To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] HAMULCE Wymiana tarcz i klocków hamulcowych

honor - 19-03-2014, 11:56

Podłączę się pod temat. Niedługo będę wymieniać klocki i tarcze z tyłu. Jakim smarem smarować prowadnice zacisku, te pod gumkami? Czytałem, że smar miedziany się nie nadaje i najlepiej złożyć na smarze silikonowym. Na tylną ściankę klocka i obudowę zacisku tam gdzie chodzi po niej klocek chcę dać ATE PLASTILUBE. Czym u siebie smarujecie?
henrykMSS - 19-03-2014, 19:10

A miałem problem z ręcznym akurat w dniu badania technicznego,pojechałem do warsztatu DUET przy giełdzie warzywnej w Białymstoku (informacja dla tych z Białegostoku) i za godzinę miałem zrobiony zacisk za 80 zł. Chodzi od 9 maja do dzisiaj.
Hugo - 19-03-2014, 21:29

honor napisał/a:
Jakim smarem smarować prowadnice zacisku, te pod gumkami?
honor napisał/a:
ATE PLASTILUBE
Tą samą :wink:
makowiecm - 19-03-2015, 19:43
Temat postu: jak wcisnac tloczek?
Witam!
Podpowiedzcie mi prosze, jak wcisnac ten [edit] tloczek w MSS? Chodzi o tloczek z w tylnej osi. Polamalem przed chwila zacisk stolarkski, drugiego juz nie mam. Macie jakies sposoby na ten tloczek?
Pozdrawiam!

EDIT by MOD.
Proszę się wyrażać i przestrzegać regulaminu forum :evil: .
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.

plecho1 - 19-03-2015, 19:44

Trzeba wciskać i wkręcać jednocześnie :) a wszystko przez mechanizm hamulca ręcznego.
makowiecm - 19-03-2015, 19:46

pojdzie na pewno wtedy?
plecho1 - 19-03-2015, 19:50

Tak spoko, niedawno u siebie zmieniałem klocki a to ten sam system co w MSS. Tłoczek wciskałem jakimś ściągaczem do łożysk a kręciłem nimi kluczem od odkręcania kamienia w szlifierce kątowej i wszystko bardzo sprawnie poszło, tylko nie powiem Ci w którą stronę musiałem kręcić.
cakp - 08-02-2017, 12:00

Zbliża mi się wymiana tarcz hamulcowych przód oraz tył wraz z kompletami klocków. Nie mam porównania lepsze gorsze. Na czym jeżdziliście i co polecacie? Czy kupić np cały komplet ATE.
Hugo - 08-02-2017, 17:00

Ate to badziew. Ja jest dostępny to kup komplrt tarcz i klocków Zimmermann.
AidsD - 03-03-2017, 12:08

cakp, ja kupiłem wszystko z TRW
cakp - 03-03-2017, 20:22

Na TRW jeżdziłem do tej pory (4lata). Tarcze oraz klocki. Nie polecam. To spowalniacze nie hamulce.
Paweł W. - 03-03-2017, 21:28
Temat postu: Hamulce cd.
Witam,
Panowie, co to znaczy badziew?
TRW badziew, ATE fajans, na podstawie czego tak autorytatywnie wyrazacie swoje opinie? Bo uzywacie lub uzywaliscie? Czy przeprowadzaliscie jakies testy drogowe, badania laboratoryjne? Na np TRW lub ATE jezdzi caly swiat, ale nie-to badziew.
Najlatwiej jest wydawac czyjes pieniadze, kazdy kupuje czesci wg swojej kieszeni a w eksploatacji tak naprawde zaden z nas, ZADEN Z NAS nie jest w stanie wyczuc znaczacych roznic, chyba ze ktorys z Sz.Kolegow jezdzi MSS-em wyczynowo w co watpie.
Koledzy, wiecej samokrytyki.
Pozdrawiam Najserdeczniej,
Pawel.

Krzyzak - 03-03-2017, 22:05

cakp napisał/a:
Na TRW jeżdziłem do tej pory (4lata). Tarcze oraz klocki. Nie polecam. To spowalniacze nie hamulce.
do niedawna miałem zestaw na przód i tył (tarcze + klocki) w Galancie i był to jeden z najlepszych zestawów hamulcowych - hamowanie błyskawiczne, nawet jeden spec z tego forum - deejay - się pytał co mam, że tak świetnie hamuje
też przejeździłem 4 czy 5 lat i zmieniłem tarcze przednie bo jedna się przykleiła do piasty i tylko młotkiem mogłem ją usunać, więc się zniszczyła, klocki się zużyły a jedyne tarcze TRW wciąż pozostały na tyle
faktem jest, że mocno brudzą

Paweł W. - 04-03-2017, 09:08

Cos za cos, nie ma idealnego zestawu-trwalego I twardego tj.nie brudzacego, Moja zona z kolei na ATE w swoim Nissanie dobiega 30-tu tysiecy I jeszcze pojezdza a wczesniej zalozylem tarcze I klocki BOSCH I po pierwszym ostrym hamowaniu jedna z tarcz wypaczyla sie I trzeba bylo je wyrzucic.
Moj ojciec, zakladajac swoim klientom tarcze I klocki powtarzal ze najwazniejsze aby zestaw nie byl uzywany, bo I takie ludzie przynosili.
Czy nie wiecie przypadkiem, kto przejal zaklady FOMAR, w ktorym produkowano polskie klocki?
Milego Dnia,
Pawel

tom.f - 03-06-2017, 16:53

Witam.Jestem po zmianie tarcz i klockow w swoim bolidzie.Jazmo i prowadnice wyczyszczone i nasmarowane.Reczny lapie i odpuszcza.Mimo to tarcza troche sie grzeje.Tloczek po odchyleniu oslony gumowej jest czysty.Juz sam nie wiem co mam robic.

[ Dodano: 04-06-2017, 08:57 ]
Witam.Czy po wykreceniu tylnego tloczka,nie odlaczajac zacisku wyleje sie plyn hamulcowy?

[ Dodano: 05-06-2017, 00:05 ]
:oops: :oops: :oops:
Zadalem glupie pytanie.Czasami sie nie pomysli ....