Nasze nieMiśki ;-) - Szybsze kombi Svena
robertdg - 08-10-2016, 06:39
Pogratulować i szerokości
radek79 - 08-10-2016, 06:50
sprawdź czy kolektor wydechowy jest dobrze dokręcony bo lubi się poluzować na szpilkach i będzie świstał a mechanik powie że turbo do regeneracji bo świszcze,
jak kupiłem lansera w serwisie mitsu w CH to dostałem 500chf rabatu kpl.kół zimowych 18cali auto oczywiście wyczyszczone i z gwarancją na 3 miesiące i co najważniejsze rachunek na 2tyśchf z pieczątką serwisu gdzie lanser kosztował 7tyś/chf,chyba czym droższe auta tym lepsza obsługa
Olivia - 09-10-2016, 19:45
sveno, gratulacje z zakupu.
Jak się ma chęć założenia gazu do tej jednostki napędowej ?
Sama jakiś czas temu, gdy szukałam auta dla siebie, spoglądałam nieśmiało na Focusa ST z silnikiem 2.5T. Z tego co mi mówiono w serwisie Forda, raczej odradzali do tej jednostki napędowej montaż LPG.
Co do dźwięku silnika. Przez 4 miesiące miałam Toledo 2.3, 150KM. Ładnie brzmiało pięć cylindrów. Kto wie, może jeździłabym do dzisiaj gdyby nie fakt że auto miałam z LPG a ten zrobił spustoszenie z pierścieniami i uszczelniaczami.
Fragu - 09-10-2016, 20:07
2.5T dobrze się gazują.
sveno - 09-10-2016, 20:13
Olivia napisał/a: | Z tego co mi mówiono w serwisie Forda, raczej odradzali do tej jednostki napędowej montaż LPG. | bo? Silnik nie ma bezpośredniego wtrysku paliwa, więc jest gazowalny. Mało tego, podobno dobrze znosi LPG.
Problemem jest znaleźć warsztat który ogarnie montaż (potrzeba jakiegoś emulatora żeby komp nie wywalał błędów) no i wystroi to tak jak trzeba.
Ktoś się orientuje ile można ugrać samymi mapami w tym silniku? Wiem że S60R ma 300KM ale tam jest chyba turbo inne.
eremita - 10-10-2016, 08:26
sveno napisał/a: | potrzeba jakiegoś emulatora żeby komp nie wywalał błędów |
Różnie mówią jedni że to konieczne inni że to wyciąganie kasy od klienta.
Owczar - 10-10-2016, 09:10
Jeśli chodzi o emulatory to są 2 rodzaje. Jeden do wskazań paliwa i czasem jest wymagany do wtryskiwaczy. Wszystko co jest na wielopunkcie da się zagazować - jedne łatwiej inne trudniej. W przypadku turbo należy dbać prawidłowe wystrojenie i okresowe sprawdzneie AFR.
Sławek poszukaj kogoś na forum LPG w swojej okolicy..
sveno - 16-10-2016, 00:52
Panowie szybkie pytanie:
czy w tym aucie możliwe jest uzyskanie takiego efektu dźwiękowego jak w 38s tego filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=Gn-AoxKQB90
Chodzi mi o Blow Off. Czy przy tak niskim doładowaniu (gdzieś wyczytałem, że to tylko 0,3bar) da się to zrobić?
To auto jest trochę za grzeczne... mogłoby przynajmniej syczeć lepiej
Owczar - 16-10-2016, 11:55
Wiele zależy od reakcji sprężarki na cut off. Przyrosty Ciśnienia jakieś na pewno będą. Ale może się okazać, że przy takim ciśnieniu efekt będzie odwrotny do zamierzonego czyli zamiast ryczenia lwa będzie mruczenie kota
Bartekkita - 17-10-2016, 15:56
sveno, gratuluje zakupu i życzę bezawaryjności Biorąc pod uwagę Twoje wymagania i cenę to chyba najlepszy wybór Powiedz jak tam spalanie się kształtuje.
