Pajero Sport - [3.0 V6] Service Light :/
don de leon - 25-02-2016, 18:37
Możesz zobaczyć jakie wtryskiwacze LPG są zamontowane, ewentualnie fotka i czy mnożnik ustawiany był na drodze czy tylko autoadaptacja (na postoju, wolne obroty)? Jakie korekty krótkie i długie narzuca sterownik benzyny na benzynie i na na gazie? Jak oscylują drugie sondy (od 0,1V-1V czy 0,5V-1V) bo to one diagnozują katalizator. Jeżeli katalizator jest zużyty to druga sonda oscyluje w tym samym zakresie co pierwsza - regulacyjna (czyli 0,1V do 1V).
Sir Stanczyk - 26-02-2016, 10:05
OK w niedzielę spiszę i postaram się wkleić zdjęcia.
Mnożnik z tego o wiem to był ustawiany na drodze (sam widziałem jak gazownik ze sprzętem jeździł moim autem by to dobrze ustawić)
Z tym oscylowaniem i korektami postaram się dowiedzieć w następnym tygodniu i dam znać co z tego wyszło
[ Dodano: 29-02-2016, 11:51 ]
don de leon napisał/a: | Możesz zobaczyć jakie wtryskiwacze LPG są zamontowane. |
Więc u mnie z papierów wynika, że są zamontowane:
Reduktor: KME
Zawór gazowy: VAC-TEK
Zbiornik: ATRAMA
Wielozawór: TOMASETTO
Zawór tankowania: Tomasetto
Układ elektroniczny: STAG-300
Sorry za jakość zdjęć, ale próbowałem dwom aparatami i za każdym razem nie chciało mi tam ostrości złapać :/ Mam nadzieję, że takie wystarczą...
[ Dodano: 29-02-2016, 12:01 ]
No i za piątym razem wyskoczyły błędy P0421 (czerwony) i P0304 (wywalanie zapłonu w cyl.nr4)
Zaczynam się zastanawiać czy mi katalizator po prostu nie poszedł i stąd te błędy i CE...i mimo wszystko LPG działa dobrze...
No nic w środę będzie sprawdzany układ wydechowy co tamw nim się dzieje, czy to tylko sonda(y) czy co...
don de leon - 29-02-2016, 23:27
"Graty" masz tam dobre, jedyne do czego można się przyczepić to za długie i pewnie nie równe węże wtryskiwacz - kolektor ssący i brak kompensacji między listwami. Tam bez problemu wchodzą pojedynczo Hany, pionowo na krótkich (2-3cm) wężach z rozdzielaczami i kompensacją między nimi, tak zamontowałem u siebie.
Sir Stanczyk - 01-03-2016, 07:24
To może niedługo wezmę auto do kolejnego gazownika i wytłumaczę mu co zrobić i może zrobi
A Ty skąd jesteś? Może Tobie bym podrzucił?
don de leon - 01-03-2016, 08:47
Ełk, Mazury. Mogę podrzucić tobie zdjęcia jak to u mnie jest zamontowane, wtryski siedzą pod kolektorem tuż przy benzynowych.
Sir Stanczyk - 01-03-2016, 08:55
To jak możesz to podeślij zdjęcia. Na mazury na razie się nie wybieram
Przydałoby mi się to lepiej zorganizować, bo odkąd mechanik (nie gazownik), który wymieniał mi stare,twarde przewody to pozmieniał pozycje wtrysków tak, że stuka mi w maskę podczas jazdy.
don de leon a mogę zamontować tą pokrywę na sinik oryginalną? Bo gazownik mówi, że lepiej żebym bez tego jeździł bo to mi dociska wtryski i rozregulowuje LPG w rezultacie. Czy on mi kit wciska?
don de leon - 01-03-2016, 21:57
Idzie zamontować to tak, że niczego nie widać i osłony na miejscu. Ale to już zależ od "skila" i zaangażowania gazownika.
Sir Stanczyk - 03-03-2016, 08:02
OK jeśli chodzi o kody błędów (przede wszystkim P0421) to u mnie wyszło, że tylne (za katalizatorem) sondy są zrypane. Jedna źle czyta, a druga tak sobie. Mam nadzieję, że wymiana ich rozwiąże problem, że nie będzie trzeba później jeszcze katalizatora(ów!) wymieniać...
W poniedziałek idzie do naprawy i się okaże.
maciek_pajero - 04-03-2016, 11:26
weź poskracaj wężyki od wtryskiwaczy, za długie wężyki powodują znaczne wydłużenie czasu wtrysku i może się pojawić błąd o wyskakiwaniu zapłonu...
Sir Stanczyk - 04-03-2016, 17:43
No to z zapłonem to rzadko się pojawia, ale na pewno się tym zajmę, żeby ktoś mi lepiej umiejscowił te wtryskiwacze, bo ostatni partacz tak to zrobił, że zaczęły mi o maskę stukać
maciek_pajero - 04-03-2016, 22:18
zdejmij kolektor i skróć wężyki,a wtryskiwacze pod kolektor tylko najpierw sprawdź czy się mieszczą.
don de leon - 04-03-2016, 22:27
Mieszczą się na pewno, pojedynczo, wyciągniętej z listwy z adapterami kątowymi.
maciek_pajero - 04-03-2016, 23:43
mam pytanie czym diagnozowałeś kompa? myślałem nad sprawdzeniem poprzez wprowadzenie go w tryb serwisowy ale na czym to polega?
Sir Stanczyk - 09-03-2016, 19:28
Więc tak - błędy z wypadaniem zapłonu (za każdym razem inny) i z sondami wynikały z LPG
Jazda na benzynie - zero błędów - przełączyłem na gaz, po 1km Service Engine Soon
Już wydrukowałem zdjęcia od Łukasza (sorry nie wiem jaką masz ksywę tutaj na forum )
i w piątek do dobrego gazownika zawożę, już z nim obgadane mam co chcę żeby zrobił i wiem, że da radę mi to pochować Niestety nie pod kolektor, bo jak powiedział - w razie przyszłych awarii albo coś to by tylko zwiększało koszty serwisowania. Wiem, że on jest dobry i po tym jak mi powiedział jaki ma plan to to ma sens. Wkleję zdjęcia jak już zrobi
Wtedy zobaczymy czy błędy wciąż będą wyskakiwać czy nie
michales25 - 14-03-2016, 19:11
Ja w swoim mam magic jet fx na wężykach 2cm z dyszą 2,6 i nigdy nie podnosiłem kolektora żeby do nich zajrzeć, ale hana pojedyńcza ta z króćcami po obu stronach się nie zmieściła
|
|
|