Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem z cari z nimiec
Fabian20 - 21-03-2016, 19:26
Czy ja wiem hmm raczej para nie powinna wylatywać z korka słychać jak ię gotuje płyn coś bulgocze ,przewody co idą do nagrzewnicy są zimno letnie, Mam jeszcze nissana almerę i tam przy 90 stopniach mam gracy dolny i górny i chłodnice wiec coś nie tak jest
robertdg - 21-03-2016, 19:28
Skoro tak to zrób test na obecność spalin w plynie chlodniczym
Fabian20 - 21-03-2016, 19:31
Kolega robił i niestety mówi ze nie da rady zrobisz bo jak odpalił to nie zdążył zrobić test z tym kolorem bo wywaliło wodę hmm albo jak mówisz zrobię troche więcej km i zobaczę jak to jest,martwi mnie ze bardzo szybko wskazówka temp wzrasta do 90 i tak trzyma potrafi z 800 m przejechać i mam 90 stopni
plecho1 - 21-03-2016, 20:28
Akurat szybkie rozgrzewanie się silnika w Carismie to normalka, temperaturę około 30 stopni łapie po około 200m więc po około 1km może już być 90 stopni ale jeśli wskazówka w liczniku nie wędruje dalej niż połowa skali to raczej większej temperatury nie łapie jeśli stan płynu jest prawidłowy i czujnik temperatury zanurzony jest w płynie. Odpowietrznik znajduje się na obudowie termostatu, to ta śruba od góry chyba na klucz 12 jak dobrze pamiętam.
Fabian20 - 21-03-2016, 20:46
Aha spróbuję jutro jeszcze odpowietrzysz bo jak odkręcam na zimno korek to trochę tam zrobi pss, no i jak ugniatam przewód górny to przy otwartym korku idą bąbelki i to duże
plecho1 - 21-03-2016, 23:04
Odkręć ten odpowietrznik i dolewaj płynu do chłodnicy aż z tego odpowietrznika zacznie uciekać płyn. Zakręć wtedy odpowietrznik i dopełnij chłodnicę pod sam korek. Po rozgrzaniu auta do otwarcia termostatu i ostygnięciu uzupełnij płyn w chłodnicy jak będzie brakować.
Fabian20 - 22-03-2016, 20:39
Witam,sprawa załatwiona był bardzo zapowietrzony i zrobiłem płukanie układu chłodzenia płyn chyba nigdy nie był wymieniany za 10 razem była juz woda destylowana w miarę ładna
|
|
|