To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moj nowy Kumpel - MITSUBISHI Galant e33a 2.0 GLSi (109KM)

deejay - 11-02-2016, 09:15

Krzyzak napisał/a:
Kamil - ja nie mogę się zgodzić - wg mnie seria E3 to najtrwalsze Galanty w historii.

Dokładnie , to najlepiej dopracowany "Japoniec" z tamtych lat :wink:

kamilek - 11-02-2016, 10:32

Być może macie rację :) Natomiast auto swoje lata ma, i mogą psuć się rzeczy, o których nawet fizjologom się nie śniło :wink:

Przykład z mojego E33 - jadę sobie, jadę....i nie jadę :( Pada całe auto, odcięcie całkowite prądu, żadnej kontrolki, obrotomierz pada. Za chwilę prąd wraca i jadę dalej. Sytuacja się powtarza, aż w końcu prąd znika na stałe. Winny? Ta malutka złota puszeczka pod schowkiem pasażera (tak mi się wydaje, na 100% nie powiem bo to Maretzky zdiagnozował, ja nie potrafiłem). A silnik taki sam jak tytułowy, czyli E33 2.0 SOHC 109KM.

Tak więc sami wiecie, rozumiecie :wink: Dla nas, jako Mitsumaniaków, do tego robiących sami przy swoich autach - E33 to świetny wóz, o ponadczasowej linii, i co do tego nie ma wątpliwości. Ale dla kogoś, kto dopiero zaczyna przygodę z motoryzacją, i szuka w aucie głównie bezawaryjności...no cóż :wink:

Jeszcze raz podkreślę - mam nadzieję że tytułowy egzemplarz NIE BĘDZIE stroił fochów :!: I każdy wpis o bezawaryjnie pokonanych kilometrach będzie mnie niezmiernie cieszył :)

Krzyzak - 11-02-2016, 14:29

Tzn. staram się dość obiektywnie oceniać. Mój E32 nigdy nie zawiódł. Nawet jak się silnik przegrzał kila razy z powodu braku chłodzenia (wstawiona chłodnica, która była jednym wielkim kamieniem) to i tak jechał. Nigdy przez niego nie stałem, czego o EA nie mogę powiedzieć bo raz mi padła cewka w drodze i Kibloo mnie holował.
E32 nie ma rdzy na kielichach, nie ma rdzy na nadkolach, nie rdzewieją progi - przynajmniej u mnie. Chociaż od paru lat nie jeździ on w zimie, to jednak wcześniejsze kilkanaście zim, także polskich i solonych dróg, pokonał. Był czas, że nadkola były wypełnione lodowym glutem a on do przodu. Był czas, że musiał odpalać przy -35°C. Był czas, że jeździł codziennie, zrobił ze mną prawie 150 000 km, zwiedził Europę, przewiózł meble ważące 300 kg...
Jedyna rdza jaka jest to na elementach naprawianych po stłuczce - tak cała reszta jest od niej wolna. Sam widziałem, jak blacharz klepał je młotkiem.

milo - 11-02-2016, 15:12

Krzyzak napisał/a:
E32 nie ma rdzy na kielichach, nie ma rdzy na nadkolach, nie rdzewieją progi - przynajmniej u mnie.

Potwierdzam :mrgreen: miałem Galanta 1989 r 1.8 td i złego słowa nie powiem nigdy nie zawiódł , co do tylnych nadkól to było dobre rozwiązaniebyło całkowicie zgięte nie było tzw rantu jak jest w EA
Krzyzak napisał/a:
Był czas, że musiał odpalać przy -35°C. Był czas, że jeździł codziennie,

Td paliłem przy -28 i nie było problemu
Juz takich aut sie nie robi nie ma tego zadowolenia z współczesnych co wszystko kontroluje za kierowce :x

