Outlander III GEN Techniczne - Spalanie Outlander III 2016, benzyna 2.0, automat
rezon - 10-10-2016, 22:12
jaromir, http://www.spritmonitor.d...150&powerunit=2
kabe30 - 10-10-2016, 22:42
jaromir napisał/a: | Wczorajsze spalanie w mieście wg wskazań komputera 9,9-14,5 |
Gdy robię w ciągu dnia małe przebiegi (2-4 km), spalania średnie wg. kompa 16-18 l/100 km. Ale wiadomo, że jak pojedzie się dłużej, średnia szybko spada. Po ostatnim tankowaniu (jazda po mieście) wyszło trochę powyżej 10, a z całego przebiegu (coś kiele 3 tys.) pewnie z 8,5 (trasy, miasto), tak więc nie jest źle. Moim zdaniem na trasie jest oszczędny, przy licznikowych 100-110 wychodzi poniżej 8/100.
ps. gratulacje z zakupu, miłej jazdy...
Portugal - 16-10-2016, 11:47
U mnie średnia 8,6 l....tygodniowo 500 km...80% trasa reszta po mieście...
bodo44 - 24-10-2016, 15:12
Przejechałem 2000 km i przy tej okazji raport zużycia paliwa:
Miasto 60-% trasa 40% 9.3 l
trasa 7,5 l
esesen - 26-10-2016, 22:06
Witam, drugie tankowanie (pierwsze było zaraz po wyjeździe z salonu) i spalanie wyliczone jako iloraz zatankowanych litrów (50,5) do przejechanych kilometrów (510) wyszło jako 9,9. Jazda głównie w korku (do pracy i z pracy), średnia ok. 25km/h. Wyniki pokazywane na komputerze pokładowym w granicach 8,7 - 11,0, czyli by się zgadzało - generalnie zgodnie z oczekiwaniami., chociaż nadzieja na mniej wciąż jest.
Generalnie odnoszę wrażenie, że jest tak jak ktoś chyba tutaj pisał: lepiej jest przygazować do docelowej prędkości i odpuścić niż przyspieszać powoli na 1/10 gazu.
Esesen
SK666 - 06-01-2017, 08:26
Ja jeżdżę na 4WD AUTO z włączona klimatyzacją i każdorazowo dezaktywuję S-S bo mnie denerwuje. Auto pali różnie, zależnie to od czynników zewnętrznych jak i mojego podejścia. Średnio przejeżdżam na baku ok 500 km. Od pierwszego tankowania wlewam do baku V-Powera a teraz Nitro + i wydaję mi się że jest to znacząco odczuwalne. Na pewno nie szkodzi.
Nie ustawiam na komputerze chwilowego spalania, bo wtedy chcąc nie chcąc skupiam się na chwilowym wyniku, wolę mieć pod kontrolą ogólny zasięg - mniej stresujące.
Uważam, że spalanie jest ok, natomiast bak zdecydowanie za mały. Z drugiej strony tankując do pełna takie 100 litrowe "baczycho" podejście do kasy mogłoby zasmucać... pomyśleli w Mitsubishi i rozłożyli nam to na raty
jaromir - 06-01-2017, 09:17
Ja już przywykłem, choć na początku było to przerażające. Zacząłem jeździć jak emeryt, próbując osiągnąć jak najniższy wynik. Ale ileż można? 3-4 trasy i przestałem się tym przejmować. Teraz na trasie jak trzeba przycisnąć to cisnę, a i ku mojemu zaskoczeniu nawet ruszanie z miejsca może dawać frajdę, spalanie na poziomie 10l i nie ma co się oszukiwać, że będzie mniej. Kupno Outlandera poprzedziło przeczytanie na jego temat wszystkiego co było napisane, również o spalaniu i niby świadomość była, jednak zderzenie z rzeczywistością lekko zaskoczyło. Po trzech miesiącach użytkowania przywykłem, że tak to wygląda, a uśmiech na mordzie mam zawsze kiedy widzę swoje wymarzone autko
tomoman - 06-01-2017, 20:47
Mi najmniej w trasie spalił 7,5, najwięcej w mieście 12,5 - ale tylko raz, jak było poniżej zera i odcinek do pracy 2 km i z powrotem wieczorem. W reguły w mieście w granicach 10,5 do 11,5. Jeżdżę 4WD Auto - najbardziej komfortowo, czasem przełączam na tryb ECO - ale to jak mi się nudzi i bawię się "do ilu zejdę"
SK666 - 07-01-2017, 16:30
jaromir napisał/a: | Ja już przywykłem, choć na początku było to przerażające. Zacząłem jeździć jak emeryt, próbując osiągnąć jak najniższy wynik. Ale ileż można? 3-4 trasy i przestałem się tym przejmować. Teraz na trasie jak trzeba przycisnąć to cisnę, a i ku mojemu zaskoczeniu nawet ruszanie z miejsca może dawać frajdę, spalanie na poziomie 10l i nie ma co się oszukiwać, że będzie mniej. Kupno Outlandera poprzedziło przeczytanie na jego temat wszystkiego co było napisane, również o spalaniu i niby świadomość była, jednak zderzenie z rzeczywistością lekko zaskoczyło. Po trzech miesiącach użytkowania przywykłem, że tak to wygląda, a uśmiech na mordzie mam zawsze kiedy widzę swoje wymarzone autko |
Przechodziłem dokładnie to samo czytając Twojego posta śmiałem się na głos. Medal za szczere podejście do tematu!
