[02-06]Lancer CS0 - Gumy i tuleje - polecane firmy
smk - 02-12-2015, 22:27
Firma acor to chyba tylko firma handlowa
Hornet - 03-12-2015, 20:28
Z rozpędu źle napisałem. Powinno być AKOR. O tym mowa:
http://www.akor.pl/
Iwonka - 04-12-2015, 14:20
Janq napisał/a: | sla, poli jest też dużo trwalsze niż guma i nie zarabiałoby się na częściach zamiennych |
nie bylbym tego taki pewny. Poli trzeba dobrze nasmarowac to raz inaczej moga skrzypiec a to potrafi wkurzac. Poli pracuja w pewnym sensie jak lozyska slizgowe (poliuretan nie jest zawulkanizowany z metalowymi tulejami tak jak guma!) i poliuretan sie stopniowo wyciera. Proces nastepuje szybciej jesli miedzy poli a tuleje metalowe dostanie sie np. piasek. Podobnie jesli dostanie sie woda i skoroduje metalowa tuleja ktora po skorodowaniu dziala jak pilnik. A wytarta wkladka poliuretanowa to luzy w zawieszeniu.
Poliuretan ma sens do auta sportowego gdzie pewnosc prowadzenia jest wazniejsza niz komfort i trwalosc. CZasem bywa dobra opcja gdy fabryczne tuleje sa mega drogie albo dostepne tylko razem z wahaczem a zamienniki nic nie warte. Przerabialem temat kiedys w Prelude i takie mam doswiadczenia.
pozdr
Alex
Hornet - 15-12-2015, 18:54
Iwonka napisał/a: | Poli trzeba dobrze nasmarowac to raz inaczej moga skrzypiec a to potrafi wkurzac |
A czy gumę też trzeba smarować ? Od jakiegoś czasu walczę ze skrzypieniem chyba prawego przodu. Gumy od których zacząłem ten wątek wyskoczyły właśnie podczas poszukiwań "skrzypka". Gumy wymienione, skrzypek został. Po nocnym przymrozku to już w ogóle jakaś masakra. Diagności i warsztat twierdzą że wsio ok. Skrzypienie pojawia się w momencie wpadania prawego (i tylko prawego) przedniego koła do zagłębień. Wjazd/zjazd obu kół np z progu zwalniającego nie daje takiego dźwięku. Wkurza to niesamowicie a pomysłów brak...
smk - 15-12-2015, 21:20
Mam to samo ale z lewa strona ☺ Mnie sie wydaje ze to guma ktora lezy miedzy siodłem a sprezyna lub osłony,odboje na amorku. Jak namoknie to skrzypi. Jak jest sucho to nic nie slychac. To samo bylo z tylnymi tulejami wahacza poprzecznego.
Hornet - 17-12-2015, 21:25
smk, ja u siebie wczoraj posmarowałem miejsca o których mówisz smarem silikonowym do uszczelek (taki w spray-u) i jakby lepiej. Na bank nie dotarłem wszędzie. Zobaczymy co będzie jak znowu temperatura spadnie.
I jeszcze takie pytanko "techniczne": W jaki sposób odbój trzyma się amortyzatora? Na wcisk, czy są tam jakieś podcięcia?
Lancuś - 30-12-2015, 21:51
Nie polecam TED-GUM. Włozyłem je do tylnego wahacza poprzecznego przy kole. Montowane w maju wczoraj zmieniałem bo się rozlazły. Zauważyłem przy okazji wymiany oleju. Teraz znalazłem FEBI, wcześniej nic innego nie było. Zobaczymy ile te wytrzymają
maciej_edi - 07-02-2017, 08:26
Odświeżę schabowego.
Zmówiłem w Olkuszu poli na stabilizatory przód i tył i z racji ze co 10kkm wymieniam tuleję tylną wahacza przedniego panowie z produkcji zrobią mi prototypy do przetestowania. Zobaczymy jak długo wytrzymają, teraz czekam na przesyłkę. Jak zamontuję to dam znać.
Carloss - 10-02-2017, 13:33
Koniecznie, koniecznie !!
maciej_edi - 21-02-2017, 19:51
Bym wstawił zdjęcie ale nie wiem jak:(
Towar po małych problemach dotarł wkrótce montaż
Jestem ciekaw jak się sprawdzą?? No i przede wszystkim czy wszystko się spasuje?
Twarde czyli będzie sztywno no ale taki w końcu był zamysł ze ma być sztywno i stabilnie
No to nazie miniaturka😛
sla - 21-02-2017, 22:04
maciej_edi napisał/a: | Jestem ciekaw jak się sprawdzą | Najważniejsze, żeby zbytnie usztywnienie nie rozwaliło czegoś innego w zawieszeniu. Z jakiegoś powodu nikt tych wynalazków nie montuje fabrycznie.
se7en - 21-02-2017, 22:09
sla napisał/a: | maciej_edi napisał/a: | Jestem ciekaw jak się sprawdzą | Najważniejsze, żeby zbytnie usztywnienie nie rozwaliło czegoś innego w zawieszeniu. Z jakiegoś powodu nikt tych wynalazków nie montuje fabrycznie. |
nie montuja fabrycznie bo oczekuje sie komfortu a nie twardości
ja mialem juz w aucie przez 5 lat poli kompletnie na całe zawiesznie w tym wielowahaczowe, jak i łaczniki staba , i bardzo polecam to rozwiazanie, mimo wiekszej sztywności to 6 lat gwarancji (tyle mialem) mowiło za siebie chociaz u mnie po 5 latach i tak wygladały jak nowe
Carloss - 22-02-2017, 14:28
No i przede wszystkim z powodu kosztów ! Poli są znacznie droższe od zwykłych..
[ Dodano: 22-02-2017, 16:41 ]
ps. ile zapłaciłeś za ten zestawik ??
se7en - 22-02-2017, 20:26
Carloss napisał/a: | No i przede wszystkim z powodu kosztów ! Poli są znacznie droższe od zwykłych..
[ Dodano: 22-02-2017, 16:41 ]
ps. ile zapłaciłeś za ten zestawik ?? |
700 zł, jak na kompletne auto to nie było zle, szczegolnie ze żywotność ich to bez problemu 10 lat spokoju.
cobretti - 23-02-2017, 01:27
maciej_edi napisał/a: | Odświeżę schabowego.
Zmówiłem w Olkuszu poli na stabilizatory przód i tył i z racji ze co 10kkm wymieniam tuleję tylną wahacza przedniego panowie z produkcji zrobią mi prototypy do przetestowania. Zobaczymy jak długo wytrzymają, teraz czekam na przesyłkę. Jak zamontuję to dam znać. |
Ja ponad pół roku temu to robiłem ale komplet pasował z gala tylko nie 8 a 12 tulejek kupiłem. Jak dotąd żadnych śladów zużycia.
|
|
|