Krzyzak - 11-02-2016, 15:30

milo napisał/a:
miałem Galanta 1989 r 1.8 td i złego słowa nie powiem nigdy nie zawiódł
no widzisz - a na dodatek piszesz o najgorszym silniku, gdzie głowice pękały (podobno - zresztą Bartek potwierdzi) co 100 000km a po 300 000 km padał wał...
kiedyś na forum był kolega TommeK - jego ojciec jeździł E32 jako taxi i zrobił nim na pewno 800 000 km - to było gdzieś w okolicach 2002 r jak z nim rozmawiałem, podejrzewam że przebieg jeszcze mógł wzrosnąć ;)

kamilek - 11-02-2016, 15:52

To fakt, i tutaj całkowicie się zgadzam - E3 są genialnie zabezpieczone przed korozją, i blacha świetnie wytrzymuje próbę czasu.

CÓż, pozostaje mi/nam tylko życzyć, żeby egzemplarz koleżanki sprawował się równie dobrze i niezawodnie, co Wasze :)

milo - 11-02-2016, 15:55

Krzyzak napisał/a:
na dodatek piszesz o najgorszym silniku, gdzie głowice pękały

Nie jest taki zły miłałem galanta td lancera d takie same silniki tylko w lancerze bez turbo i nie było problemu paliły na dotyk , lancer 1.8 D w trasie spalał 4,6 l i był 1987 r :shock:
Krzyzak napisał/a:
jego ojciec jeździł E32 jako taxi i zrobił nim na pewno 800 000 km - to było gdzieś w okolicach 2002

Słyszałem na własne uszy że te silniki 4D65T dochodza spokojnie do mln km :shock: i to nie jest mój wymysł co zaraz tu na forum beda zaprzeczać

Piwor - 11-02-2016, 22:17

kamilek napisał/a:
To fakt, i tutaj całkowicie się zgadzam - E3 są genialnie zabezpieczone przed korozją, i blacha świetnie wytrzymuje próbę czasu.

Każde 4WD już kilka lat temu miało.. A właściwie nie miało już podłużnic.

Krzyzak - 12-02-2016, 09:00

milo, ale E32 to silnik 1.8 benzynowy; diesel był E34
i naprawdę należał do najgorszych jednostek tej budy
więc skoro tak dobrze go oceniasz, to benzynowe powinny być tylko lepsze

se7en - 12-02-2016, 15:33

Krzyzak napisał/a:
milo, ale E32 to silnik 1.8 benzynowy; diesel był E34

moze mu swapa zrobili na silnik z innego mitsu i dlatego tak dorbze jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

milo - 12-02-2016, 20:44

se7en zastanów sie co piszesz bo wkurza mnie juz ciągłe docinki odnosnie DIESLA :evil:
se7en - 12-02-2016, 21:07

milo napisał/a:

se7en zastanów sie co piszesz bo wkurza mnie juz ciągłe docinki odnosnie DIESLA

spokojnie, nie znam Cie, po za tym tematem nie wiedzialem ze ci docinali :D

czas na Lech Diesel... :drinkers: zdrówko :D

milo - 12-02-2016, 21:35

Dla mnie nie docinali tylko diesel stanowi tu co najgorsze poczytaj to zrozumiesz :mrgreen:
se7en - 31-03-2016, 22:15

jak sie Galancik spisuje? :D
bloodgringo - 02-06-2016, 08:34
Temat postu: Zlot Starych Samochodów - Chudów
W weekend odbył się zlot starych samochodów w Chudowie :yawinkle: Niestety pogoda nie dopisała i musieliśmy swoje auta podziwiać, w delikatnie mówiąc ulewie :D
Jednak mimo wszystko było ciekawie. Kilka naprawdę fajnych samochodów i było na co popatrzeć.
Poniżej wrzucam linka z kilkoma zdjęciami ze zlotu :D

https://drive.google.com/open?id=0B0THx7hnpPnSOFFwaHcxVGd2dVU

Może ktoś z was był na zlocie i może się pochwalić zdjęciami? :D

Pozdrawiam