[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Kierownica - wymiana, obszywanie, problemy z przyciskami.
mazin - 11-09-2010, 21:51
Opony na blaszakach i alusach są w tym samym rozmiarze. W 2008 i 2009 grill był chromowany już w informie. Wymiana radia na niefirmowe pozwala na używanie bluetootha, lepszego (bardziej funkcjonalnego) od oryginału (którego teraz zresztą w invite nie ma). Bez problemu można takie radio podpiąć do guzików w kierownicy. Halogeny kosztują 1300 zeta, nie majątek. Maty do podgrzewania lusterek kilka złotych na allegro. Schowek chłodzi tak, jakby nie chłodził, tempomat przydaje się na autostradach, czyli może za parę lat w tym kraju dopiero. Innymi słowy, przy różnicy w cenie (kiedy ja kupowałem informa to wynosiła 6 tysięcy - teraz nie ma tam bluetootha), można kupić alusy za 1400, radio za 1600, halogeny za 1300 - bez tempomatu, chłodzonego schowka i czujnika deszczu da się jeździć, za to słuchając sprzętu "z prawdziwego zdarzenia" i na alusach, które nam się podobają. Acha, automatyczne światła ASO włączy bez dodatkowej opłaty podczas przeglądu. Manualna klima działa naprawdę nieźle i pozwala na lepszą kontrolę nad tym, gdzie dmucha, kiedy dmucha i z jaką temperaturą, choć nie dmucha do schowka.
Zostaje zatem kwestia kierownicy - którą po prostu trzeba wymienić na taką z invite
gzesiolek - 11-09-2010, 22:23
mazin, ramka alu byla w informie ale w SB, sedan chyba mial (i ma) czarna...
a klimy automatycznej mozna przeciez uzywac na ustawieniach manualnych...
ale tak czy siak, teraz wiedzac to co wiem dluzej bym myslal nad Informem i dolozeniem tego co potrzebuje...
mazin - 11-09-2010, 22:35
gzesiolek napisał/a: | mazin, ramka alu byla w informie ale w SB, sedan chyba mial (i ma) czarna...
a klimy automatycznej mozna przeciez uzywac na ustawieniach manualnych...
ale tak czy siak, teraz wiedzac to co wiem dluzej bym myslal nad Informem i dolozeniem tego co potrzebuje... |
Nie no, jasne;-) Ja piszę to z przymrużeniem oka;-)
Gdyby różnice były bardziej istotne kiedy kupowałem (np. gdyby były halogeny i skórzane fotele za 6 kafli więcej - a bez alusów czy tempomatów), to dołożyłbym wtedy te 6 kafli. Gdyby był jeszcze subwoofer i 9 głośników,to dołożyłbym i z 8. A tak - mam informa, którego od czasu do czasu w coś doposażę - lubię grzebać przy aucie, mam garaż i szwagra mechanika, jak tylko skończy się gwarancja, to pojawi się parę nowych elementów
Trik - 11-09-2010, 22:53
megas1 napisał/a: | Tempomat (tylko 1.8) |
Tempomat to nie takie hop siup. Sam nad tym myślałem. nawet robiłem, 2 lata temu, przedbiegi cenowe w ASO. wyszło coś koło 8000. bo to jakiś oddzielny kompsiuter i coś tam jeszcze. Radio pownno zdziałać bo do kierownicy idzie cała wiązka z kostkami, może nawet wystarczyło by wymienić sam lewy panel. Podobnie może być z kabelkami do BT, ale potrzebny jest modół (w okolicach schowka, np z rozbitka plus sterowanie na 2 wkrętach.
racer1972 - 11-09-2010, 23:10
Eh... i robi się trochę ot... Jakby każdy spał na pieniądzach to wszyscy byśmy EVO pomykali... Taka polityka mitsu,że nie można sobie samemu skonfigurować auta... Mnie akurat zależało na pakiecie skórzanym a nie przyciskach na kierownicy i innych duperelach... a kolegi megas1 nie skomentuję...
megas1 - 13-09-2010, 12:31
No cóż, wszystko fajnie, tanio, o całe 1700 zeta (wg wyliczeń z postu wyżej) ale trzeba jeszcze policzyć czas na znalezienie i zamontowanie tego wszystkiego i ewentualnie kombinowanie jak to popodłączać. A za to trzeba też coś zapłacić (nawet flaszkę szwagrowi trzeba postawić). Moim zdaniem to żadna oszczędność ani lepszość pomysłu.
