[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Siłowniki klapy bagażnika.
sharky - 12-12-2017, 22:55
Maciek6778 napisał/a: | zamówiłem siłowniki od Megane I Classic | A dlaczego nie do Lancera skoro i tak sprężyny będą zakładane? Te od Meganki są silniejsze od fabrycznych, tak? Jaką siłę maja fabryczne siłowniki do Lancera w sedanie?
Maciek6778 - 13-12-2017, 06:57
sharky napisał/a: | Maciek6778 napisał/a: | zamówiłem siłowniki od Megane I Classic | A dlaczego nie do Lancera skoro i tak sprężyny będą zakładane? Te od Meganki są silniejsze od fabrycznych, tak? Jaką siłę maja fabryczne siłowniki do Lancera w sedanie? |
Fabrycznie w Lancerze mają 280N, ale dość ciężko znaleźć zamienniki, a oryginały to już spory wydatek. Poza tym we wszystkich opisach zrobienia "automatycznego otwierania" klapy spotkałem się z wykorzystaniem siłowników mocniejszych (głównie na stronach wschodnich Patron PGS246557, które mają chyba 590N). Te od Megane mają 410N.
sharky - 13-12-2017, 11:26
Dzięki za odpowiedź. Daj znać jaki będzie efekt jak uda Ci się już zamontować sprężyny. Najlepiej za pomocą filmiku lub poradnika ze zdjęciami.
Maciek6778 - 13-12-2017, 21:39
Dzisiaj niestety nic już nie zrobię, ale wiem przynajmniej, że sprężyny są za mocne (te nakładane na siłownik), muszę poszukać innych. Podejrzewam, że na takiej zabawie zejdzie jeszcze kilka dni heh..
lurek - 14-12-2017, 10:38
Maciek6778 napisał/a: | Dzisiaj niestety nic już nie zrobię, ale wiem przynajmniej, że sprężyny są za mocne (te nakładane na siłownik), muszę poszukać innych. Podejrzewam, że na takiej zabawie zejdzie jeszcze kilka dni heh.. |
No tak ale z tą wiedzą niewiele zrobimy skoro montujesz sprężyny na zupełnie innym, silniejszym siłowniku
Maciek6778 - 14-12-2017, 13:02
Cytat: | No tak ale z tą wiedzą niewiele zrobimy skoro montujesz sprężyny na zupełnie innym, silniejszym siłowniku |
No nie do końca bo mogę przecież sprawdzić to rozwiązanie ze sprężynami na oryginalnych siłownikach i zobaczyć, czy też działa. Natomiast przeczytałem sporo opisów do "automatycznego bagażnika" i nikt nie wykorzystywał oryginalnych siłowników.
lurek - 15-12-2017, 08:20
Kiedyś próbowałem się zorientować jaki siłownik (mocniejszy) może pasować do Lancera ale nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi. Nadal kibicuję! Jak będzie działać to zaimplementuję u siebie
Maciek6778 - 15-12-2017, 13:19
lurek napisał/a: | Kiedyś próbowałem się zorientować jaki siłownik (mocniejszy) może pasować do Lancera ale nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi. Nadal kibicuję! Jak będzie działać to zaimplementuję u siebie |
Ale na to pytanie już masz odpowiedź:)
Od Meganki
sharky - 15-12-2017, 16:41
Być może na sprawnych, oryginalnych siłownikach montując dodatkowo sprężyny uzyska się już efekt automatycznego otwierania bez potrzeby zmiany siłowników na mocniejsze z innego modelu auta.
A czy w Lancerze EVO X ze spojlerem na klapie siłowniki są tej samej mocy co w Lancerze VIII?
sim_on - 16-12-2017, 16:31
sharky napisał/a: | A czy w Lancerze EVO X ze spojlerem na klapie siłowniki są tej samej mocy co w Lancerze VIII? |
Trik napisał/a: | Klapa tak szybko opada bo lotka trochę waży. Dawno temu sprawdzałem ten temat w EVO i w cywilnej wersji. Sprężyny gazowe są takie same. |
sharky - 17-12-2017, 13:07
Przeoczyłem odpowiedź Trika. Swoją drogą jest to bardzo dziwne, że fabrycznie nie zastosowali mocniejszych siłowników do klapy z większym obciążeniem...
Maciek6778 - 22-12-2017, 10:04
Póki co efekt jest taki:
https://www.flickr.com/gp/maciek6778/m306R1
ale jeszcze do końca nie jestem zadowolony, więc będą poprawki..
lurek - 22-12-2017, 10:28
nie no, nie gadaj. Klasa ciekawe jak sobie poradzi z większym spojlerem
podaj konkretne info co wymieniłeś, siłownik z meganki, ale której?
Maciek6778 - 22-12-2017, 10:41
lurek napisał/a: | nie no, nie gadaj. Klasa ciekawe jak sobie poradzi z większym spojlerem
podaj konkretne info co wymieniłeś, siłownik z meganki, ale której? |
Wg mnie trochę za wolno, ale filmik nagrałem już późnym wieczorem i nie miałem czasu na zabawę w dokładanie podkładek itd.
Siłowniki są z Megane I Classic, chyba koło 20zł sztuka, podkładki 19/26mm, sprężyny od zaworów i pierścienie blokujące na siłownik.
Ze spojlerem pewnie też da radę, być może będzie trzeba dołożyć podkładek lub regulować odkręcając lub dokręcając sam siłownik (przy za dużej ilości podkładek nie zamknie się klapa).
Natomiast nie rozwiązałem jeszcze problemu maskowania sprężyn, niestety bo założeniu rurki termokurczliwej nie da się również domknąć klapy..
sim_on - 25-12-2017, 23:09
wyszło fajnie
Swoją drogą fajne podświetlanie, samą żarówkę zmieniałeś?
|
|
|