Forum ogólne - Poszukiwania następcy Galanta
drexvs - 31-03-2016, 23:00
Honda prelude V H22A8 ??
Tomek - 01-04-2016, 01:47
drexvs napisał/a: | Honda prelude V H22A8 ?? |
To żart czy co?
Marcino - 01-04-2016, 08:56
Ciekawy temat.... chciałbym aby jeden z modeli wymienionych tutaj został następcą moje galanta, bo też taki mam plan..... szybkie kombi dla mnie, mniejsze ala mały suw dla małżonki:)
A subaru nikt nie rozważa?
szuwar - 01-04-2016, 09:09
Marcino napisał/a: | Ciekawy temat.... chciałbym aby jeden z modeli wymienionych tutaj został następcą moje galanta, bo też taki mam plan..... szybkie kombi dla mnie, mniejsze ala mały suw dla małżonki:)
A subaru nikt nie rozważa? |
Ja z SAAB'em nie żartowałem. Podobnie jak Ty szukałem ostatnio następcy Galanta. Prawie 2 miesiące. Rozważałem różne opcje nie ograniczając pola widzenia .... chcąc zostać posiadaczem Mitsubishi odbyłem jazdę testową Lancerem IX 2.0 kombi, samochód nie spełnił żadnego z kryterium. Mały bagażnik, głośny powyżej 120km/h , nawet bardzo, i w środku jakość nie powala. LEGACY 2,5 rozważałem. Ale dość dużo jeżdżę i warunkiem jest instalacja gazowa. A w LEGACY 2,5 musisz wyjąć silnik do regulacji zaworów co 30 tysięcy ...... BMW jakoś odpadło z uwagi na samą markę, choć grubo nad kilku modelami myślałem. Audi niestety jak kolega pisał wcześniej drogie w eksploatacji i bardzo kapryśne - problemy z silnikami szczególnie V.
Nie namawiam na SAAB'a ale szukając poczytaj opinie na forach danego modelu u użytkowników a nie słuchaj niektórych kolegów z klubu którzy widzieli takie auto na ulicy i nie trzymali nawet kluczyka. Powodzenia, na pewno się przyda
[ Dodano: 01-04-2016, 09:11 ]
Polecam również sprawdzenie VIN przed wycieczką na oględziny, zobaczysz przebieg faktyczny to zaoszczędzisz kasy na paliwo. Z kilku sprawdzonych każdy miał minimum o 100 cofnięty licznik. Są osoby które pomogą sprawdzić, jakby co pisz na PW dam Ci kontakt.
radek79 - 01-04-2016, 20:08
szuwar napisał/a: | BMW jakoś odpadło z uwagi na samą markę, choć grubo nad kilku modelami myślałem. |
jak byś się przejechał moją zmienił byś zdanie,komfort prowadzenia ,materiały użyte w moim aucie mimo 12 lat żadnego z użycia, silnik 4.4b pod moją nogą spala 11-13l,ale za taki stan auta musiałem wydać prawie 50tyś/zł,dla wielu nie zrozumiałe żeby wydać tyle kasy na takie stare auto
szuwar - 01-04-2016, 20:48
radek79 napisał/a: | jak byś się przejechał moją zmienił byś zdanie, |
nie pisałem, że to złe auta, wprost przeciwnie. Jakiś czas (kilka miesięcy) jeździłem e60, trochę e34 i e30. Testowałem kilka e39. I wiem, że to porządne auta.
Jednak nie zrozumiałeś co miałem na myśli. "BMW=dres" takie przeświadczenie jest
.... ale to rzecz gustu,...... i nie znalazłem takiego egzemplarza który był godny uwagi, może miałem pecha. Dodatkowo na co dzień do pracy dojeżdża żona, i wolałem mieć napęd na przód lub 4x4 aby nie kusić losu w zimę.
radek79 - 01-04-2016, 20:57
szuwar napisał/a: | Jednak nie zrozumiałeś co miałem na myśli. "BMW=dres" takie przeświadczenie jest |
teraz dresów już nie stać na e60,przesiedli się audi w dizlu
macia - 01-04-2016, 22:52
Lexus is250, mazda 6 2.5, accord 2.4, bmw 525/530 i w górę, volvo v70 2.5.
irekmiecz - 02-04-2016, 11:50
A może Hyundai Sonata od 2005 http://otomoto.pl/osobowe...ch[new_used]=on
Przepraszam , to nie jest kombi .
(ew. suvo-podobne/allroad)
To może Santa Fe II http://www.motofakty.pl/s...-2006-2012-suv/
http://otomoto.pl/osobowe...year%3Ato]=2012
mjsystem - 02-04-2016, 13:52
sampler napisał/a: | Właśnie przez tą depresję ceny jestem prawie pewien ze następnym moim autem będzie C5 na HA3+. | Po berlingo, jakoś nie tęsknię do PSA. sampler napisał/a: | Dodam jeszcze że 80% aut z łańcuchami rozrządu ma z nimi problem. Przypadek? Nie sądzę. | Tu się zgodzę. Ale nie ma już aut, które są nieawaryjne. Chyba, że premium typu Infiniti, Lexus...
