Colt - Ogólne - cOLT 1,3 PRZEBIEG 180.000 Prosba o podpwiedzi co wymienic
martin778 - 05-09-2016, 10:09
Wielkie dzieki od przyszlego poniedzialku samochod idzie do mechanika po wymianach dam znac jak poszlo i co ile kosztowalo mniej wiecej.
[ Dodano: 05-09-2016, 10:58 ]
Jescze mam pytanie czy wie ktos gdzie mozna naprawic obudowe piolta centralnego ja mam strasznie popsuta gumka zdarta i pilot nie dziala myslalem zeby kupic obudowe na allegro
http://allegro.pl/mitsubi...6142137516.html
tylko teraz czy samo przelozenie pomoze a jak nie to moze gdzie w Kujawsko-Pomorskim naprawie pilota.
Pawlik84 - 06-09-2016, 12:55
Śmiało przełóż. To tylko obudowa - Ci potrzebny jest stary sprawny środek i sam klucz.
martin778 - 06-09-2016, 21:21
Co do pilota od centralnego zamka to nie bedzie takie hop bo jest bardzo zaniedbany brakuje miedzy innymi jednego guzika na przekazniku jest wylamany.
Co do ustawienia zaworow dzis kontaktowalem sie z ASO za regulacje z robocizna zawolali 1600 zloty jedna szklanka 60 zloty.Bede probowal temat ogarnac u kumatego mechanika tylko teraz niewiem na jakim silniku reguluje sie zawory w colcie mam na mysli rozgzrany czy zimny bo naprzyklad w moim grandisie mialem je regulowane na rozgrzanym silniku.
tomusn - 06-09-2016, 22:48
martin778 napisał/a: | Co do ustawienia zaworow dzis kontaktowalem sie z ASO za regulacje z robocizna zawolali 1600 zloty jedna szklanka 60 zloty | też się kontaktowałem z ASO w Bydgoszczy w zeszłym tygodniu, mieli oddzwonić , ale im coś nie poszło...
Pawlik84 - 07-09-2016, 08:33
Ktoś kiedyś pisał że za regulację zaworów ASO brało 640 zł, co dawało 40zł za sztukę, a 60 to coś koło 940zł jak oni to liczą? chyba że doliczają uszczelkę koszt ok 100zł - i tak nie pasuje . A czy ktoś wie jakie powinny być wymiary luzów na poszczególnym zaworze - posiadając takie dane kumaty mechanik dałby radę ogarnąć temat w cenie max 200-300zł.
martin778 - 07-09-2016, 08:47
Jan dzwonilem do ASO w Toruniu.Moj mechanik prawdopodobnie podejmie sie regulacji jedna szklanka w sklepie kosztuje okolo 40 zloty jak cos to nagram filmik z calej operacji.
[ Dodano: 07-09-2016, 08:49 ]
Pawlik84 napisał/a: | Ktoś kiedyś pisał że za regulację zaworów ASO brało 640 zł, co dawało 40zł za sztukę, a 60 to coś koło 940zł jak oni to liczą? chyba że doliczają uszczelkę koszt ok 100zł - i tak nie pasuje . A czy ktoś wie jakie powinny być wymiary luzów na poszczególnym zaworze - posiadając takie dane kumaty mechanik dałby radę ogarnąć temat w cenie max 200-300zł. |
No i dolicz robocizne 600 zloty gdzie ogarniety mechanik zrobi to w pol godziny zakladajac ze ma 5-6 zaworow do regulacji,bo nie wierze w to ze trzeba wszystkie zawory regulowac.
Pawlik84 - 07-09-2016, 08:59
Znalazłem wątek na forum: http://forum.mitsumaniaki...t=luzy+zaworowe . Można zmierzyć się z tematem, choć u mnie dopiero za 45tys kkm. Tak czy siak cena do 600zł jest akceptowana ale 1600zł mija się z celem. Daj znać jak Ci poszło z kontrolą luzów lub ewentualną regulacją, jakie końcowe koszta.
martin778 - 07-09-2016, 09:03
Pawlik84 napisał/a: | Znalazłem wątek na forum: http://forum.mitsumaniaki...t=luzy+zaworowe . Można zmierzyć się z tematem, choć u mnie dopiero za 45tys kkm. Tak czy siak cena do 600zł jest akceptowana ale 1600zł mija się z celem. Daj znać jak Ci poszło z kontrolą luzów lub ewentualną regulacją, jakie końcowe koszta. |
Tak ja wlasnie wczoraj wieczorem tez przegladalem ten watek i na podstawie tego moze uda sie zrobic regulacje do ASO przedzwonie i zpytam tylko na jakim silniku robic regulacje rozgrzanym czy zimnym bo jak juz wyzej wspominalem w moim grandisie robi sie na zimnym,a kazdy wie ze standard to rozgrzany silnik.
