To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Inne modele Mitsubishi - Mitsubishi Endeavor- spalanie

matraks - 26-11-2016, 02:14

passat1 napisał/a:
Wyłączyłem całkowicie pokrętło nawiewu na zero i po chwili lód zniknął- jednak przestało podświetlać się pokrętło od prędkości nadmuchu ( to środkowe). Diagnoza w ASO- spalony panel środkowy- do wymiany.

Środkowe pokrętło przestaje być podświetlone na zielono z napisem "A/C" kiedy skręcisz dmuchawę na zero. Sprawdź jeszcze raz na ustawieniu 1 lub 2 czy nadal się nie świeci. Ponadto mam nadzieje, że wiesz, ze to pokrętło można również wcisnąć by ręcznie włączyć lub wyłączyć klimatyzację. Gdy jest podświetlone na zielono to znaczy, że klima działa. Nie podświetlenie sie na zielono śrdokowego pokretła po wciśnięciu oznaczać może rówwież nie załączanie się sprężarki. Tutaj srężarki naprawiają więc zapewno w Polsce też ktoś kto zajmuje się klimatyzacjami będzie potrafił tę sprężarkę naprawić. Tym bardziej, że Endeavor to taki "kundel". Jest zbieraniną różnych części z innych modeli Mitsubishi.
passat1 napisał/a:
Jednak regulacja prędkości dmuchawy działa- tylko nie jest podświetlona.

No skoro regulacja prędkości nawiewu działa to znaczy, że panel środkowy nie jest spalony.
Tutaj masz jakby co link do używanego panelu.
http://www.ebay.com/itm/0...%3D201515878759
A tutaj link do sprężarki klimatyzacji. Pierwsza jest naprawiana druga to nowa część.
http://www.theautopartssh.../C%20Compressor

Bzyk_R1 - 26-11-2016, 12:24

Samo sprzęgiełko klimy powinieneś dostać po numerach, na pewno są zamienniki pasujące do innych modeli. Jeśli padło samo sprzęgło nie ma co ruszać sprężarki.
passat1 - 26-11-2016, 12:51

Dzięki za linki.
U mnie niestety jak włączysz 1- szy,2- gi czy tam trzeci bieg to nadmuch chodzi jednak panel środkowy ( to pokrętło) nie świeci na niebiesko- w ogóle nie jest podświetlony ( a wcześniej przecież świecił). Ale jak wciśniesz to pokrętło to samo pokrętło podświetla się na zielono ( jak w przypadku włączenia klimatyzacji)- jednak pozycje 1,2,3 itp nadal nie są podświetlone. I oczywiście po wciśnięciu i zapaleniu się pokrętła na zielono w ogóle nie ma obciążenia silnika- tak jakby ta sprężarka się nie włączała...
Ps. Znalazłem u nas używane sprężarki w granicach 400- 450zł...

Bzyk_R1 - 26-11-2016, 14:46

Jeżeli padło sprzęgło tak czy siak demontujesz kompresor odsysasz czynnik itd. Ogarnięty warsztat sprawdzi dopiero wtedy jakie ciśnienie ma sprężarka czy wymaga naprawy czy do wyrzucenia i jeżeli jest ok wrzucasz nowe sprzęgło i nabijasz klimę i hula. Rozwalone sprzęgło ma takie objawy że nie powoduje obciążenia silnika. U mnie dodatkowo strasznie hałasowało. Więc odradzam na razie kupno sprężarki...
passat1 - 26-11-2016, 15:14

Dzięki Bzyk_R1
Małe sprostowanie; ten środkowy panel podświetla tylko na samym środku te literki PUSH A/C. Podświetla je i na niebiesko i na zielono. Jednak tak jak pisałem wcześniej nie podświetla stopnia nadmuchu...

var1at - 04-12-2016, 18:08

passat1 napisał/a:
Diagnoza w ASO- spalony panel środkowy- do wymiany. Jednak regulacja prędkości dmuchawy działa- tylko nie jest podświetlona.

Co Ty z tym ASO? Auta chcesz się pozbyć?

passat1 napisał/a:
Martwi mnie też to, że nie ma świateł przeciwmgielnych tylnych.

