na dany rynek.
prubujesz byc glupio-madry wiec odpuszczam sobie dyskusje z toba.
apikus - 16-03-2007, 21:59
Witam,
sla masz rację, żaden producent nie produkuje dla siebie reflektorów. Robią to wyspecjalizowane firmy. Stanley, Automotive Lighting, Ichico, Valeo Lighting System, Hella i pewnie jeszcze kilka innych. Sam proces homologacji reflektorów jest dość skomplikowany, jako, ze reflektory sa zakwalifikowane do elementow wplywajacych na bezpieczenstwo. Najpierw trzeba uzyskać homologację na materiały użyte do budowy reflektora, a nastepnie juz skonstruowane reflektory, testy trwaja dosc dlugo i niektore z nich sa zniszczeniowe, wiec dla wykonanej jednej pary nie ma szans uzyskac homologacji. Jesli chodzi o konstrukcje reflektorow. to dawne szklo tzw. ryflowane spelnialo role soczewki, skupienie wiazki swiatla bylo realizowane przez odblysnik i szklo (soczewke). Teraz skupienie wiazki swiatla realizowane jest przez odpowiedniakonstrukcje odblysnika i czasami przez zastosowanie soczewli (reflektory soczewkowe), szyba to tylko element ochronny. Jednak kazdy odblysnik jest projektowany dla odpowiedniej zarowki i nie mozna zastepowac jej inna. Czy ktos sie zastanawial dlaczego reflektory ksenonowe roznia sie od zwyklych na zarowki typu Hx? Mowie o tym samym samochodzie. Zarowka ksenonowa nie jest wstawiana do tego samego reflektora co zarowka Hx tylko caly reflektor jest inny, choc ksztalt zewnetrzny jest taki sam.
Teraz o oslepianiu: oslepienie zarowka konwencjonalna nie jest tak grozne jak zarowka ksenonowa. Po prostu dla zarowki Hx emisja swiatla jest znacznie mniejsza i efekt oslepienia trwa krocej. Dlatego tak wazne jest czyste szklo reflektora (spryskiwacze) i regulacja wiazki swiatla (to nie tylko podczas wlaczenia, ale jest to realizowane ciagle podczas jazdy- przez odpowiednie czujniki i silniczki).
Chyba juz za duzo sie rozpisalem, sorry.
Pozdrawiam wszystkich
Andrzej
Anonymous - 16-03-2007, 22:16
apikus napisał/a: | Czy ktos sie zastanawial dlaczego reflektory ksenonowe roznia sie od zwyklych na zarowki typu Hx? Mowie o tym samym samochodzie. Zarowka ksenonowa nie jest wstawiana do tego samego reflektora co zarowka Hx tylko caly reflektor jest inny, choc ksztalt zewnetrzny jest taki sam. |
nie moge sie z toba zgodzic bo np. w A6 reflektor ksenonowy rozni sie tylko soczewka (a raczej jej wewn. konstrukcja) i tylna zaslepka, a cala pozostala konstrukcja jest identyczna, szyba, odblysnik pod dlugie itp. nawet na kolszu jest napisane H4, H7, D2S.
sla - 16-03-2007, 22:16
arturro napisał/a: | wiesz a ja mysle ze nawet niektorzy nie produkuja blotnikow zderzakow itd itd ale mimo to importer dostaje homologacje na dany rynek.
prubujesz byc glupio-madry wiec odpuszczam sobie dyskusje z toba. |
Zupełnie niepotrzebnie, wiesz przynajmniej jakie badania muszą przejść reflektory aby otrzymać homologację, jest to dosyć skomplikowana procedura obejmująca np. badania fotometryczne.Importer otrzymuje homologację na cały pojazd, a nie na poszczególne części. Powtarzam jeszcze raz, żaden reflektor przerobiony w sposób tu opisany nigdy w życiu nie otrzyma homologacji, kto twierdzi inaczej pisze brednie ( do sprawdzenia w Departamencie Transportu Samochodowego i Instytucie Transportu samochodowego) arturro napisał/a: | w A6 reflektor ksenonowy rozni sie tylko soczewka |
Stwierdziłeś to na oko czy robiłeś jakies badania?
Zawsze byłem pełen podziwu dla złotych rączek ale pewne sprawy zostawiłbym jednak dla fachowców z firm zajmujących się tymi sprawami profesjonalnie. Zabrnąłeś juz tak daleko, że nie wiesz jak sie z tego wycofać
apikus - 16-03-2007, 22:44
[quote="arturro napisał]
nie moge sie z toba zgodzic bo np. w A6 reflektor ksenonowy rozni sie tylko soczewka (a raczej jej wewn. konstrukcja) i tylna zaslepka, a cala pozostala konstrukcja jest identyczna, szyba, odblysnik pod dlugie itp. nawet na kolszu jest napisane H4, H7, D2S.[/quote]
sam zauwazyles, ze reflektor ksenonowy sie rozni, bo po prostu ma on inna konstrukcje. Bez pomiarow 3D nikt nie jest sprawdzic roznicy w podobnych na pierwszy rzut oka reflektorach (odblysnikach). Same zarowki sie roznia, gniazda montazowe zarowek. Zarowka musi byc w ognisku odblysnika zeby wszystko spelnialo swoja role, wiec to co wyglada na pierwszy rzut oka identycznie jest w rzeczywistosci inne. A to ze obuowa jest identyczna to normalne, nikt dla samochodu nie bedzie robil innego ksztaltu blach czy innych elementow, bo chce wstawic reflektor innego typu. Obudowa jest zaprojektowana tak, aby mozna bylo wstawiac rozne moduly (H7, ksenon). Juz pisalem, ze teraz szyba to tylko element ochronny wiec nie bierze udzialu w ksztaltowaniu wiazki, wiec dla kazdego zrodla swiatla moze byc taka sama. Ale wstawienie innej zarowki do tego samego doblysnika (lustra) diametralnie zmienia uksztaltowanie wiazki swiatla i w tym tkwi caly problem. Nie mozna tego sobie dowolnie zamieniac.
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
|