jaru23 - 14-09-2010, 10:07
A kto tu pisał o przerabianiu informa na invite, miałem zamiar obszyć kierownice skórą a trafiła mi się oryginalna kierownica w cenie niewiele większej niż profesjonalne obszycie, dlatego potrzebuje wiedzieć czy będzie do czego podpiąć przyciski sterowania radiem, bo atrapa mi nie jest potrzebna. To w kwestii wyjaśnienia. A kolega megas1 to chyba zapomniał co to za dział.
racer1972 - 15-09-2010, 01:17
Popieram przedmówcę w całej rozciągłości... Może odezwie się ktoś kto taki zabieg poczynił...
Trik - 15-09-2010, 23:10
jaru23, Zdejmij obudowę z za koła i sprawdź jakie są wtyczki. Wtedy się dowiesz
racer1972 - 15-09-2010, 23:39
Ale my nie chcemy naszych pięknych autek wybebeszać bez potrzeby...
mazin - 25-09-2010, 21:00
megas1 napisał/a: | No cóż, wszystko fajnie, tanio, o całe 1700 zeta (wg wyliczeń z postu wyżej) ale trzeba jeszcze policzyć czas na znalezienie i zamontowanie tego wszystkiego i ewentualnie kombinowanie jak to popodłączać. A za to trzeba też coś zapłacić (nawet flaszkę szwagrowi trzeba postawić). Moim zdaniem to żadna oszczędność ani lepszość pomysłu. |
No nie, tak uczciwie licząc, to możesz nie kupować halogenów - bo wtedy w invite też ich nie było, czyli oszczędzić 1100 oraz odsprzedać oryginalne radio (1400 w ASO, na allegro powiedzmy 700), wtedy możesz dopiero porównywać cenowo te dwie różne koncepcje. Do tego w radiu masz dobry bluetooth, do którego musiałbyś dopłacić do invite teraz. Oszczędność zatem jest "nieco" większa nie wiem ile, bo nie znam ceny bluetootha. Do tego masz nawigację odtwarzającą DVD, divx i mp3 z dysku lub pena, za co w ASO musiałbyś zapłacić ponad 10 kawałków. Zaś grzebanie można potraktować jako weekendowe hobby, które szwagier też lubi, i zrobić to zamiast tej flaszki
Digger - 07-12-2010, 20:00
Witam i jak co nikt nie ma informacji na ten temat ? szczerze mówiąc mi też brakuje sterownia przy kierownicy lub jakiegoś joya do radyjka w ostatnich autach mialem a tu trzeba siegac na panel - inform ma wszystko co potrzeba mi brakuje sterowania i podgrzewanych lusterek
ktoś wie ile taka kierownica moze kosztowac nowa i czy w ogóle da się kupić ?
aaaa i felgi - ale to jakieś ciemne kupię na wiosnę do letnich oponek , bo ładnie beda wyglądały do czarnych klamek i lusterek w moim czerwonym
Trik - 08-12-2010, 01:30
Jak chcesz felgi takie same jak na przykłaad 18' w wyższej wersji to poszukaj felg MAM, w różnych kolorach. Parę tygodni temu widziałem kierownicę z kompletem sterowania na Alledrogo w cenie ok 400-500pln. Tylko po wymianie takiej kierownicy nalezy kalibrować czujnik ASR w kierownicy, czy jakoś tak, bo moze fiksowac kontrola trakcji.
racer1972 - 10-12-2010, 23:31
Kierownice na Allegro można wyrwać nawet za 200zł (wychodzi taniej niż obszycie) Trik chodziło Ci chyba o układ kontroli stabilności a nie trakcji... Ten drugi nie ma nic wspólnego z ruchami kierownicą a pierwszy owszem...
Trik - 11-12-2010, 13:13
racer1972 napisał/a: | chodziło Ci chyba o układ kontroli stabilności a nie trakcji... | Według mnie to jedno to samo, (system stabilizacji toru jazdy inaczej ESP). Jeśli wchodzisz w poślizg, to to jak mają zadziałać hamulce, na którym kole, jest zalezne od skręcenia kierownicy. A wykrywane to jest dzięki ASR na kole kierownicy czy jak go tam nazywają. W każdym razie po takiej zamianie trzeba kalibrować.
|
|
|