Mam 2007 SE i ma światło przeciwmgielne. Nie umiem powiedzieć, czy seryjne, w sumie zgłębię sprawę i dam znać.

passat1 - 06-12-2016, 13:58

Nie, auta nie chcę się pozbywać- wręcz przeciwnie- jest świetne. Na chwilę obecną wypiąłem wtyczkę od tej sprężarki klimatyzacji aby jej nie dobić do końca. Podobno w amerykańcach jest tak, że jak dasz nawiew na przednią szybę to od razu załącza się klima... I prawdopodobnie to ( brak współczynnika w sprężarce) było przyczyną usterki. No ale to się okaże jak dobiorę się do tej sprężarki- co nastąpi dopiero na wiosnę...

I nie wiecie Koledzy od czego można dopasować hak albo gdzie go znaleźć? Os razu odpowiadam, że na Aledrogo nie ma.
Pozdrawiam.

var1at - 10-12-2016, 18:19

passat1 napisał/a:

Podobno w amerykańcach jest tak, że jak dasz nawiew na przednią szybę to od razu załącza się klima...

W moim krajowym l200 też tak działa.

passat1 napisał/a:

I nie wiecie Koledzy od czego można dopasować hak albo gdzie go znaleźć? Os razu odpowiadam, że na Aledrogo nie ma.

Na ebay kupisz mocowanie za 150-200 dolców

Mc_Abra - 24-02-2017, 12:06

passat1 napisał/a:
temat tego durnego otwierania z pilota? Na raz otwiera tylko drzwi kierowcy, a na dwa razy pozostałe- można coś z tym zrobić aby za jednym razem otwierało wszystko?

Kolego passat1 to otwieranie drzwi można zaprogramować przez wyświetlacz nad sterowaniem w konsoli centralnej.
Jeżeli Cię to interesuje mogę opisać Ci jak się tam wchodzi,
Trzeba potrzymać dłużej podczas postoju DISP i wchodzi się w menu ustawień, można praktycznie wszystko skonfigurować ( jak długo mają się świecić światełka w środku, czy świtała mają się wyłączać po otwarciu drzwi, czy po zgaszaniu samochodu itp. )
Sporo ustawień.
Bawiłem się tym wczoraj, ustawiłem sobie otwieranie drzwi od razu wszystkich za jednokrotnym naciśnięciem pilota.

passat1 - 24-02-2017, 12:51

Witaj Kolego,
Jasne, że bardzo chcę! Napisz jak to ogarnąć i może jakieś inne nowinki? Pozdrawiam serdecznie.

BUBU - 24-02-2017, 14:46

O to i ja poproszę .

Pozdrav

passat1 - 24-02-2017, 15:15

Powiedz szczerze, że nie znalazłem u siebie takiego przycisku DISP...
Bizi78 - 24-02-2017, 15:46

Pewnie chodzi o przycisk na wyświetlaczu centralnym.

Choć były chyba różne wyświetlacze.

passat1 - 24-02-2017, 16:00

To lipa... Ja nie mam takiego wyświetlacza... Ja mam ten biedny, wklęsły i szary...

[ Dodano: 24-02-2017, 16:10 ]
I pytanko mam jeszcze... Nie wiecie Koledzy jak się pozbyć\wykasować tą durną żółtą migającą kontrolkę od ciśnienia kół??? Mryga i mryga...

Mc_Abra - 24-02-2017, 20:04

passat1 napisał/a:
I pytanko mam jeszcze... Nie wiecie Koledzy jak się pozbyć\wykasować tą durną żółtą migającą kontrolkę od ciśnienia kół??? Mryga i mryga...

Pewnie któryś czujnik walnięty.
Na Ebay'u jest ich sporo po pare dolarów :)
Pewnie u nas w PL też dostępne.

Żeby zmienić odblokowywanie drzwi po jednokrotnym wciśnięciu przycisku "unlock" trzeba na zatrzymanym samochodzie wcisnąć przycisk " DISP" na dłużej niż 2 sek.
Przejść do pozycji 3. Next menu...
Dalej strzałką w dół az do: Unlocking by keyless entry...
Enter,
Strzałką najeżdżamy na opcję B: Unlock all doors on first unlock operation
Klikamy : ENTER albo SET i już.
Masa innych opcji tam jest.
Np. Czy klakson ma wyć przy otwieraniu, czy migacze mają mrugać itp.
Można tez zmienić stopnie z F na Celsjusza :)