To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - terkocze coś

plecho1 - 22-12-2015, 13:40

Nie twierdzę, że wszystkie części będą pasowały, w moim przypadku przegub wewnętrzny od mojego auta pasował do JB1 którą zamontowałem. Nie skupiałem się za bardzo jakiego modelu dokładnie szukać. Po przeczytaniu wielu tematów na forum Renault dalej było ciężko stwierdzić czy na pewno taka skrzynia będzie pasowała, może trochę zaryzykowałem ale się opłaciło i wyszło z tego, że mechanizm różnicowy był taki sam a jedynie wałki, tryby i wodziki nieco się różniły. Może wyciągnąłem trochę zbyt daleko idące wnioski ale wielu użytkowników na forum Renault pisało, że te skrzynie różnią się głównie przekładnią nie licząc mechanizmu różnicowego.
Hugo - 22-12-2015, 14:33

To ja też miałem szczęście, bo nie wiedząc, że są różnice w przegubach wewnętrznych kupiłem do Space Stara 1,6 pierwszą lepszą lewą półoś z przegubami, pasowała jak ulał i śmiga.
polek - 22-12-2015, 19:45

Chyba jednak to nie przegub. Jak objawia się jak pada przegub wewnętrzny? Mechanicy mi mówią że to skrzynia i żebym kupił, a nie ją naprawiał. ale lipa z częściami do carismy. Panowie i jeszcze jedno: czemu nie można rozkręcić na pół tej skrzyni? Przecież śruby są, a dostałbym się w interesujące mnie miejsce.
robertdg - 22-12-2015, 20:12

Skrzynie można rozpołowić, ale trzeba ją z auta zdemontować, uszkodzony przegub wewnetrzny z reguły przenosi wibracje na nadwozie.
Naprawa skrzyni z reguły mało opłacalna o ile nie jest to kwestia wymiany typowych łożysk

apg2312 - 22-12-2015, 21:05

robertdg napisał/a:
Naprawa skrzyni z reguły mało opłacalna o ile nie jest to kwestia wymiany typowych łożysk

Z drugiej strony patrząc, po naprawie/regeneracji swojej skrzyni wiadomo, co mamy. A kupując używkę można się niestety mocno naciąć.
Ale zgadzam się bez zastrzeżeń, że wszystko rozbija się o kasę. Idealnym rozwiązaniem byłoby kupić nową skrzynię w ASO, niestety, chociaż mamy stare auta ASO nie sprzedaje starych części ;)

polek - 23-12-2015, 11:43

Panowie z ustaleń speców od skrzyń walnięty jest wałek atakujący. Nie opłaca mi się robić. Moja skrzynia to JB3 243. Mogę kupić JB3 242. Czy będzie pasować? A może ktoś ma na sprzedaż używkę ledwo śmiganą?

[ Dodano: 28-12-2015, 19:41 ]
Ponawiam pytanie: czy 242 będzie pasować do mojej gdzie jest 243?

[ Dodano: 16-01-2016, 15:23 ]
Skrzynia wymieniona na JB3242. Wszystko pasuje.