Cezar - 02-04-2016, 13:56
irekmiecz, Sonata to sedan, a Tomek szuka kombi
LukasiusPomorze - 02-04-2016, 19:15
Szuwar ma rację ten saabik to całkiem dobrze pomyślane auto, podobno firma padła ponieważ produkcja była dużo droższa od innych marek ( zazwyczaj droższa produkcja oznacza lepszą jakość).
sampler - 02-04-2016, 20:42
mjsystem napisał/a: | Po berlingo, jakoś nie tęsknię do PSA. |
A co się działo? Tylna belka ?
Tomek - 03-04-2016, 12:46
OK, wracam do tematu.
Nie chciałem pisać na początku jakie auta oglądam i jakimi się interesuję, żeby nie sugerować.
To tak od początku:
1. Uparłem się na BMW E60/E61, kilka oglądałem lokalnie. Jednego bym pewnie kupił, ale poszedł w międzyczasie
2. Oglądałem też E90 w kombi stąd mówię, że jest za ciasne.
3. Na krótko przed założeniem tematu przyinteresowałem się Audi A6, ale Allroad.
Mam nawet jedno lokalnie do oglądnięcia, ale nie mam póki co czasu przez najbliższe 4-5 dni.
Co do pozostałych propozycji, to z grubsza wymieniliście wszystkie auta, o których myślałem mniej lub bardziej na przestrzeni kilku ostatnich lat.
Fragu napisał/a: | Citroen C5 3.0 V6 - komfort/wyposażenie/cena
Laguna III 2.0 Turbo - komfort/wyposażenie/cena/względna prostota.
Accord 2.4 - bezawaryjność/wyposażenie/mała utrata wartości. |
Citroen C5 super, ale 3.0 V6 nieosiągalny w ofertach.
Laguna niewykluczone, choć do ideału daleko.
Accord 2.4 w kombi w ofertach nieobecny
tresorex napisał/a: | Mazda CX-9 3,5 V6 263KM
Volvo XC90 2,5T
Saab 9-3 V6 turbo
Vectra OPC |
Mazda - nie
Volvo XC90 w tych pieniądzach będzie bardzo stare, ale interesuje mnie też XC70
Saab może konstrukcyjnie spoko, ale z wyglądu tył nie do zaakceptowania
Vecra bez szans
bialyjayz napisał/a: | Audi A6 C6 3.0TDI Quatro |
jak wyżej
może być zwykłe kombi albo Allroad, ale biorę też pod uwagę wasze dywagacje na temat jednostki 3.0 TDI
sampler napisał/a: | Jak chcesz 3 litrowego diesla to już lepiej C5 lub C6 z bezawaryjnym 3.0 HDI 240 KM |
to znowu jak powyżej
3 litrowy diesel w kombi nieobecny w ofertach
radek79 napisał/a: | teraz dresów już nie stać na e60,przesiedli się audi w dizlu |
no nie wiem
niby czemu miałoby tak być
E60 kosztuje tyle co Audi A6 w dieslu, w tych samych rocznikach
Nie wiem czy padło tutaj, ale interesowałby mnie też Superb, ale z nim mam ten problem, że jest tam jeden jedyny godny silnik, który znowu w kombi nie występuje w ofertach (aktualnie jeden na allegro czy otomoto).
Zostają:
1. BMW E61
2. Audi A6 C6 lub Allroad (jaki silnik, jeśli nie 3.0TDI? może 3.2 benzyna?)
3. Volvo XC70 lub V70
4. Citroen C5 2.7 HDI (pytanie na ile to jest dobry wybór)
+ może coś jeszcze
Ogólnie: musi być kombi, musi być gazowalna benzyna albo ewentualnie diesel.
Podsumowując: jak widzicie, tak jak mówiłem jestem wybredny.
[ Dodano: 03-04-2016, 14:18 ]
Ewentualnie: jakie silniki w Skodzie Octavii można brać? Po 2010 roku.
mjsystem - 03-04-2016, 15:21
sampler napisał/a: | A co się działo? Tylna belka ? | Elektryka szalała od samego początku, po trzech latach włącznie z wymianą wiązki kabli pod silnikiem...
Tomek napisał/a: | Citroen C5 2.7 HDI (pytanie na ile to jest dobry wybór) | Trzeba na bieżąco sprawdzać olej, bo żre go na potęgę. Kiedyś widziałem C3 HDI, jak gość po 3 miesiącach od nowości zatarł silnik, gdy nie przyszło mu do głowy, żeby olej sprawdzić....
|
|
|