[92-96]Colt CA0 - [CAxA] skrzynia biegów? sprzęgło? - zle wchodzi dwójka...
Hugo - 05-06-2007, 20:24
piwkotom napisał/a: | Mechanik po wylaniu starego oleju stwierdzil, ze to jest breja a nie olej | Ja wymieniałem sam i podobnie stwierdziłem. Stary olej był dosłownie czarny i z opiłkami metalu. Nowy olej był przezroczysty i jak trochę przez nieuwagę pociekło po skrzyni to nawet nie mogłem zauważyć gdzie, taki był jasny. Byłem w lekkim szoku. Od wymiany oleju zrobiłem ok. 2000 km i skrzynia pracuje o niebo lepiej. Pamiętaj abyś przed spuszczeniem starego oleju przejechał kilka km, aby się rozgrzał.
Muchacho - 10-06-2007, 20:19
piwkotom napisał/a: | Wymieniales go czy tak jezdzisz jak go kupiles? |
Oleju w skrzynie nie wymienialem, nawet nie wiem na jakim jezdze. Dzis mi sie pojawil kolejny problem. Podczas zaminy z 2 na 3 (nie zawsze) blokuje mi sie drazek zmianny biegow. Czy jak wymienie olej w skrzyni to zniweluje mi tez problem z blokujaca sie skrzynia ??
Hugo - 11-06-2007, 08:55
Muchacho napisał/a: | Podczas zaminy z 2 na 3 (nie zawsze) blokuje mi sie drazek zmianny biegow. Czy jak wymienie olej w skrzyni to zniweluje mi tez problem z blokujaca sie skrzynia ?? | Tego nikt nie wie. Olej zawsze warto zmienić.
Anonymous - 23-06-2007, 09:31
normalka ze skrzynia mam to samo jedynka z oporem dwojka raz dobrze raz zle
koszta synchronizator to pikus bo ok.30 zl.
wymiana przynajmniej w lodzi to ok 300 zl.
Anonymous - 23-06-2007, 11:06
http://moto.allegro.pl/it..._gwarancja.html
co powiecie o tym
fakt ze daleko z Olsztyna jechac ale ja raczej jestem juz zdecydowany
bender999 - 24-03-2009, 20:44
Colt 1.3 93' Na zimnym silniku dwójka wchodzi ciężko ale reszta biegów w sumie dobrze na rozgrzanym silniku (oleju) raczej dobrze ale nie jest to ideał...jak myślicie czy już powinienem się martwić synchronizatorem??
Maciejos - 27-02-2010, 14:23
Cytat: | wiem ze wiele osób ma problem z jedynką .. a u mnie cos z dwójką sie popsujło...
mianowicie jak jade wolno tzn ok 20-30 km/h dwójka wchodzi raczej bez problemu, lekko i delikatnie, czasem jakby sie zatnie ale trzeba troszke mocniej i wchodzi bez zgrzytu...
ale jak tylko ruszam troszke szybciej i chce dwójke wrzucić przy predkosci ok powiedzmy 50km/h to juz jest zgrzyt i trzeba troszke silniej ja wcisnąć...
czasem pomaga jak najpierw z jedynki zostawie skrzynie chwile na luzie i dopiero wtedy wrzucam dwójke i czasem jest ok czasem nie ...
pozatym zazwyczaj skrzynia na innych biegach nie sprawia problemów, ale zauważyłem ze jesli np stoje w korku i czesto uzywam sprzęgła ruszam, jedynka - dwujka - stop i tak powiedzmy przed odcinek ok 500m to biegi po pewnym czasie wchodza ciezko i czasem zgrzyta ...
wiem ze troche nie jasno to opisałem ale starałem sie jak najdokładniej ...
prosze o pomoc w diagnozie... mam pare pomysłów ale napewno ktoś zna sie na tym lepiej i bedzie wiedział... oto moje pomysły:
- ciegna?
- synchronizator??
- olej?
- a może jakies łozyska? |
Podepnę się pod ten temat.
U mnie obecnie, podkreślam obecnie,wygląda wszystko bardzo podobnie jak u kolegi shortybmx.
Co ciekawe, jeszcze z dwa tygodnie temu moja skrzynia chodziła całkiem nieźle (troszkę problemów z synchronizacją jedynki, ale to chyba standard w 18 letnim CA0)
Obecnie oprócz problemów z dwójką pojawił się problem z piątka: Już tłumaczę:
a) dwójka - czasami wskakuje, innym razem nie wskakuje (niezależnie od szybkości z jaką się akurat poruszam). Czasami jak już wskoczy to zrobi to bezszelestnie (w zasadzie nie wiem wtedy czy wskoczyła dopóki nie przygazuję - wtedy albo jadę albo obroty rosną a samochód nie przyspiesza) , innym razem jest charakterystyczny dźwięk, dzięki któremu wiem, że dwójka zadziałała.
b) piątka - tu już zrobiło się w ogóle dziwnie. Piątka wskakuje tylko wtedy, gdy użyję naprawdę sporo siły. W innym wypadku, mimo iż gałka od zmiany biegów wydaje się na poprawnej pozycji (tzn. prawy górny róg) piąty bieg nie zaskakuje i mogę sobie cisnąć gaz, a efekt jest tylko taki, że wskazówka obrotów jest przy 8 tysiącach, a samochód nie przyspiesza)
Pytanie moje jest takie. Czy to oznacza, iż kompletnie siadła skrzynia...hmmm.... a może sprzęgło ? Biorąc pod uwagę, że właśnie (3 godz. temu) wymieniłem oleju w skrzyni (Mobil 75W-90W, API GL-4 or GL-5)...niestety różnicy na razie nie ma., a 15 tys. km temu wymieniłem komplet sprzęgła (na taki jaki tu wszyscy polecali, nie pamiętam nazwy coś na A...)