Pawlik84 - 07-09-2016, 09:11
Szczerze mówiąc nie wiem na jakim silniku.
Gdy ma być ciepły to nim zdejmą pokrywę to troszkę minut leci może stygnąć i czy będzie to wystarczające? Podejrzewam że robi się to na zimnym silniku, może ktoś się wypowie inaczej.
martin778 - 07-09-2016, 09:17
Pawlik84 napisał/a: | Szczerze mówiąc nie wiem na jakim silniku.
Gdy ma być ciepły to nim zdejmą pokrywę to troszkę minut leci może stygnąć i czy będzie to wystarczające? Podejrzewam że robi się to na zimnym silniku, może ktoś się wypowie inaczej. |
No to czekamy na wypowiedzi innych forumowiczow,ja napisalem na priv do uzytkownika forum moze cos wiecej bedzie wiadomo jak otrzymam odpowiedz.
[ Dodano: 08-09-2016, 17:54 ]
Panowie jeszcze jedno pytanie dotyczace kierownicy czy wasze kierownice w coltach tez pracuja bardzo delikatnie mam na mysli to iz nie czuc zadnego oporu w trakcie postoju jak i jazdy pierwszy raz sie sptykam z czyms takim i stad moje pytananie czy w coltach to normalne?
Pawlik84 - 08-09-2016, 18:41
U mnie nie wiem czy jest tak jak u Ciebie, ale chyba też mam lekko. Wspomaganie działa dość mocno. W ruchu skręcać można paluszkiem, na postoju troszkę ciężej.
martin778 - 08-09-2016, 21:17
U mnie tez jednym paluszkiem troche to przeszakadza w jezdzie bo trzeba naprawde pilnowac kierownicy jeden glu[i ruch i samochod zaraz skreca.
Pawlik84 - 13-09-2016, 06:49
Ciekawi mnie jak poradziłeś sobie z przedstawionymi problemami? Działałeś już coś, interesuje mnie walka z poprawnym działaniem skrzyni biegów - próbowałeś coś zrobić?
martin778 - 13-09-2016, 07:09
Pawlik84 napisał/a: | Ciekawi mnie jak poradziłeś sobie z przedstawionymi problemami? Działałeś już coś, interesuje mnie walka z poprawnym działaniem skrzyni biegów - próbowałeś coś zrobić? |
Witam
Samochod na podnosniku ale juz prawie wszystko mam zrobione zaczne od skrzyni biegow bo to najwazniejsze olej od skrzyni biegow byl czarny jak smola nie bylo widac opilkow,powodem ciezkiej pracy galki zmiany skrzyni biegow byly linki prowadzace znajdowala sie na nich rdza zostaly one wyczyscone i nasmarowane jak narazie bajka biegi wchodza bez problemu oczywiscie niemialem okazji jescze jechac ale bez jazdy na podnosniku chodza pieknie i plynnie.
Olej wspomagania jest niewymienialny.
Swiece zakladam NGK,przewody niewymienialne
Dzis bede mial robiona regulacje zaworow znalazlem kumatego mechanika i podjal sie regulacji nalezy ja robic na zimnym silniku potrzebny jest do tego program komputerowy na podstawie zakresow widocznych w programie dokonuje sie regulacji.
Jakby ktos chcial regulowac zawory za 400-500 zloty w Kuj-Pomorskim moge dac namiary na priv.
-Klocki tarcze ATE okolo 400 zloty
-Sondy lambda Denso nie pasuja musza byc Boscha
To by chyba bylo narazie tyle na ten temat sprobuje nagrac regulacje zaworow.
Pawlik84 - 13-09-2016, 08:52
Możesz cyknąć fotkę w którym miejscu nasmarowali linki. U mnie biegi wchodzą płynnie, tylko na zimnym silniku źle wchodzi jedynka i raczej wątpię aby to wina linek - ale może...
A wspomaganie jest elektryczne płynu tam nie ma, a przewody do cewek fakt też nie są wymienialne.
Jak sfinalizujesz sprawę z zaworami to daj znać jak fachowo to przebiegało - może nie będzie trzeba ich regulować wystarczy kontrola?
|
|
|