sveno - 17-10-2016, 22:57
Bartekkita napisał/a: | Powiedz jak tam spalanie się kształtuje. | na razie jeżdżę tylko do pracy (i czasami na zakupy)
trasa do pracy to typowy cykl mieszany (w sumie 15,5km, z czego to 2km autostrady, 7km terenu zabudowanego i reszta z ograniczeniem do 80km/h, no i raz dobrze pod górę i dobrze z górki) z ostatnich 2 tygodni mam spalanie 8.8l/100km (wg komputera bo jeszcze nie dane mi było zatankować 2 razy pod korek) a jakoś specjalnie eko nie jeżdżę, w sumie tak jak Galantem i spalanie to samo lub nawet troszkę niższe jak w Galancie. Zobaczymy na ile komputer przekłamuje.
sveno - 18-10-2016, 22:12
Pierwsze awarie
-bezkluczykowy dostęp. Rano nie chciały się otworzyć drzwi kierowcy jak miałem kluczyk w kieszenie, drzwi pasażera za kierowcą też nie, o dziwo bagażnik i drzwi po prawej stronie otworzyły się. Po pracy drzwi kierowcy już współpracowały, ale tylne lewe dalej nie.
-podświetlenie zegarów. Po pracy wsiadam, odpalam, silnik startuje, wszystko świeci oprócz tarcz i wskazówek prędkościomierza i obrotomierza. Zgasiłem, odpaliłem i było ok.
W piątek dzwonił sprzedawca z salonu Forda, tak po prostu zapytał czy z autem jest wszystko ok, czy jestem zadowolony, czy spełnia moje oczekiwania za wcześnie powiedziałem że wszystko jest ok ;/
Odkryłem jeszcze jeden bajer w aucie: sterowanie głosem. O dziwo nawet poprawnie działa, oczywiście po angielsku.
Hugo - 19-10-2016, 09:03
Zaczyna się
Bartek - 19-10-2016, 12:43
sveno, to nie awarie - to ford
sveno - 01-02-2017, 17:44
odświeżamy
14.01.2017 w ramach gwarancji wymieniono:
-termostat
-prawy spryskiwacz szyby przedniej
-gniazdo AUX
-odbiornik w drzwiach kierowcy (bezkluczykowy dostęp)
-baterie w pilotach
30.01.2017 wizyta u Leszka a tam na warsztat poszły:
-kompletny rozrząd z pompą wody
-świece
-ogólny przegląd zawieszenia i hamulców (nie było do czego się przyczepić)
"fajne autko sobie kupiłeś, fajnie jeździ" Leszek
Pasek rozrządu powinien spokojnie wytrzymać do zakładanych przez producenta 200kkm przebiegu, jednak wolałem nie ryzykować.
31.01.2017 wizyta w Autogaz Techland Stary Sącz. Na pokład zawitał Junkers. Narazie wiem tylko tyle, że sterownik mam Staga, a butle tylko 55l (sic!) odbierałem go w pośpiechu, więcej dowiem się w sobotę jak podjadę na regulację.
Pierwsze kilometry na LPG zaliczone i jest dobrze, czas pokaże co będzie dalej.
Obecny stan licznika to jakieś 176600km także pierwsza dycha za mną i dalej jestem zadowolony z tego auta.
Jest mega pakowne: dzisiaj do bagażnika spakowałem wózek dziecięcy (gondola+spacerówka) fotelik, łóżeczko, materac, przewijak, pościel, poduszki, kołderki, pieluchy, ubranka itp i to bez składania oparć kanapy
Jest dość dynamiczne.
Ludzie dziwnie zwalniają jak jadę za nimi i zjeżdżają szybko z lewego pasa na autostradzie
Nawigacja jakimś cudem pokazuje wydarzenia typu wypadek na autostradzie, więc nie jest aż taka zła jak sądziłem.
Spalanie z trasy Winterthur->Kraków ~9l/100km Pb. Jak zwykle bagażnik pełny, 4 osoby na pokładzie, prędkości w granicach 130-140km/h
Przez mrozy i padnięty termostat spalanie na dojazdach do pracy 9,6l
btw. czyj Colt GTI stoi u Leszka?
|
|
|