[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Lampy wyładowcze - Xenon - Bixenon
MitsuLans - 14-04-2018, 04:17
Aby nie tworzyć nowego tematu...
Szybkie pytanko.... i liczę na szybką odpowiedź
Czy do kloszy reflektora z bi xenonami, można zmienić żarówkę, odpowiedzialną za doświetlanie zakrętów na coś mocniejszego niż fabryczna?
(mam wrażenie że strasznie słabo mi to świeci... i nisko, da się to podwyższyć?
Świecą tylko na 1-2 m przed danym rogiem maski [podobny efekt jak bym doświetlał zakręty halogenami - przeciwmgielnymi światłami na dole pojazdu])
Wojno - 29-05-2018, 18:47
Nie widzę tu odpowiedzi a chciałbym jednak poznać odpowiedź na to pytanie czy da się przełożyć środek z xenonów do zwyklej lampy.
plecho1 - 29-05-2018, 19:08
Jeśli u siebie masz soczewki to pewnie można je wymienić na soczewki przystosowane do Xenonów ale oczywiście nie będzie to zgodne z prawem bo nie można robić takich przeróbek i dodatkowo wraz z xenonami auto musi być wyposażone w ich auto poziomowanie i spryskiwacze reflektorów.
HUGIO - 29-08-2018, 23:26
Odnośnie mojego problemu, który opisałem kilka postów wcześniej znalazłem winowajcę:
Oba przeguby były tak zapieczone, że pomimo urwania oderwana końcówka nadal spoczywała na nieruchomej dolnej część i pewnie podczas wjazdów w dziury/progi podskakiwała (odbijała się) i wtedy wyskakiwał błąd.
(Przed zrobieniem zdjęcia udało mi się troszkę rozruszać dolny przegub i dlatego już nie są na sobie ułożone, górnego nic nie ruszyło).
Dzwoniąc do ASO usłyszałem, że nie sprzedają samego łącznika, tylko razem z czujnikiem za ponad 2 tys zł
Gdyby ktoś miał podobny problem i poszukiwał taniej, to poszperałem trochę, i wyczytałem, że w sumie można samemu taki łącznik zrobić (nawet wymieniając go co 2 lata wyjdzie taniej), szukając odpowiedniego przegubu trafiłem na cały zestaw LINK
Z oryginału trzeba uratować nakrętki (większa jest do górnego przegubu, mniejsza do dolnego) i podkładkę blokującą śrubę dolnego przegubu, bo nie ma ich w zestawie. Oryginalny przegub od środka do środka czopa ma ok. 117mm, więc szpilkę, która jest z zestawie trzeba skrócić (nie pamiętam już dokładnie, ale ok. 80mm). Porównanie z oryginałem:
PS. Można jeszcze taniej - kupując przeguby bez gumowych osłon (6zł za sztukę), ale one z tego co wyczytałem są do zastosowań wewnętrznych.
pazikko - 19-08-2021, 13:21
Nie chce zakładać nowego tematu więc odświeżę ten. Połamała mi się taka część. https://ibb.co/fqJSycp Ona chyba odpowiada za autopoziomowanie bi xenonow. Ale chciałbym abyście potwierdzili czy dobrze myślę. I czy łatwo można ją dostaća aby wymienić.
HUGIO - 19-08-2021, 15:45
pazikko,
Chyba mój post wyżej zawiera wszytskie odpowiedzi na Twoje pytania .
|
|
|