To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] Syczenie powietrza przy wciskaniu hamulca

milo - 04-11-2016, 20:36

Hyzz napisał/a:
Zanim włączę silnik to wciskam parę razy hamulec aż robi się twardy i przy wciśniętym uruchamiam silnik

Ale dlaczego i po co tak robisz :?:

Anonymous - 04-11-2016, 21:30

milo napisał/a:
Hyzz napisał/a:
Zanim włączę silnik to wciskam parę razy hamulec aż robi się twardy i przy wciśniętym uruchamiam silnik

Nie robiem tego tylko z ciekawości sprawdzałem czy mi opadnie.
Ostatecznie serwo jest uszkodzone bo tak - słychać syczenie podczas wciskania , dostaje lewego powietrza przez co głupieją obroty silnika tak jak pisaliście co zresztą potwierdzam.
Możecie mi dać jakieś wskazówki przy wymianie serwa na co zwrócić uwagę ?

milo - 04-11-2016, 21:49

Hyzz napisał/a:

Uzywkę pewnie bedziesz szukal to lepiej na aucie sprawdzić działanie , kazdy zachwala że dobre potem rozczarowanie

Anonymous - 04-11-2016, 21:53

milo napisał/a:
Hyzz napisał/a:

Uzywkę pewnie bedziesz szukal to lepiej na aucie sprawdzić działanie , kazdy zachwala że dobre potem rozczarowanie

Jeśli tego nie wymienię szybko to w pewnym momencie może wystąpić awaria systemu hamowania ?

milo - 04-11-2016, 21:56

Tu masz podobny problem https://www.youtube.com/watch?v=vCejeEUkIMc

Zasada działania https://www.youtube.com/watch?v=0sj5d48mcss

Anonymous - 04-11-2016, 22:11

milo napisał/a:
Tu masz podobny problem https://www.youtube.com/watch?v=vCejeEUkIMc

Zasada działania https://www.youtube.com/watch?v=0sj5d48mcss

Dokładnie jak u mnie.
Wystarczy jak się rozbierze daną część to można wyobrazić sobie jak to działa.

plecho1 - 04-11-2016, 22:15

Jak padnie całkiem serwo to stracisz wspomaganie i będzie tak jak na zgaszonym silniku i dodatkowo jak będzie nieszczelność w podciśnieniu to rozjadą się adaptacje w sterowniku benzynowym przez co wzrośnie spalanie i pewnie zmniejszy się moc silnika.
Anonymous - 04-11-2016, 22:41

plecho1 napisał/a:
Jak padnie całkiem serwo to stracisz wspomaganie i będzie tak jak na zgaszonym silniku i dodatkowo jak będzie nieszczelność w podciśnieniu to rozjadą się adaptacje w sterowniku benzynowym przez co wzrośnie spalanie i pewnie zmniejszy się moc silnika.

Poniekąd to już występuje ,a czy to może mieć coś wspólnego z tym , że kierownica kręci się bardzo lekko ?

plecho1 - 04-11-2016, 22:47

Wspomaganie kierownicy to całkiem inny układ niemający z serwem nic wspólnego.
Anonymous - 04-11-2016, 23:14

plecho1 napisał/a:
Wspomaganie kierownicy to całkiem inny układ niemający z serwem nic wspólnego.

Też mi się tak wydaje że, serwo hamulcowe nie ma nic wspólnego z serwem kierowniczym.
Serwo to skrót od serwomechanizmu - mechanizm wspomagający działanie danego układu i stosowany jest nie tylko w motoryzacji.

[ Dodano: 24-11-2016, 16:13 ]
milo napisał/a:
Hyzz napisał/a:

To był prosty test serwa który polecił autor z linka którego mi podrzuciłeś , jeśli po takiej czynności pedał by nie opadł to znaczy ,że serwo całkiem jest zepsute.
Te syczenie było spowodowane uszkodzonym filtrem powietrza a raczej jego brakiem który znajduję się w gumowej osłonie na trzpieniu sterującym.Przez ten filtr przechodzi ciśnienie atmosferyczne i brak tego filtra skutkuje tym ,że słychać tą różnicę wytwarzania ciśnienia.

damo1901 - 28-11-2016, 09:00

jeśli chcesz zrobić to szybko i bezboleśnie bez odpowietrzania całego układu to powinieneś wymienić samo serwo bez pompy. Trochę gimnastyki ale jest to możliwe.
Anonymous - 28-11-2016, 10:34

damo1901 napisał/a:
jeśli chcesz zrobić to szybko i bezboleśnie bez odpowietrzania całego układu to powinieneś wymienić samo serwo bez pompy. Trochę gimnastyki ale jest to możliwe.

Domo, ale to już zrobiłem i fakt było gimnastyki a pompę trzeba było wyciągnąć bo inaczej nie dało rady no i jeszcze przepustnica blokowała to musiałem ją wyjąć.