To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] Przywitanie i kilka pytań

skabanos - 12-10-2016, 20:16

Sprawdziłem te opony Yokohama, właśnie stuknęło im 10 lat.
Bzyk_R1 - 12-10-2016, 20:25

Bingo! Trafiony zatopiony kolego. Śmietniczek tylko, chyba że chcesz wpaść w poślizg i zrobić coś złego sobie rodzinie lub Miśkowi. Jak słusznie Cię poinformował sprzedawca opona (fabrycznie założona do Miśka) słabo się trzyma bo już jest stara i plastikowa :D Turbiak to mocne auto i ma sztywne zawieszenie. Nie eksperymentuj ze słabymi gumami. Tu nie ma oszczędności
skabanos - 12-10-2016, 20:52

No to w takim razie będzie polowanie na opony. Czyli dylemat zestaw zimowe + letnie czy tylko całoroczne pozostaje :)

http://forum.mitsumaniaki...c.php?p=1490009 - założyłem temat i wrzuciłem zdjęcia :)

Fragu - 13-10-2016, 09:00

skabanos, ja bym jednak kupił dwa komplety: zimowe i letnie.
Wiesz jak to jest z rzeczami, które są do wszystkiego...

Teraz naprawdę nowe opony nie są aż takie drogie, jeśli nie jeździsz "na granicy" i w większości po mieście to nawet przysłowiowe chińczyki będą ok (nowe).

flash - 13-10-2016, 09:33

Fragu napisał/a:
jeśli nie jeździsz "na granicy" i w większości po mieście to nawet przysłowiowe chińczyki będą ok (nowe).

Jeśli jeździsz w większości po mieście to chyba tymbardziej wystarczą całoroczne. Nie zapominajmy, że auto ma napęd na cztery koła i pewniej zachowuje się na śliskim. Poza tym Fragu kiedy ostatnio widziałeś śnieg w naszym regionie? :D

[ Dodano: 13-10-2016, 09:33 ]
Ja na moim zdjęciu profilowym z 2014 roku... :D

Fragu - 13-10-2016, 10:05

Jak tak podchodzić do sprawy - to można i jeździć tylko na letnich :)

Ostatnio widziałem w tym roku, przez chyba 3 dni ;p

Bzyk_R1 - 13-10-2016, 14:37

Za komplet nowych Nokianów na lato zapłacę 1600 zł i chyba takie wskoczą na wiosnę do Miśka. Przy aucie tej klasy, tej mocy i tym rozmiarze opon chyba rozsądna cena.
W@sio - 13-10-2016, 14:38

Za podobną cenę będziesz miał Falkeny :)
Bzyk_R1 - 13-10-2016, 14:44

Czyżbyś polecał? :) uważaj bo kupię...
skabanos - 13-10-2016, 15:12

Dobra, to piszcie jakie opony na zimę brać, nowe nie za drogie. Będzie jeżdżone po Warszawie bez górskich wspinaczek :)

Na pewno macie coś na oku.

Bzyk_R1 - 13-10-2016, 17:34

A drugi komplet to masz z felgami czy tylko opony? Ja do swojego dostałem stalowe 16" na zimę. Opony na nich to Michelin Alpin, nie pamiętam który model. Nie wiem jeszcze jak się sprawują ani jak w ogóle misiek jeździ na 16" bo mam go od sierpnia i jeszcze nie założyłem zimowych. Ale biorąc pod uwagę to gdzie mieszkał mój Misiek wcześniej :mrgreen: śmiem twierdzić że te opony do wspinaczki się nadają :D
apollo99 - 13-10-2016, 18:04

Ja teraz właśnie założyłem nokian wr d4 i jestem bardzo zadowolony z opon ,są ciche, bardzo dobrze trzymają sie na mokrym i samochód lepiej się prowadzi niż na letnich kormoranach (te opony są porostu kiepskie) ,kupowałem 215/55/17
skabanos - 13-10-2016, 22:26

Bzyk_R1 napisał/a:
A drugi komplet to masz z felgami czy tylko opony? Ja do swojego dostałem stalowe 16" na zimę.

Tylko opony, jedyne felgi jakie mam to te założone 17". Poszukam czegoś. Może się zdecyduję na jakieś całoroczne pokroju Michelin CrossClimate, znajomy te konkretne bardzo zachwalał.

staszq2 - 14-10-2016, 22:30

Cytat:
Michelin CrossClimate, znajomy te konkretne bardzo zachwalał.

Mógłbyś rozwinąć temat, ile przejechał, gdzie, w jakich warunkach ? Co prawda co poniektórzy będą to strofować zapewne ale chętnie bym przeczytał taką opinię poza tanimi brukowcami, ponieważ też się zastanawiam nad całorocznymi, wg. "alatestów" najlepsza opona całoroczna dostępna na rynku...