To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Galant wycena po kolizji

misza116 - 19-12-2016, 22:09

Mój Avance był nieporównywalnie mniej uszkodzony, dostałem 3800.
Pisałem 3 odwołania.

Matti_777 - 20-12-2016, 22:48

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, napewno zadzwonię po poradę oraz napiszę odwołanie i zobaczymy...

Kod:
Mój Avance był nieporównywalnie mniej uszkodzony, dostałem 3800.
Pisałem 3 odwołania.

Te 3800 dostałeś dopiero po 3 odwołaniu? A ile Ci proponowali na początku?

misza116 - 21-12-2016, 22:10

Kiedy dostałem pierwszą wycenę, ktoś bardziej zorientowany powiedział mi, że pierwsza to 50% tego, co naprawdę możesz dostać.

Pierwsza była na 1900, ostatnia na 3800, więc coś w tym jest :) .
Pisz odwołania, ja nie korzystałem z żadnych prawników/magików, a jednak od żenująco-śmiesznej dobrnąłem do w miarę realnej.

trzmielu - 22-12-2016, 12:32

Witam,

może przyłączę się do tematu.
Kilka dni temu inn kierowca zatrzymał się na moim zderzaku. W sumie uszkodzenia niewielkie. porysowany zderzak. Spisaliśmy oświadczenie, pożyczyliśmy sobie wesołych świąt i do pracy.
Zgłosiłem szkodę do PZU, powiedzieli, że mogą zapłacić tylko 50% za malowanie zderzaka z uwagi na to, że nosi on jeszcze inne uszkodzenia niezwiązane ze zgłoszoną szkodą (niestety ktoś wcześniej przerysował zderzak i uciekł).
Dostałem niecałe 200PLN.

Macie doświadczenie czy można w takiej sytuacji siłować się z ubezpieczycielem by zapłacili większą część?

Pozdrawiam

Tomek - 22-12-2016, 12:58

trzmielu napisał/a:
Witam,

może przyłączę się do tematu.
Kilka dni temu inn kierowca zatrzymał się na moim zderzaku. W sumie uszkodzenia niewielkie. porysowany zderzak. Spisaliśmy oświadczenie, pożyczyliśmy sobie wesołych świąt i do pracy.
Zgłosiłem szkodę do PZU, powiedzieli, że mogą zapłacić tylko 50% za malowanie zderzaka z uwagi na to, że nosi on jeszcze inne uszkodzenia niezwiązane ze zgłoszoną szkodą (niestety ktoś wcześniej przerysował zderzak i uciekł).
Dostałem niecałe 200PLN.

Macie doświadczenie czy można w takiej sytuacji siłować się z ubezpieczycielem by zapłacili większą część?

Pozdrawiam

siłować się możesz
ale co do zasady mają rację, więc nic nie ugrasz

ja bym się czepił kwoty
obtarcie zderzaka na colcie wycenili mi na 860 zł (MTU, więc jeden z większych sknerusów)
i dali mi 430, bo miałem inne obtarcie

5eba - 22-12-2016, 18:59

Z tego co wiem, nie ma szkody całkowitej w przypadku likwidacji szkody z OC - auto ma być doprowadzone do stanu przed szkodą i tyle.
Matti_777 - 23-12-2016, 16:05

szkoda calkowita jest wtedy gdy naprawa auta przewyzsza wartośc pojazdu przed szkodą w przypadku gdy mowimy o szkodach z OC