To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Podgrzewane fotele - Lancer CYxA

Mitsu_Gawlo - 15-01-2017, 14:00

Oo to chyba nic z tego. A ten czarny przewód?
tokyo - 16-01-2017, 19:09

Zolty kabel - poduszki
Cienki czarny czujnik zapiecia pasa
Gruby czarny zakonczony biala kostka - stale zasilanie elektrycznych foteli

Jezeli w twoim aucie nie bylo grzania a jest miejsce na przekaznik to instalacja konczy sie wraz z kostka w tunelu gdzies na wyskosci zaslepki pod przelaczniki podgrzewania

mattuss12 - 24-01-2017, 20:42

Przyznam że od listopada temat trochę w moim garażu umarł ale widzę że dyskusja wręcz przeciwnie:) Dzięki piękne za wszystkie porady i link do mat. Poszperam trochę, popytam tu i tam, może jednak gotowe fotele nie byłyby głupim rozwiązaniem..? dam znać jak jednak coś zainstaluje i będzie działać i się nie sfajczy;)
hubus - 03-06-2017, 17:30

Udało mi się kupić komplet Fotele podgrzewane+kanapa+tunel za 300zł. Ten sam materiał Intense więc mogę wymienić same fotele bez przekładania mat. Znalazłem kostki pod fotelami, mam też bezpiecznik. Przekaźnika nie ma, ale są styki i kable od niego odchodzą. Nie mam tylko kostki do przełącznika albo jej nie widzę przez otwór po zaślepce. Czy ktoś robił taką przekładkę? Czy kostka do przełącznika jest gdzieś schowana w tunelu? W tunelu który kupiłem są jakieś kostki, ale nie mam przełącznika więc nie jestem pewien czy są też od przełącznika podgrzewania.

[ Dodano: 03-06-2017, 22:43 ]
Niestety Mitsubishi pożałowało kostki do przełącznika podgrzewania.

Na szczęście w zakupionym tunelu jest odpowiednia wiązka :)

Jakby ktoś szukał przekaźnika to numer 21 a symbol MR588567 - też nie ma :wink:

muka997 - 23-06-2017, 16:18

czy ta kostka która jest wyżej(do której nie jest nic wpięte) na twoim zdjęciu jest od podgrzewania foteli??
hubus - 24-06-2017, 08:45

muka997 napisał/a:
czy ta kostka która jest wyżej(do której nie jest nic wpięte) na twoim zdjęciu jest od podgrzewania foteli??

Tak, dokładnie jest to instalacja do foteli. Aby działały fotele potrzebujesz też dolnej kostki w której jest zasilanie do przełącznika i kostki do samego przełącznika.

muka997 - 24-06-2017, 13:26

czyli warto kupić przełączniki z kabelkami odrazu do tych kostek
a w którym miejscu powinien być przekaźnik??

hubus - 25-06-2017, 16:43

Przekaźnik jest pod kierownicą, pierwszy od góry w prawym górnym rogu - dobrze jest opisane na zaślepce. Poniżej jest przekaźnik od ogrzewania tylnej szyby, jest on identyczny więc do testów możesz zamienić.

Najlepiej kupić przełącznik z kabelkami, ale chyba ciężko będzie. W ogóle mało tych przełączników na allegro. Instalację prędzej kupisz z tunelem. Żeby wszystko działało musisz jeszcze zmienić instalację do gniazda w schowku (ta sama, dolna kostka). Ja nie zmieniałem bo mi się nie chciało tunelu całego zdejmować a i tak miałem przecinać te kabelki żeby się wpiąć z kamerą i innymi gadżetami. Na zdjęciu widać taka elektryczną kostkę po prawej, to moje centrum dystrybucji energii :mrgreen: Pomiędzy białymi kostkami ładowarka od kamery.

muka997 - 28-06-2017, 08:52

oki, dzięki za informacje, obecnie robię rozpoznanie tematu bo i tak rozbierałem tunel i okolice w aucie i chciałem się upewnić czy to jest to. Po wakacjach sie tym zajmę :D

edit. Bede musiał kupić fotele z podgrzewaniem i tu rodzi się pytanie, czy w lancerach były fotele sterowane elektrycznie czy wszystkie mają wajchy ??

gwardiaczek - 25-10-2017, 12:43
Temat postu: Re: Doinstalowanie foteli podgrzewanych
Mitsu_Gawlo napisał/a:
Też chętnie zainstalowałbym podgrzewanie w fotelach. :D
Pod przednimi siedzeniami w samochodzie widać coś takiego:
[url=https://images83.fotosik.pl/291/aa2ce2c6b798e96emed.jpg]Obrazek[/URL]
Te żółte kable są chyba zasilaniem:
[url=https://images81.fotosik.pl/291/66058d28df6a48d4med.jpg]Obrazek[/URL].
Miejsce na bezpiecznik wygląda tak:
[url=https://images84.fotosik.pl/290/cc05c8b0fca2b3e3med.jpg]Obrazek[/URL]
Czy tutaj wystarczy włącznik + bezpiecznik i wszystko będzie działać :D :rolleyes:

A propo włącznika podgrzewania foteli, gdzie on się znajduje w Lancerze VIII z 2009 roku? Szukam i nie mogę znaleźć a fotele na pewno podgrzewane bo podczas jazdy próbnej poprzedni właściciel włączał i grzało...

hubus - 25-10-2017, 14:17

Obok ręcznego, bliżej pasażera.

mazin - 27-11-2017, 21:00

tokyo napisał/a:

Szukaj foteli z asxa sa tanie i mozna dostosowac do lancerka

A na czym takie dostosowanie polega? Trzeba coś spawać (mocowania), lutować (wtyczki), czy też zasadniczo są "plug&play"?

hubus - 13-02-2018, 08:58

Schemat podgrzewania foteli:
http://docdro.id/AW7xM1c

C-25 Wtyczka do kostki w tunelu, zajęta przez gniazdo zapalniczki, zasilanie do przełącznika.
C-26 Wtyczka do wolnej kostki w tunelu, zasilanie foteli (wyjście z przełącznik).
C-23 Wtyczka do przełącznika.

Instalacja ma z jednej strony C-25 i C-26 a z drugiej strony C-23.

Damian7194 - 10-01-2021, 19:54

Witajcie, mam malutki problem z podgrzewaniem foteli w moim Lancerze. Mianowicie problem polega na tym, że fotel kierowcy nie grzeje w pozycji "HI". Na załączonych obrazkach widać, że przełącznik świeci się w pozycji LO i HI tylko u pasażera. Natomiast u kierowcy tylko na LO. Ktoś wie co może być przyczyną? Jak to naprawić? Jak się do tego zabrać?

HUGIO - 12-01-2021, 13:35

Damian7194,
http://mmc-manuals.ru/man...50038400ENG.HTM