Pajero II - dymi po remoncie głowicy
milo - 14-02-2016, 12:10
BartoszZ napisał/a: | Samochód ma 240 tys. przebiegu i z tego co mi wiadomo to powyżej 200 tys. taka klasa lepkości oleju jest właśnie zalecana. |
Błedne informacje i nie wiedza pseudo mechaników szybciej tylko zarżniesz turbine
jawaldek napisał/a: | 15W40 to już padaka silnik |
Nigdy bym nie wlał takiego oleju jeszcze jak temperatura niska chwilowy brak smarowania
BartoszZ - 14-02-2016, 16:05
Wszystkie węże szczelne, odma jest czysta, zawsze jeździłem na 10w40, teraz wlałem akurat 15w40 bo zostało mi go trochę po poprzednim samochodzie ale Panowie nie o tym rozmowa. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Spróbuje w poniedziałek zmierzyć kompresje, może to da jakiś nowy pogląd na sytuację.
milo - 14-02-2016, 20:17
BartoszZ napisał/a: | awsze jeździłem na 10w40, teraz wlałem akurat 15w40 bo zostało mi go trochę po poprzednim samochodzie ale Panowie nie o tym rozmowa. |
W tvn turbo był program po zmianie nie prawidłowego oleju auto zaczęło dymić ,pr bedzie pan zadowolony http://player.pl/programy....html?atpl#play
Więc wszystko mozliwe
BartoszZ - 17-02-2016, 16:25
Zmierzyłem dziś ciśnienie sprężania i na wszystkich cylindrach manometr wskazuje ok. 30,5 bara.
milo - 17-02-2016, 21:33
Ciśnienie w porządku
zbyszekm2 - 19-02-2016, 13:30 Temat postu: Re: dymi po remoncie głowicy
BartoszZ napisał/a: | Koledzy Problem jest następujący, silnik po remoncie głowicy. Po odpaleniu dymi na siwo na niskich obrotach, wyrzuca również spaliny po odkręceniu korka wlewu oleju lub wyciągnięciu bagnetu natomiast wówczas przestaje dymić z wydechu. Temperatura stoi w miejscu, auto bardzo dobrze się zbiera. To wszystko co na razie mogę stwierdzić po odpaleniu i krótkiej przejażdżce. Jakieś pomysły, sugestie? |
Moze byc peknięta tuleja cylindra.
Ale myślę, ze jeśli dokręcałeś głowice na momenty to tu jest przyczyna. Wymień uszczelkę i dokręć na wyczucie, nie na momenty.
milo - 19-02-2016, 15:22
Mozna zrobić test na zawartość CO w płynie chłodniczym
star123 - 25-03-2016, 22:15
Cytat: | Samochód ma 240 tys. przebiegu i z tego co mi wiadomo to powyżej 200 tys. taka klasa lepkości oleju jest właśnie zalecana. |
A kto to zaleca ?
Cytat: | Ale myślę, ze jeśli dokręcałeś głowice na momenty to tu jest przyczyna. Wymień uszczelkę i dokręć na wyczucie, nie na momenty. |
No proszę Cię! Bo jeszcze ktoś weźmie to na poważnie ...
|
|
|