To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - zabezpieczenie balkonu dla uciekiniera

koszmarek - 24-03-2016, 12:33

mjsystem, dokładnie, niestety... Najlepiej żeby Twoje zwierze jadło lepiej niż Ty, a Twój weterynarz jest imbecylem skoro nie poleca tego co oni na forum :D
mjsystem - 24-03-2016, 12:38

koszmarek, dokładnie. :thumbleft:
A swoją przemyśl, jak zabezpieczyć koty :wink: Nie masz łatwo... :roll:
Rok temu, trzy koty wyszły mi poza siatkę na 8 pietrze... Przegryzły :shock: Zamieniłem na wzmocnioną stalowym drutem... Ale byłem bliski zawału... :?

[ Dodano: 24-03-2016, 12:40 ]
volve napisał/a:

mjsystem napisał/a:
W kwestii pokarmu piszą bzdury jakich mało, Tomku.

W jakim sensie Sławku ?

koszmarek napisał/a:
. Najlepiej żeby Twoje zwierze jadło lepiej niż Ty, a Twój weterynarz jest imbecylem skoro nie poleca tego co oni na forum

Zgadzam się :?

volve - 24-03-2016, 13:22

Sławku, Martyno to widać mamy różne wrażenia na temat tamtego forum...z moich obserwacji wynika, że w większości nie polecają wszelkiej marketówki (Whiskas itp.), natomiast reszta zależy od zasobności portfela. Są i lepsze karmy, są średnie, wszystko w różnej cenie. Oczywiście zdarzają się też tam osoby, które widza tylko jedną grupę karm i wszystko inne jest be.
Zdarza się też, że ktoś pyta o najlepszą karmę i wtedy faktycznie padają propozycje głównie drogich karm, typu Orjen itp.

Co do weterynarzy to nie mam doświadczenia, bo ja chodzę do jednej i tej samej Pani doktor, nigdy nie rozmawialiśmy na temat żywienia. Widocznie moje dziewczyny wyglądają ok, więc nie ma potrzeby. Dodatkowo gabinet nie sprzedaje żadnych karm, więc zapewne też nie można im zarzucić, że preferują akurat to co sprzedają.

koszmarek - 24-03-2016, 14:17

volve napisał/a:
bo ja chodzę do jednej i tej samej Pani doktor, nigdy nie rozmawialiśmy na temat żywienia. [...] gabinet nie sprzedaje żadnych karm

Ja również prowadzałam zarówno Farcika i teraz Mleczyka do tego samego weterynarza i jeden i drugi od małego i zawsze było ok.
Weterynarz u nas sprzedaje Royala, ale nie upiera się przy tym. Poleca mi inne, tańsze karmy, bo doskonale wie jak jest. Natomiast zatracanie setek zł miesięcznie na karmę jest dla mnie nie do przyjęcia, a 3/4 forum tego nie kuma (zarówno teraz jak pytam jak i przy Farfoclu).

mjsystem - 24-03-2016, 14:24

U nas góruje Felix i Gourmet. Ale na tym forum to be....
volve - 24-03-2016, 14:50

koszmarek napisał/a:
Natomiast zatracanie setek zł miesięcznie na karmę jest dla mnie nie do przyjęcia, a 3/4 forum tego nie kuma (zarówno teraz jak pytam jak i przy Farfoclu).

W sumie zależy, czy piszesz o karmie mokrej czy suchej. Bo co do mokrej to ogólnie panuje przekonanie na forum, że najlepszy jest BARF i w sumie na pewno to wychodzi też dość tanio (tylko trzeba sobie znaleźć dobre źródło mięsa).
Co do suchej to cóż...trzeba zoptymalizować jakość karmy do swoich funduszy.

Ja tak na szybko podliczyłem, ile wydaję miesięcznie na jedzenie dla dwóch kotów:
sucha TOTW + mokra Animonda Carny (jedna puszka na dwa koty) = ok. 150 zł. Jak dla mnie wartość w miarę ok. Chętnie przerzuciłbym koty na BARF, ale na to potrzebowałbym więcej czasu, którego mi brak :(

mjsystem napisał/a:
U nas góruje Felix i Gourmet. Ale na tym forum to be....

Co do Felixa się nie wypowiadam, natomiast Gourmet nie wychodzi Ci drogo ? Składu nie znam, ale z marketów pamiętam, że drogo ona wychodziła. Chociaż fakt, niektóre koty bardzo lubią ten sosik ;) Ale np. u mnie dziewczyny wylizywały sos, a samo "mięso" już im nie smakowało :(

PS. Sorki Koszmarku za offtopic w Twoim temacie ;)

mjsystem - 24-03-2016, 15:12

volve napisał/a:
nam, ale z marketów pamiętam, że drogo ona wychodziła.
Wszystko z Zooplus Tomku. :wink: Cenowo i jakościowo jest OK :wink:
volve - 24-03-2016, 15:17

mjsystem napisał/a:
volve napisał/a:
nam, ale z marketów pamiętam, że drogo ona wychodziła.
Wszystko z Zooplus Tomku. :wink: Cenowo i jakościowo jest OK :wink:

Wiem, że jest w Zooplus ;) A cenowo po prostu porównuję z Animondą i tutaj wychodzę na plus :p

mjsystem - 24-03-2016, 15:26

Tomek, wszystkiego trzeba próbować :wink: Zobaczymy za jakiś czas :)
koszmarek - 24-03-2016, 17:08

u nas z okazji że gnojek jest trudniej, bo mało w sklepach papu dla takich maluchów, ale puszki ma animoda z zooplusa albo te niemieckie z rossmanna, a suche to albo purine, albo animodę (mieli w zooplus taki pakiet dla juniorów to skorzystaliśmy), ew cat how. I to generalnie podobno dramat jest.. Ale wolę słuchać swojego weta niż tych nawiedzonych z miau.pl :D

Na pewno jak podrośnie będzie łatwiej- te lepsze firmy są drogie dla juniorów, a dla dorosłych wychodzi odrobinę lepiej. Whiskasa też trochę mam, dostałam pakiet dla Farcika od mamy ze sklepu(no ale nie zdążył wszystkiego zjeść), więc też mu będę dawała, ale pewnie do wymieszania z czymś lepszym w odpowiedniej proporcji..

Bartek - 24-03-2016, 18:10

koszmarek napisał/a:
no ale nie zdążył wszystkiego zjeść

Nie żartuj :cry:

A co do kotów i administracji - mam znajomych kociarzy na Twoim osiedlu, mogę podpytać jak załatwili, że mają zasiatkowany calutki taras

koszmarek - 24-03-2016, 18:31

Bartek napisał/a:
koszmarek napisał/a:
no ale nie zdążył wszystkiego zjeść

Nie żartuj :cry:

A co do kotów i administracji - mam znajomych kociarzy na Twoim osiedlu, mogę podpytać jak załatwili, że mają zasiatkowany calutki taras

Nie żartuje :( musiałam ulżyć Farcikowi tuż przed bożym narodzeniem :(

Bardzo będę Ci wdzięczna za pomoc, jedna sąsiadka wzięła firmę która zrobiła siatkę na stelażu... za 2200zł ale może ktoś z Twoich znajomych będzie miał lepsze możliwości

mjsystem - 25-03-2016, 08:11

koszmarek napisał/a:
firmę która zrobiła siatkę na stelażu... za 2200z
Strasznie drogo wzięli, w jakikolwiek sposób to kalkulować... :|