Przyznaję się bez bicia, iż podczas ostatnich mrozów i śniegów strasznie skatowałem skrzynię i sprzęgło (milion razy nie mogłem wyjechać z zasp i musiałem "rozbujać" samochód, by w końcu jakoś pojechać do pracy. Wyglądało to mniej więcej tak: sprzęgło + jedynka, potem szybko sprzęgło+wsteczny...i czasami trwało to kilkanaście minut, aż czułem palące się sprzęgło)
W najbliższym czasie oddam samochód do warsztatu, ale wiem , że mechanicy nie lubią grzebać w manulanych skrzyniach i penie usłyszę, że lepiej od razu wymienić skrzynię.
Jeżeli trzeba będzie tak zrobić to kupię używaną skrzynię ...ale jaką mam pewność, że będzie lepsza od mojej ???
Proszę o wasze rady zanim oddam samochód w łąpy mechaników.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Maciej
j-rules - 27-02-2010, 15:03
Cytat: | nie pamiętam nazwy coś na A... | AISIN.
PRaktyka wyjezdzania z zaspy na bujanego za pomoca napedu jest bardzo niesluzaca podzespolom. Ja sam po kilku takich probach zawsze daje sobie spokoj i przechodze na reczne bujanie.. Co do kupna uzywanej skrzyni - loteria, pewniej jest chyba zbalezc warsztat w ktorym podejmą sie remontu obecnej skrzyni. Tak czy siak to wydatek jest solidny
Maciejos - 27-02-2010, 15:13
j-rules napisał/a: |
PRaktyka wyjezdzania z zaspy na bujanego za pomoca napedu jest bardzo niesluzaca podzespolom. Ja sam po kilku takich probach zawsze daje sobie spokoj i przechodze na reczne bujanie |
...a więc skłaniasz się ku tezie, iż przez to feralne "bujanie" skatowałem sobie skrzynię (i sprzęgło ?)...będę miał zatem nauczkę na przyszłość
j-rules napisał/a: | Co do kupna uzywanej skrzyni - loteria, pewniej jest chyba zbalezc warsztat w ktorym podejmą sie remontu obecnej skrzyni. |
Spróbuje poszukać w necie jakiegoś warsztatu, który zajmuje się remontem skrzyni manualnych...ale generalnie ogłoszenia są praktycznie tylko do automatycznych ...no ale "kto szuka nie błądzi" więc może coś znajdę...
j-rules napisał/a: | Tak czy siak to wydatek jest solidny |
j-rules - 27-02-2010, 15:26
Cytat: | ...a więc skłaniasz się ku tezie, iż przez to feralne "bujanie" skatowałem sobie skrzynię (i sprzęgło ?) | nie wyrokuję, ale jak najbardziej moglo to miec swoje odbicie.
Jestem pewien, ze w Poznaniu znajziesz mechanika ktory bedzie potrafil sie zajac Twoja skrzynia. Duze miasto Wszystko ma swoja cene, ale nie ufam uzywanym skrzyniom, bo nawet jesli jest jeszze na aucie dos prawdzenia i wszystko bangla jak trzeba to moze byc zalana jakims motodoktorem czy innym naprawiaczem.
Maciejos - 02-03-2010, 13:01
Witam ponownie
Skrzynia działa już poprawnie...ba, powinienem był napisać, że sprawuję się teraz lepiej niż w momencie kupna auta
Mechanik odkręcił i zdjął filtr powietrza, pokręcił coś kluczem (w zasadzie dwoma) przy skrzyni biegów...i efekt jest taki, jakbym miał nową skrzynię Biegi wchodzą teraz niebywale precyzyjnie
Dzięki wszystkim za pomocne uwagi...na szczęści mój problem okazał się błahostką
Pozdrawiam
Maciej
mkm - 20-03-2010, 15:55
Maciej Cieśnik, czy jestes w stanie ustalic u mechanika co pokrecił?
Maciejos - 20-03-2010, 16:47
mkm napisał/a: | Maciej Cieśnik, czy jestes w stanie ustalic u mechanika co pokrecił? |
Oczywiście - tak się składa , że w najbliższą środę jadę do tego samego mechanika, tym razem w sprawie rozszczelnionego układu wydechowego (trzeba wymienić złącze elastyczne) - a więc dowiem się, co dokładnie zrobił przy mojej skrzyni
Jeżeli jednak bardzo Ci zależy na czasie, to już w poniedziałek do niego przedzwonię
Daj znać.
j-rules - 20-03-2010, 17:56
Tez jestem ciekawy tego zabiegu
Maciejos - 20-03-2010, 18:33
j-rules napisał/a: | Tez jestem ciekawy tego zabiegu |
Już wymieniłem (PW) informacje z 'mkm" - mój problem okazał się prozaiczny - wystarczyło (za pomocą kluczy) wyregulować cięgna skrzyni biegów.
W srodę porozmawiam jeszcze z mechanikiem i napiszę więcej konkretów
|
|
|