Pomimo zarzutów mułowatości to jak się dobrze operuje gazem po wyczuciu cvt można w pięknym stylu odejść na skrzyzowaniu a uśmiech na mordzie - bezcenny
tomoman napisał/a: | /.../Jeżdżę 4WD Auto - najbardziej komfortowo, czasem przełączam na tryb ECO - ale to jak mi się nudzi i bawię się "do ilu zejdę" |
4WD Auto najbardziej komfortowo to fakt. Ja czasem przełączam na Look i sprawdzam czym się różni. Taka zima jak teraz daje dużo frajdy. Jutro jadę w góry
Grimm - 07-01-2017, 19:13
SK666 Myślę podobnie jak się dobrze trafi z gazem, to można odejść dość sprawnie spod świateł
jaromir - 07-01-2017, 19:49
Najniższe spalanie jakie mi pokazał komputer to 7,1 l/100. Zrobiłem zdjęcie, pokazałem żonie żeby ją uspokoić i już nie zamulam na trasie bo to grozi przyśnięciem i śmiercią
Ale i tak najlepsza była mina żony przy wyjeżdżaniu z garażu i wskazaniu chwilowym ponad 90 l/100. Ciężko mi było na początku wytłumaczyć o co chodzi
SK666 - 07-01-2017, 20:29
jaromir, Ja jadąc któregoś dnia, jednopasmową trasą za tirem prędkością ok. 80km/h zszedłem do 6,7. To było na samym początku użytkowania, kiedy śledziłem wszystkie wskazania - wiesz dokładnie o co chodzi Później przełączyłem się na tryb zasięgu, co nie zawraca mi głowy i dużo mniej stresuje. Do pewnych spraw trzeba chyba dorosnąć.
Żonę za 90/100 powinieneś obciążyć
pozdrowienia!
[ Dodano: 10-01-2017, 08:41 ]
Średnia 10 litrów na 100 km? Gdzie tam! Dzisiaj rano 4,7 i to przy temp minus 13
Tajemnica tkwi w kolorze, najwięcej palą czerwone a najmniej brązowe i czarne
sebowy - 10-01-2017, 16:33
SK666 napisał/a: | Tajemnica tkwi w kolorze, najwięcej palą czerwone a najmniej brązowe i czarne |
i jeszcze białe ....ale manual w dieslu...
rezon - 10-01-2017, 17:10
SK666 napisał/a: | Średnia 10 litrów na 100 km? Gdzie tam! Dzisiaj rano 4,7 i to przy temp minus 13 | zamiast zzdjęcia prosimy tankowania z 10kkm notowane z przebiegiem na motostat i ikonkę w podpis Ja mogę zrobić nawet 0,1l/100km, ale tylko z górki
SK666 - 14-01-2017, 04:12
rezon napisał/a: | SK666 napisał/a: | Średnia 10 litrów na 100 km? Gdzie tam! Dzisiaj rano 4,7 i to przy temp minus 13 | zamiast zzdjęcia prosimy tankowania z 10kkm notowane z przebiegiem na motostat i ikonkę w podpis Ja mogę zrobić nawet 0,1l/100km, ale tylko z górki |
Przyznaję się do manipulacji Chciałem podgrzać atmosferę przy panujących wtedy mrozach.
Ja już wcześniej pisałem, że moja średnia to jest 10 litrów /100 km i generalnie jestem z niej zadowolony. Ale jak uda Ci się zrobić 0,1 to szacunek, ja takiego wyniku jeszcze nie widziałem
|
|
|