To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Podświetlenie podłogi OIII 2016

SK666 - 10-12-2016, 03:18

Mam oryginalny pakiet oświetlenia nogi przód + wybierak. Jeżdżę z tym od nowości czyli rok i nie rozładowało mi akumulatora ;) Faktycznie oświetlenie nóg jest delikatne, zwiększa intensywność przy otwarciu drzwi. Jak dla mnie wystarczająco rozjaśnia czarną dziurę jaką zafundował producent, ale po rozmowie z tokyo jestem ciekaw efektów jego rozwiązań. Postaram się dorzucić zdjęcia, na razie fot. z telefonu podświetlonego wybieraka.

andyg74 - 10-12-2016, 12:47

Jak dla mnie to takie wodotryski jak z odpustu. Choinka. Na ale każdy na swój wzorzec estetyki. :p
SK666 - 10-12-2016, 20:40

Tak, tak... każdy ma swój wzorzec estetyki, tak samo jak i swój wzorzec kultury osobistej w wyrażaniu opinii.

Wracając do tematu, poniżej zdjęcia z dzisiaj, jak prezentuje się montowane przez ASO oryginalne doświetlenie przestrzeni pod nogami wraz z wybierakiem.

Tak jak wcześniej wspominałem po otwarciu drzwi, zwiększa się natężenie oświetlenia podłogi, wyrażnie rozjaśnia się.

Dla mnie delikatna poświata podczas jazdy w nocy, nie tylko wpływa na klimat wnętrza ale przede wszystkim likwiduje "czarną dziurę" w przedniej części pojazdu. W tej chwili to norma u innych producentów. Kolory do wyboru, więc taką dodatkową opcją i to sporo kosztującą Mitsubishi zbytnio klienta nie rozpieszcza.

Terex23 - 18-12-2016, 22:13

Kupione podświetlenie podłogi + wybieraka 980zl montaż w własnym zakresie

zamontowane jest ok. montaż prosty a czarna dziura znikła :D

SK666 - 21-12-2016, 23:42

Terex23 napisał/a:
Kupione podświetlenie podłogi + wybieraka 980zl montaż w własnym zakresie

Powodzenia w montażu, postaraj się udokumentować pracę i wrzuć fotki z efektem swoich działań.
Będziesz zadowolony i odczujesz wyraźną różnicę. Rozjaśni się czarne wnętrze samochodu a niebieska poświata doda klimatu. W czasie jazdy podświetlenie zupełnie nie przeszkadza, jest bardzo delikatne. Jeszcze raz napiszę, że jeżdżę z tym gadżetem już ponad rok i mój akumulator nie doznał żądnego uszczerbku na zdrowiu.

[ Dodano: 13-01-2017, 20:55 ]
Terex23 napisał/a:
zamontowane jest ok. montaż prosty a czarna dziura znikła

Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Po dzisiejszym spotkaniu z tokyo, mam już wizję rozświetlonego wnętrza. Niebieska poświata wewnątrz schowka na telefon i wymiana bezsensownej pomarańczowej diody w podsufitce na błękitną, doświetlającą tunel pomiędzy siedzeniami. Dodatkowo podświetlenie tylnych skarpet, o co!. No i kamera na przód, a to już mega bajer. Jak zrealizujemy, to oczywiście wstawię foto.
Swoją drogą, to co zrobił dzisiaj w moim Outlanderze kolega tokyo poświęcając na to całe 3 minuty, klasyfikuje go do grona mistrzów. Nie potrafię znaleźć słów uznania. Prognozowane było 2 dni roboty i mega koszty, a tokyo zerknął, zniknął, pojawił się i już wszystko działało. Ogrzewanie przedniej szyby wskrzesił pstryknięciem palców ;) SZACUN!

Jaad - 14-01-2017, 01:26

Sam jesteś bezsensowny. Pomarańczowa dioda wobec niebieskiej to jak intelektualista vs. gamoń.
Rozumiesz teraz, że są różne gusta ?

/Wycieczki zostaw dla siebie.

SK666 - 14-01-2017, 03:54

Jaad, są różne gusta, to fakt. Piszemy w temacie Podświetlenie podłogi OIII 2016, który mógłby spokojnie nosić tytuł „wodotryski i bajery”. Ja lubię choinki i to jest właściwe zdaje się miejsce, gdzie mogę podzielić się z innymi użytkownikami swoimi pomysłami i realizacjami. U jednych wzbudzi to uśmiech, a innym się spodoba i pomoże. Jak kogoś nie interesuje to nich tu nie wchodzi. Ideą forum jest, żeby dyskutować i dzielić się swoimi rozwiązaniami a i opiniami, jak w przypadku diody, którą uważam za bezsensowną. Oczywiście nie odbieram też Tobie ani nikomu prawa do jej podziwiania, wyrażam swoją opinię dotyczącą wyposażenia, jakie zamierzam wymienić. Ty wyraziłeś w tym miejscu opinię o mnie… czy na miejscu?
Jaad - 14-01-2017, 10:03

Dobra, przesadziłem z ostrością komentarza, przepraszam. Na drugi raz nie jednak nie używaj słów typu "bezsensowny", bo komuś własnie takie "bezsensy" się dobrze kojarzą. Ja np. mam dość ascetyczne gusta i wszelkie "wsiowe" dodatki mi nie pasują.
Pozdrawiam.

