Nasze Miśki - Pajero I - Wrozamet Edition
Rob^ - 25-01-2016, 20:10
ups ...
Dzięki za info ... udało mi się to zlokalizować
Niestety okazało się że są one podłączone do wężyków które wiszą w powietrzu
Od pompki spryskiwacza nie ma wężyka do nich. Pompka jest na "stałe" wpięta do spryskiwaczy reflektorów.
Oczywiście pompka nie działa zapieczona i ma elektrycznie przerwę ... udało mi się kupić używkę lecz objaw podobny
Kupiłem więc "uniwersalną" za 25zł o podobnych rozmiarach która pasuje prawie idealnie do zbiornika i uchwytu trzymającego pompkę.
Test na jednej dyszy którą pokazałem wcześniej wyszedł pozytywnie ... psika na około 2-3 metry
Następnym problemem jest brak zasilania w złącze do której była wpięta stara pompka.
Ktoś coś namieszał w instalacji ... bo te wiązki kabli nie wyglądają na fabryczne a zasilanie pojawia się w niej w momencie naciśnięcia .... KLAKSONU
Może ktoś z kolegów i koleżanek podpowie gdzie należy szukać sygnału podawanego przez manetkę wycieraczek w momencie pociągnięcia do siebie ?
Podejrzewam że powinno to być na którymś bezpieczniku lecz albo słabo szukałem albo manetka jest uszkodzona lub ktoś coś namieszał z kabelkami
cdn ...
polaff - 25-01-2016, 21:42
Poszukaj pod maską jest drugi zbiornik i druga pompka. Zbiornik i pompka mniejsza. Ale być powinna.
polaff - 25-01-2016, 21:44
A przypadkiem klaksonu nie szukasz jak we francuzie? Tam jest spryskiwacze reflektorów. A spryskiwacze szyby w manetki po prawej
polaff - 25-01-2016, 21:58
Nie wiem gdzie w 2.6 jest zbiornik ale w td był po lewej blisko ppdszybia
Rob^ - 26-01-2016, 20:17
OK! ... i wszystko jasne Bardzo dziękuję za wszystkie informacje.
Okazało się że pod maską są dwa zbiorniki od spryskiwaczy i dwie pompki
Jeden obok akumulatora, do spryskiwaczy szyb przednich
Drugi, znacznie większy przy lewym reflektorze z przodu auta do spryskiwaczy reflektorów i on został na teraz jako jedyny zbiornik pod maską Pajero
Oczywiście obie pompki nie działają ... zapieczone i mają elektryczną przerwę
Próby udrożnienia fabrycznych dysz spryskiwaczy zakończyły się połowicznym sukcesem ... jedna działa OK druga tak na 5%
W związku z tym postanowiłem pojechać po bandzie
W ruch poszła wiertarka
Otworki zostały oczywiście zabezpieczone antykorozyjnie i pomalowane.
Nowe dysze zamontowane na masce ...
A tak to działa na teraz
Jak widać trzeba jeszcze udrożnić dyszę fabryczną od strony kierowcy i skorygować kierunki psikania
cdn ...
polaff - 26-01-2016, 20:39
Rob^, ja miałem podobnie w moim i się nie poddałem.
silniki pompek nie miały przerwy - były zapieczone. rozkręciłem na części pierwsze, wyczyściłem nasmarowałem i działały do końca.
Dysze też miałem zabite syfem, wyczyściłem i było ok.
Rob^ - 26-01-2016, 21:25
W sumie u mnie zostało tylko przeczyścić dyszę spryskiwacza od strony kierowcy i zwiększyć ciśnienie w obiegu tak aby starczyło jeszcze troszku mocy na spryskiwacze reflektorów
... pewno trzeba będzie kupić pompkę za więcej niż 25zł
Ważne że instalacja działa poprawnie ... nowe wężyki położone i wreszcie po latach nie trzeba polewać przedniej szyby z butelki
BRAWO JA !!!
polaff - 26-01-2016, 22:29
Mi tam większą satysfakcję daje stan ori. A szyba i reflektory mają inne pompki.
Rob^ - 27-01-2016, 08:06
polaff napisał/a: | Mi tam większą satysfakcję daje stan ori. A szyba i reflektory mają inne pompki. |
Pewno do tego wrócę aby poprawić wydajność psikania
Następnym krokiem będzie natomiast wymiana resorów na "nowe" ...
Rob^ - 31-01-2016, 11:02
... ale w oczekiwaniu na zmianę resorów okazało się że szwankuje sprzęg blokady.
Kto powiedział że będzie łatwo !
Okazało się że spadła sprężynka wciągająca koło zębate w sprzęgu.
Wszystkie części zostały ładnie umyte w Vervie`98 a i czekają na nowe śruby TORX (3zł/szt) bo oczywiście 1/3 z nich nie nadaje sie do użytku
Jak przyjdzie paczka to garść smaru grafitowego i montaż
Rob^ - 04-02-2016, 21:38
Już wiadomo czemu nie zapinało blokad poprawnie
Cza nowe
polaff - 05-02-2016, 07:51
Sprzęgiełka to wieczny problem w autach 4x4
Rob^ - 05-02-2016, 08:27
problem nie problem ...
Po ostatniej usterce łożyska podczas wyjazdu do UA opisanej w tym wątku 15-01-2016 ... chłopaki to złożyli jak umieli
Z zewnątrz nie było widać i do czasu zapięcia blokad nie było też czuć
Ciekawe czy można kupić jedno sprzęgiełko ?
christcrusher - 07-02-2016, 15:04
Rob^ napisał/a: | problem nie problem ...
Ciekawe czy można kupić jedno sprzęgiełko ? |
prosze...
Rob^ - 07-02-2016, 18:42
Dzięki ! .... ale za dużo czekania a DHL`em wychodzi za drogo
Przy okazji dowiedziałem się najpopularniejsze sprzęgiełka AVM sprzedawane są tylko w parach a ATP można w PL kupić pojedynczo ... ot taka ciekawostka
|
|
|