To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - BRC czy STAG

blendas - 25-05-2016, 23:38

Komputer rozumem ze to nie jest problem, a problemem jest urzadzenie dostarczajace gaz, czyli parownik co go zamienia na lotną frakcje i wtryskiwacze co musza nadażyć za popierdzielajacym tłokiem.
jak to sie zgra, to chyba reszta, kablr i rurki nie beda juz problemem.
w zasadzie to powiem tak. w 1 samochodzie Fiat albea 2005, 1.2 80KM, gazu spalał około 6l. A wszystkie gulfy i e36 szły w odstawke.
i instalacja nie beyła żadna markowa tylko składak. listwa wiem ze były to magic jety.

chyba pojde za namowa i poszukam warsztat w bydgoszczy który takie składaki montuje i dobrze mapuje.

plecho1 - 26-05-2016, 06:46

Gazu powinien palić około 20 - 30% więcej niż benzyny bo to wynika z kaloryczności obu paliw. Jak będzie palił mniej to będzie to szkodliwe dla głowicy silnika, z powodu wyższej temperatury spalania wypaleniu mogą ulec zawory i gniazda zaworowe. Co do warsztatu, to wejdź na LPG-Forum i tam poproś o oferty ze swojej okolicy a na pewno jakiś dobry gazownik się odezwie.
cudny90 - 22-06-2016, 21:34

Cześć,

Kolega plecho1 odradza BRC, ale według mnie jeśli gaziarz jest niechlujem, to nie ważne czy montuje STAGa, czy BRC. Zepsuć można wszystko łatwo :)

Od siebie mogę powiedzieć że również znam sprawdzony serwis montujący BRC i u siebie w cari mam BRC, zrobiłem już dokładnie 50 tys, serwisuję regularnie co 15 tys (100zł wizyta) i (odpukać) wszystko pięknie działa. Jestem zadowolony. Aczkolwiek nigdy nie miałem STAGa, lecz nie wiem co mogłoby jeszcze lepiej działać. Instalacja kosztowała mnie 2800zł w listopadzie 2014.

plecho1 - 22-06-2016, 22:13

Czy to BRC czy inny zestaw oparty na równie dobrych podzespołach, to będzie działać tak samo jeśli równie dobrze będzie zamontowany i wyregulowany. Polecam polskie produkty które są równie dobre i tańsze w serwisie pogwarancyjnym więc po co wspierać zagraniczne firmy jak można wspierać nasze rodzime produkty i głównie tylko dlatego polecam nasze polskie instalacje a nie włoskie czy holenderskie.
blendas - 10-02-2017, 19:33

Witam ponownie po długiej przerwie.

Zaproponowano mi taki zestaw

STAG 200 GOFAST / AC R02 / REG FAST OMVL

jest się o co martwić?
na droższy u tego gazownika niestety mnie nie stać

Anonymous - 10-02-2017, 22:03

plecho1 - 10-02-2017, 22:05

Jak chcesz budrzetowo to w sumie będzie działać ale dla świętego spokoju zmienił bym chociaż wtryski na ACW02. W detalu są droższe od Regów o około 50zł a najlepiej było by zamontować pojedyncze ACW03, są droższe tylko około 100zł od tych co podałeś. Obecne Regi czasem nie wytrzymują nawet 40 tys km więc chyba nawet lepsze są od nich ACW01 które są praktycznie w tej samej cenie.
blendas - 12-02-2017, 19:50

instalator każe dopłacić 200 do ac w01 albo 300 do acw03 lub hanna albo baracuda