To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Pajero I - Wrozamet Edition

Rob^ - 25-01-2016, 20:10

ups ... ;)

Dzięki za info ... udało mi się to zlokalizować ;)
Niestety okazało się że są one podłączone do wężyków które wiszą w powietrzu ;)

Od pompki spryskiwacza nie ma wężyka do nich. Pompka jest na "stałe" wpięta do spryskiwaczy reflektorów.
Oczywiście pompka nie działa :( zapieczona i ma elektrycznie przerwę ... udało mi się kupić używkę lecz objaw podobny :(
Kupiłem więc "uniwersalną" za 25zł o podobnych rozmiarach która pasuje prawie idealnie do zbiornika i uchwytu trzymającego pompkę.

Test na jednej dyszy którą pokazałem wcześniej wyszedł pozytywnie ... psika na około 2-3 metry ;)

Następnym problemem jest brak zasilania w złącze do której była wpięta stara pompka. :(
Ktoś coś namieszał w instalacji ... bo te wiązki kabli nie wyglądają na fabryczne a zasilanie pojawia się w niej w momencie naciśnięcia .... KLAKSONU ;) :D :D :D

Może ktoś z kolegów i koleżanek podpowie gdzie należy szukać sygnału podawanego przez manetkę wycieraczek w momencie pociągnięcia do siebie ?

Podejrzewam że powinno to być na którymś bezpieczniku lecz albo słabo szukałem albo manetka jest uszkodzona lub ktoś coś namieszał z kabelkami ;)

cdn ...

polaff - 25-01-2016, 21:42

Poszukaj pod maską jest drugi zbiornik i druga pompka. Zbiornik i pompka mniejsza. Ale być powinna.
polaff - 25-01-2016, 21:44

A przypadkiem klaksonu nie szukasz jak we francuzie? Tam jest spryskiwacze reflektorów. A spryskiwacze szyby w manetki po prawej
polaff - 25-01-2016, 21:58

Nie wiem gdzie w 2.6 jest zbiornik ale w td był po lewej blisko ppdszybia
Rob^ - 26-01-2016, 20:17

OK! ... i wszystko jasne ;) Bardzo dziękuję za wszystkie informacje.

Okazało się że pod maską są dwa zbiorniki od spryskiwaczy i dwie pompki ;)
Jeden obok akumulatora, do spryskiwaczy szyb przednich
Drugi, znacznie większy przy lewym reflektorze z przodu auta do spryskiwaczy reflektorów i on został na teraz jako jedyny zbiornik pod maską Pajero :badgrin:

Oczywiście obie pompki nie działają ... zapieczone i mają elektryczną przerwę :(

Próby udrożnienia fabrycznych dysz spryskiwaczy zakończyły się połowicznym sukcesem ... jedna działa OK druga tak na 5% :D

W związku z tym postanowiłem pojechać po bandzie ;)

W ruch poszła wiertarka
:twisted:

Otworki zostały oczywiście zabezpieczone antykorozyjnie i pomalowane.

Nowe dysze zamontowane na masce ...

A tak to działa na teraz :lol:
Jak widać trzeba jeszcze udrożnić dyszę fabryczną od strony kierowcy i skorygować kierunki psikania
;)

cdn ...

polaff - 26-01-2016, 20:39

Rob^, ja miałem podobnie w moim i się nie poddałem.
silniki pompek nie miały przerwy - były zapieczone. rozkręciłem na części pierwsze, wyczyściłem nasmarowałem i działały do końca.
Dysze też miałem zabite syfem, wyczyściłem i było ok.

Rob^ - 26-01-2016, 21:25

W sumie u mnie zostało tylko przeczyścić dyszę spryskiwacza od strony kierowcy i zwiększyć ciśnienie w obiegu tak aby starczyło jeszcze troszku mocy na spryskiwacze reflektorów ;)
... pewno trzeba będzie kupić pompkę za więcej niż 25zł ;)
Ważne że instalacja działa poprawnie ... nowe wężyki położone i wreszcie po latach nie trzeba polewać przedniej szyby z butelki
:mrgreen: :biggrin: :twisted:

BRAWO JA !!!

polaff - 26-01-2016, 22:29

Mi tam większą satysfakcję daje stan ori. A szyba i reflektory mają inne pompki.
Rob^ - 27-01-2016, 08:06

polaff napisał/a:
Mi tam większą satysfakcję daje stan ori. A szyba i reflektory mają inne pompki.

Pewno do tego wrócę aby poprawić wydajność psikania ;)

Następnym krokiem będzie natomiast wymiana resorów na "nowe" ...

Rob^ - 31-01-2016, 11:02

... ale w oczekiwaniu na zmianę resorów okazało się że szwankuje sprzęg blokady.
Kto powiedział że będzie łatwo ! ;)

Okazało się że spadła sprężynka wciągająca koło zębate w sprzęgu.
Wszystkie części zostały ładnie umyte w Vervie`98 a i czekają na nowe śruby TORX (3zł/szt) bo oczywiście 1/3 z nich nie nadaje sie do użytku ;)

Jak przyjdzie paczka to garść smaru grafitowego i montaż :)

Rob^ - 04-02-2016, 21:38

Już wiadomo czemu nie zapinało blokad poprawnie ;)

Cza nowe :D

polaff - 05-02-2016, 07:51

Sprzęgiełka to wieczny problem w autach 4x4 :)
Rob^ - 05-02-2016, 08:27

problem nie problem ...
Po ostatniej usterce łożyska podczas wyjazdu do UA opisanej w tym wątku 15-01-2016 ... chłopaki to złożyli jak umieli ;)
Z zewnątrz nie było widać i do czasu zapięcia blokad nie było też czuć ;)

Ciekawe czy można kupić jedno sprzęgiełko ?
:D

christcrusher - 07-02-2016, 15:04

Rob^ napisał/a:
problem nie problem ...

Ciekawe czy można kupić jedno sprzęgiełko ?
:D

prosze...

Rob^ - 07-02-2016, 18:42

christcrusher napisał/a:
prosze...

Dzięki ! .... ale za dużo czekania a DHL`em wychodzi za drogo ;)

Przy okazji dowiedziałem się najpopularniejsze sprzęgiełka AVM sprzedawane są tylko w parach a ATP można w PL kupić pojedynczo ... ot taka ciekawostka :D