To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problemy z LPG

Anonymous - 13-12-2016, 21:12

bartek16 - 13-12-2016, 21:32

powiem ci ze moja daje rade nie moge narzekac na nia bo naprawde dobry samochod oby nie przechwalic tylko ale mysle teraz o tym aby wlozyc ta landi renzo bo praktycznie mam cala instalacje a ty jak myslisz byl by to dobry pomysl? mam komputer reduktor wtryski biale medy wiazke cala
Anonymous - 13-12-2016, 22:28

bartek16 - 13-12-2016, 22:48

nie sprawdzalem na benzynie jutro sprawdze moze wyskoczy check bo on raz na jakis czas wyskakuje raz na tydzien np ale to tez zalezy od instalacji bo nie koniecznie moga pasowac te wtryski tak masz racje raz a dobrze wiec zaplacilem i myslalem ze zrobi jak sie nalezy ale wiecej do niego nie zaprowadze na bank
Anonymous - 13-12-2016, 23:00

plecho1 - 14-12-2016, 06:49

Jeśli potrafisz ustawić Landi renzo i sam potrafisz zmienić sterownik wraz z wiązką to montuj ale Medy to dość delikatne wtryski i szybko potrafią padać. Ja bym nie kombinował z tymi starymi, te co Ci podałem (ACW02) to bardzo dobre wtryski i nie kosztują jakiegoś majątku i ich wymiana będzie wymagała najmniej pracy i kosztów. Ale rób jak chcesz, w LPG siedzę już około 4 lata od czasu jak sam ogarnąłem swoje auto i uwierz, nie zawsze warto wierzyć gaziarzowi bo najczęściej zależy mu tylko na Twojej kasie. Jakbyś nawet chciał wymienić sterownik na coś obecnego to koszt dobrego sterownika wraz z wiązką i czujnikami to około 380zł więc w stare używki nie warto się w ogóle pchać jeszcze w jakąś egzotyczną włoszczyznę z marnymi wtryskami.
bartek16 - 14-12-2016, 17:17

31 zl na pb95???to tyle to mi na gazie wychodzi a na benzynie to niestety nie sprawdzalem plecho a jak sprawdzic czy to na bank wtryski??
plecho1 - 14-12-2016, 18:00

Trzeba się podpiąć pod sterownik LPG i sprawdzać jak się zachowuje czas wtrysku benzyny podczas pracy na benzynie i na gazie na poszczególnych wtryskach oraz co pokazuje sonda lambda. Można też podglądać wtedy korekty paliwowe w sterowniku benzynowym jeśli jest do nich dostęp.
Anonymous - 14-12-2016, 19:44

bartek16 - 14-12-2016, 21:11

dzisiaj robilem nauke obrotow bo cos mi falowaly i gdy pracowal pod obciazeniem na gazie wywalilo mu znowu check sprawdzalem tak dwa razy i za kazdym razem check zrobilem to samo na benzynie i nic sie nie dzieje zaden check sie nie wlaczyl to chyba bedzie tak jak pany gadaliscie cos z instalacja lpg kumpel ma civic 1,4 i tez chwali ze jest oszczedna tyle ze ma w gazie ;)
Anonymous - 14-12-2016, 23:27

bartek16 - 15-12-2016, 16:52

185 szerokie kurde dzisiaj dzwonilem do gazownika ktory mi w innym samochodzie zakladal lezy chory dzwonie zaraz do tego ci mi to zakladali zobaczymy co powiedza..powiedzial ze valteki 350zl apis 400 a baracuda 500 troche sporo...i powiedzial ze te moje wtryski sa przewidziane na 60 tys a mam juz jakies 63 tys
plecho1 - 15-12-2016, 18:44

Valteki w detalu to koszt około 100zł a montaż jest banalny ale to złom więc nie warto, Apisy mają wadę konstrukcyjną i na prawdę też nie warto. Barracudy w detalu to koszt około 350zł i zmiana, jeśli chcesz listwę, też jest banalna, praktycznie zdejmujesz starą listwę i montujesz nowa ewentualnie jak byś chciał je zamontować w wersji pojedynczej to trochę więcej zabawy ale też bez przesady. Na Twoim miejscu sam bym zmienił te wtryski i tylko pojechałbym na regulacje instalacji. Jeśli sam trochę mechanikujesz przy aucie to powinieneś dać sobie radę. Jeśli chcesz coś tańszego na prawdę zainteresuj się wtryskami ACW02 lub ich wersją pojedyncza ale trochę droższą czyli ACW03.
Wiem co pisze bo od kilku lat siedzę w gazie, nie robię tego zarobkowo ale od czasu jak sam ogarnąłem swoją instalacje to serwisuję kilka autek w rodzinie.

Anonymous - 15-12-2016, 19:30

plecho1 - 15-12-2016, 19:59

Jedynie dysze kalibracyjne w tych wtryskach trzeba rozwiercić na wymiar 2,6mm bo tymi dyszami reguluje się wydajność wtryskiwaczy w zależności od mocy silnika.