Terex23 - 14-01-2017, 12:16

To podgrzewanie przedniej szyby wszystkie wersje mają.?
Myślałem ze trzeba mieć odp. Szybę

SK666 - 14-01-2017, 12:51

Terex23 napisał/a:
To podgrzewanie przedniej szyby wszystkie wersje mają.?
Myślałem ze trzeba mieć odp. Szybę

Oryginalna nie ma podgrzewania. Po odprysku od kamyka, który wyleciał spod kół jadącego przede mną radiowozu :roll: , wymienili mi z ubezpieczenia przednią szybę. Przy odbiorze, właściciel warsztatu poinformował, że nie mieli innej na stanie i zaopatrzyli mi Outka w szybę ogrzewaną i proponuje mi wizytę u elektryka, aby wszystko spiąć. Czyli dostałem ją w prezencie :D ; Zacząłem dowiadywać się i uzyskałem wiele różnych informacji dotyczących ilości godzin pracy, materiałów, kosztów itp. Żeby Was nie załamywać, nie będę nawet tego przytaczać. Wspomnę jedynie, że w ASO mnie odbili, nie da się i w ogóle pragnę niemożliwego. Całe szczęście trafiłem do tokyo, który włączył mi tą usługę w 3 minuty. Dało się!
Nazwa szyba ogrzewana jest trochę na wyrost. Po włączeniu przycisku ogrzewania tylnej szyby i lusterek, automatycznie podgrzewany jest dolny czarny pas przedniej szyby tam, gdzie spoczywają pióra wycieraczek. Nie powiem, funkcja przydatna, tym bardziej że pozyskana w całkiem miłych okolicznościach.

rezon - 14-01-2017, 13:14

SK666 napisał/a:
No i kamera na przód, a to już mega bajer. Jak zrealizujemy, to oczywiście wstawię foto.
z tym to dobrze się zastanów. Jeśli ma służyć do parkowania to bardzo trudno znaleźć miejsce, w którym kamera nie brudziłaby się w czasie jazdy. Nawet tylna też się brudzi, jeśli nie jest schowana np. pod uchylanym logo jak w VW. Miałem tylną w Outku nad tablicą rejestracyjną, teraz mam w dolnej części zderzaka i praktycznie wszystko jedno - trochę deszczu i po trasie nic nie widać w kamerze.
SK666 napisał/a:
Jeszcze raz napiszę, że jeżdżę z tym gadżetem już ponad rok i mój akumulator nie doznał żądnego uszczerbku na zdrowiu.
ja mam w Superbie fabryczne oświetlenie różnych miejsc i akumulator też nie doznaje żadnych uszczerbków. Na LED to jest łączne obciążenie rzędu kilku watów - praktycznie wszystko w samochodzie obciąża bardziej akumulator.
SK666 - 14-01-2017, 20:14

rezon, Dziękuje za cenne uwagi. Ja wykorzystuję tylną kamerę podczas każdego parkowania. Czasem jest zabrudzona bardziej, czasem mniej, ale w połączeniu z czujnikami, swoją rolę spełnia znakomicie. Raz jeden po obfitych opadach śniegu zatkało ją na amen – wtedy: ślina, palec i poszło ;) Zdaję sobie sprawę, że przednia kamerka zapycha się bardziej, ale będzie równie pomocna. Myślę, że to kwestia paru lat, jak będzie na wyposażeniu podstawowej wersji Colta lub Fabii, jak kto woli. Trochę jak z podświetlaną strefą nóg, którą różne koncerny montują już w standardzie, a dla wielu „ascetycznych gustów” pozostaje dalej „wsiowym dodatkiem”, o czym informują nas w stylu powiedzmy, mało eleganckim. ;)
Terex23 - 14-01-2017, 21:48

SK666,
Witaj.daj znać jak będziesz miał kamerkę z przodu sam jestem ciekaw jak to będzie śmigać. Również rozmawiałem z Tokio o montażu ale dopiero za 2 tyg.
Pozdrowienia. SK666, SK666,

sla - 14-01-2017, 23:46

SK666 napisał/a:
Myślę, że to kwestia paru lat, jak będzie na wyposażeniu podstawowej wersji Colta lub Fabii, jak kto woli.

To tak jak 12 lat temu napisałem o tylnych czujnikach parkowania. Ile było docinków i kpin na temat umiejętności parkowania.
Ktoś nawet napisał, jak to blisko podjeżdża od tyłu, do samochodu z czujnikami,żeby go nastraszyć, nie mając pojęcia jak one działają :mrgreen:

SK666 - 15-01-2017, 07:05

sla, dokładnie tak było. :D Taka kamienista droga postępu. Możemy powspominać z jaką krytyką podchodzono do dodatkowego 3 światła STOP, które montowaliśmy na własną rękę w naszych bolidach 126p, łącznie z funkcjonariuszami, którzy zabierali za to straszne wykroczenie dowody rejestracyjne. Pamiętam docinki starych kierowców o oponach zimowych (sic!) jak podchodzili do nas z politowaniem: „syneczku ja ziemię 10 razy objechałem bez tych zimówek, bo jeździć trza umić w każdych warunkach” :wink: Żeby być sprawiedliwym pamiętam też, co ja sam myślałem o samochodach autonomicznych jeszcze 3 lata temu, a dzisiaj opada mi kopara jak oglądam filmy Tesli np. ten: https://www.youtube.com/user/TeslaMotors

Terex23, poczekamy wspólnie. Właśnie zaczęły się ferie i zabieram Outka w podróż dookoła świata. No może nie całego świata, ale wracam za dwa tygodnie. Tak więc będziemy tokyo, łapać w lutym.