To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - [Cari 1.8] Kilka pytań

saphire - 07-03-2007, 21:14

Bo to jest mniej więcej tak:

- jak lubisz elastyczne diesle - kup francuskie 1.9 DID
- jak lubisz mocną benzynę - kup japońskie 1.8 GDI
- jak lubisz oszczędzać na LPG - kup zwykłe 1.8 SOHC

Anonymous - 07-03-2007, 21:25

no to mam już jakiś pogląd - dzięki :) Jeszcze spytam kolegę, którego ojciec jeździł Carismą GDI o jego wrażenia 8) Jeśli bym się decydował, to chyba kupię GDI, ale bez gazu - mam jakąś (może niesłuszną) awersję do instalacji gazowych (często trzeba regulować albo trafić na dobrego mechanika, który od razu wyreguluje).

Aha, pytanie: czy za w/w egzemplarz GDI 18500 to dużo? Dojdzie jeszcze około 1200 zł opłat rejestracyjnych...

mlun - 07-03-2007, 21:25

Szkoda tylko że w GDI nie można podmienić kompa na tego japońskiego:P

UP: Co do gazu do GDI to sobie poczytaj bo to i tak nie łatwa sprawa więc śmiem powiedzieć że nawet jeśli byś o tym myślał to prędzej z innym silnikiem byś kupił:P

Anonymous - 07-03-2007, 21:27

a co, holenderskie się psują?
saphire - 07-03-2007, 21:48

mlun napisał/a:
Szkoda tylko że w GDI nie można podmienić kompa na tego japońskiego:P

pewnie by można było o ile zaczął byś lać wyłącznie paliwo bezsiarkowe :) bo uboga wg kompa europejskiego to 1:20 a wg japońskiego 1:40 stąd GDI japońskie mniej palą ale za to muszą mieć paliwo bezsiarkowe

arekp - 07-03-2007, 21:50

Osobiscie z DiD nie mialem nic wspolnego ale wystarczajaco dlugo czytam to forum (a wczesniej czytalem MKP) aby nie kupic auta z takim silnikiem.
Rafal_Szczecin - 07-03-2007, 21:59

arekp napisał/a:
Osobiscie z DiD nie mialem nic wspolnego ale wystarczajaco dlugo czytam to forum (a wczesniej czytalem MKP) aby nie kupic auta z takim silnikiem.

a ja wlasnie czytam i jakos kazdy sobie chwali, wiec jezeli bedzie carisma to wlasnie w DiD'zie

mlun - 07-03-2007, 22:10

No wiem że można fizycznie włożyć ale moje szkoda odnosi się do tej benzyny.Chociaz na statoil podobno jest bezsiarkowa:P
Bartek - 07-03-2007, 22:36

mlun napisał/a:
Chociaz na statoil podobno jest bezsiarkowa

Bardzo podobno - po 20 000 km syfilis po niej jak po każdej innej, a jak to było w reklamie pewnego proszku do prania, jak nie widać różnicy, to po co przepłacać ;)

Anonymous - 07-03-2007, 23:11

dziwie sie zadałes konkretne pytanie a nie uzyskałeś odpowiedzi.
GDI to silnik który lubi brac olej mój bierze poza tym bardzo czesto klekocze (popychacze zaworów) taki urok tego silnika. Dodatkowo czyszczenie przepustnicy bo możesz szarpać i falowac moga obroty.
Jeżeli chodzi o carisme po lifcie to hamulce ma juz od galanta wiec mocniejsze, japończycy usuneli wady z I wersji. Natomiast mało widać przez tylnia szybe.
Jeszcze co do silnika GDI dynamika jest w normie 200km/h nia polecisz. Pali 6l na trasie i około 8l w mieście jak zimny i czesto uruchamiany to jeszcze wiecej. Prędkośc ekono to około 120km/h
Co do zdjęcia to musze powiedziec że na mojej srebrnej strzale tez świato sie jakoś załamuje że widac róznice w kolorkach na elementach, poprostu musisz sie udac i obadac osobiście choć miedzianego auta bym nie kupił bo potem to juz go nie sprzedasz.
pozdro

Anonymous - 07-03-2007, 23:16

a jakie są normy zużycia oleju? 1 litr na 10000 km? I jak się Mitsubishi Motors asekuruje - przy dużych przebiegach 1 litr na 1000 km? 100 km? ;)

Czemu miedzianego miałbym nie sprzedać? Kolorek nie chodliwy? Przemaluję... :D

JCH - 07-03-2007, 23:38

arekp napisał/a:

Eeeee no.... :shock:
To pojechałeś po bandzie teraz :shock: :roll: :evil: 8)

Robson86 - 08-03-2007, 01:39

deadly napisał/a:
GDI to silnik który lubi brac olej mój bierze

Mozliwe choc nie do konca...Mój GDI nie wzial nawet grama oleju od 2-uch latek (tyle moja Cari jezdze) 8)
Pozdroo

Anonymous - 08-03-2007, 08:28

Robson86 napisał/a:

Mozliwe choc nie do konca...Mój GDI nie wzial nawet grama oleju od 2-uch latek (tyle moja Cari jezdze) 8)
Pozdroo

no ja powiem ze tez jestem zdziwiony zacowaniem mojego auta. najpierw wział 2 litry na 15000km a teraz po wymianie filtrów i po przejecaniu 5000km nie dolałem nic, ale jestem zdania przeglądając forum ze gdi lupi sobie gulnąć.

<Jacho>
a co do normy to widziałem manuala od koreanca hyundaia tam faktycznie były takie normy 1l/1500km a przy aresywnej jezdzie 1l/1000km :)
pozdro

Matejko - 08-03-2007, 08:34

kazdy silnik 16V przy kreceniu pod czerwone pole musi wziac olej ! u mnie po 4 tys km od wymiany ubylo ok. 3mm na bagnecie :mrgreen: