Archiwum - Bardzo chcę kupić
Anonymous - 27-02-2007, 19:48
Rzeczywiście dzisiaj trudno się zdecydować. Kiedyś były tylko polonezy fiaty i łady. Człowiek miał łatwiejszy wybór a teraz?
Krzyzak - 27-02-2007, 21:13
Rafal_Szczecin, ale stara Avensis to Japonia a nowa to juz francja, wiec shit - zreszta byla spora dyskusja na ten temat - nowa Avensis to kiszka... awaryjna bardzo
Anonymous - 27-02-2007, 22:08
Cytat: | kurcze tak wczoraj rozmawialem z grzesiem i mysle jednak ze carsima w dieslu (DID) to chyba dobry wybor ... co Wy na to ? |
zajebisty wybor
Matejko - 28-02-2007, 00:15
Fafal napisał/a: | kurcze tak wczoraj rozmawialem z grzesiem i mysle jednak ze carsima w dieslu (DID) to chyba dobry wybor ... co Wy na to ? |
kup te srebrna z podpisu tego duzego z bialegostoku, to jak tylko wyjedzie z serwisu to zobaczysz jak bedzie zachwalal
byle sprzedac
Anonymous - 28-02-2007, 08:21
o i to bylby bardzo dobry ruch, aby mnie uwolnic od tego samochodu
Anonymous - 28-02-2007, 15:42
za ok 28 tys. można kupić np Focusa, Xsare, Golfa, Leona czy inne kompakty, ale w tej cenie będą to roczniki 2003 maxymalnie, a w przypadku Golfa 2002 i to nie w najlepszym wyposażeniu i zapewne ściągane i po biciu. Ostatnio rozglądaliśmy się za samochodem za ok 27 tysiaków i wybór padł na Carisme. Dlaczego?? A dlatego że za te pieniądze kupiliśmy samochód młody (11.2003) i bardzo dobrze wyposażony. Za podobne pieniądze mogliśmy kupić Leona z 2001 roku 1.6, Focusa 1.6 też z 2002 roku, albo np Stilo 1.9 JTD z 2002 roku.
Narazie (2 dni tylko) Carisma sprawuje się dobrze, ale po takim okresie opinie nie mówią zbyt wiele.
Co do tej Carismy z ogłoszenia - kierownica jest chyba całkowicie inna niż w Carismach z tych roczników co może oznaczać brak poduszek. Trzeba byłoby dokładnie przebadać przed zakupem.
Rafal_Szczecin - 28-02-2007, 15:51
Matejko napisał/a: | kup te srebrna z podpisu tego duzego z bialegostoku, to jak tylko wyjedzie z serwisu to zobaczysz jak bedzie zachwalal |
nie no tej to nie chce
Anonymous - 27-03-2007, 17:24
cyt "Niestety carisma przez te 10 lat istnienia na rynku nie powiekszyla sie nawet o centymetr (no chyba ze nadmuchali zderzaki podczas liftingu) a kompakty ktore byly projektowane po 2000 roku jednak troche urosly jak i auta typu vectra, mondeo tez nie stay w miejscu i obecne modele to juz sporo wieksze auta niz carisma, mimo ze w 95,96,97 roku, byly to konkurencyjne modele."
Sorry ale tak semantycznie - Kompakty to Focus, astra, megane, lancer itp. to co wymieniłeś to segment C. Carisma podobnie jak Octavia to klasa B+ czyli pomiedzy kompaktem i klasą c
Nowy focus jest w środku mniejszy od starego, podobnie meganka, astry nie widziałem ale ople są coraz badziewniejsze, wiekszy od poprzedniego jest na pewno nowy lancer ale wg mnie ciągle węższy od carismy.
Kupiłem niedawno carisme właśnie dlatego ze jest odrobine wieksza od kompakta.
porownując jakość zachowania na drodze carisma vs. focus i megane to jak porownać samochod z wozem drabiniastym, wejście carisma 120 w ciasny łuk drogi jest nieodczuwalne a w obu kompaktach niestety nie. W bagażniku carsmy mieszczą sie np 4 opony 195/60/15, pokaż mi kompakta w który wejdą (nie kombi i bez skałdania siedzenia)
Pozdrawiam
demonik
ps. cena ws samochod sa nieco podejżane
Robson86 - 27-03-2007, 17:59
demonik napisał/a: | cyt "Niestety carisma przez te 10 lat istnienia na rynku nie powiekszyla sie nawet o centymetr (no chyba ze nadmuchali zderzaki podczas liftingu) |
...ale sie poszerzyla z 1695mm do 1710mm (zwiekszyli rozstaw kół )
demonik napisał/a: | W bagażniku carsmy mieszczą sie np 4 opony 195/60/15, pokaż mi kompakta w który wejdą (nie kombi i bez skałdania siedzenia) |
hehe tez tak woze oponki na wymiane
Pozdroo
Matejko - 27-03-2007, 19:19
Robson86 napisał/a: | z 1695mm do 1710mm (zwiekszyli rozstaw kół ) |
dali inne kola nominalnie
demonik napisał/a: | Kompakty to Focus, astra, megane, lancer itp. to co wymieniłeś to segment C. Carisma podobnie jak Octavia to klasa B+ czyli pomiedzy kompaktem i klasą c |
cos tu nie teges, golfa porownuja z focusem, megane, astra, a golf = octavia
znowu cos wlasciciel cari naopowiadal
Anonymous - 28-03-2007, 12:26
OctaviaII jest na podłodze Golfa ale jest i dłuższa i szersza od modelu 4 na ktrórym bazuje.
Rozstaw kół ma taki sam ale w środku jest większa. Podobnie jak Jetta którą też wkładano do B+ ze względu na wyposazenie i wyższa ładownośc. Nowy golf ma 1790 kg ładowności czyli prawie najwiecej w swojej klasie(passat 1982 miał 1820 kg ) wiec można powiedziec ze rosnie cała klasa.
Matejko - 28-03-2007, 13:39
Cytat: | Rozstaw kół ma taki sam ale w środku jest większa. |
nie wiem skad i jak ma byc wieksza jesli podgloga jest taka sama, ja tam nie wiem ale w obu octaviach dla mnie jest mniej miejsca niz w carismie
Anonymous - 28-03-2007, 18:08
demonik napisał/a: | Rozstaw kół ma taki sam ale w środku jest większa. |
to tak jak perpetum-mobile lub salomon nalewajcy z pustego,
polecam dobry cm w reke i pomierzyc, lub pojezdzic choc troche jednym i drugim.
carisma tez nie jest wieksza, w tym aucie poprostu jest imo w cudowny sposob rozwiazanie tylnej kanapy tj. jej kat, siedzac z tylu ma sie takie wrazenie.
cari napewno nie jest wieksza od V.
Anonymous - 28-03-2007, 22:49
arturro napisał/a: |
to tak jak perpetum-mobile lub salomon nalewajcy z pustego,
polecam dobry cm w reke i pomierzyc, lub pojezdzic choc troche jednym i drugim.
carisma tez nie jest wieksza, w tym aucie poprostu jest imo w cudowny sposob rozwiazanie tylnej kanapy tj. jej kat, siedzac z tylu ma sie takie wrazenie.
cari napewno nie jest wieksza od V. | ...
Sprawdziłem masz racje - katalogowo carisma jest jakieś 1 cm weższa od golfa 5 i tylko 23 cm dłuższa
Ten pomiar jest brany w najszerszm miejscu nadwozia czyli na nadkolach.
Jak zmierzysz samochod na wysokości szyby w drzwiach to juz na będzie na odwrót.
Nie wiem jak ty ale ja jestem szerszy w barkach niż w d.. wiec to ma dla mnie wieksze znaczenie.
Nie twierdze ze Carisma jest autobusem ale miesca w środku (miedzy innymi dzieki przmyślanej tyniej kanapie i nieprzebudowanym drzwiom) ma wiecej niż wiekszość kompaktów.
Robiłem porównanie przed zakupem Carismy pare miesiecy temu, miałem do dyspozycji golfa 4(ok starszy model), nowego focusa , nowe Magane - wszyskie sporawe z zewnątrz a miejsca w środku ewidentnie mniej. Przymierzałem OctavieII, Lagunę II i mondeo -jedynym samochodem porównywalnym wiekościowo w tej klasie była octavia 2, Laguna jest wieksza z zewnątrz ale mniejsza w środku, mondeo prawie 5m długości prawie 2 szerokości - krowa do parkowania.
Octavia ma 540 l bagaznika/ jetta (czyli golf sedan) 490 l.
Na tej samej płycie podogowej mozna bez żadnego problemu zrobić samochody o różnicy szerokości zewnętrznej nadwozia 10 cm.
Na płycie o której mowimy (oznaczenie chyba PQ34 albo 35) są obecnie robione:
golf 5, octaviaII, Audi A3, Audi TT, Seat LeonII, Seat altea, Volkswagen turan i jeszcze pare innych, Porównaj sobie szerokość Turana i Golfa i w środku i na zewnątrz, o długości juz nie wspominam.
BTW W testach jakości ADACu dla 5 latków Octavia wyprzedza VW Golfa o 25 miejsc.
tak wiec realny wybor z rocznika 2001/2 średniego samochodu rodzinnego sprowadził sie u mnie do wboru Octavia vs Carisma. wygrała Carisma i nie żałuje
pozdrowka
Anonymous - 28-03-2007, 23:20
niechce mi sie dyskutowac co lepsze bo na codzien jezdze tym i tym wiec mam porownanie.
carisma nawet w momencie wprowadzenia byla juz mniejsza od konkurencji i ciezko bylo ja sklasyfikowac, obecnie kompakty ja przescigaja i to niestety jest prawda.
od razu zaznacze ze nie uwazam carismy za male auto ale tez za nic szczegolnego.
demonik napisał/a: | BTW W testach jakości ADACu dla 5 latków Octavia wyprzedza VW Golfa o 25 miejsc. |
i co z tego? mam 5 lat gwarancji wiec mi to wisi, a octavi nigdy bym nie kupil, nawet jak ktos by mi doplacal.
|
|
|