Space Star Techniczne - [MSS ALL] KOŁA Felgi i opony
Hugo - 30-03-2019, 08:02
AidsD, nie pod sprężynę, a pomiędzy górne mocowanie amortyzatora a karoserię. Najlepiej zlecić tokarzowi wytoczenie metalowego dystansu o odpowiedniej grubości. Dokładnie to będę robił w moim Space Starze w tym lub przyszłym roku, bo tył siedzi dużo niżej niż przód i wygląda to słabo. Coś takiego jak na pierwszym zdjęciu u góry: https://allegro.pl/oferta/mitsubishi-space-star-podniesienie-zawieszenia-7805056270
Bizi78 - 30-03-2019, 09:09
Hugo napisał/a: | Najlepiej zlecić tokarzowi wytoczenie metalowego dystansu o odpowiedniej grubości. |
Bardziej w zakładzie gdzie mają cięcie plazmowe lub wodą.
Tylko będziesz musał dobrać jakieś dłuższe szpilki.
Hugo napisał/a: | Dokładnie to będę robił w moim Space Starze w tym lub przyszłym roku, bo tył siedzi dużo niżej niż przód i wygląda to słabo. |
Czyli jak w każdym miśku a galant to chyba był pierwowzór .
radeklkr - 30-03-2019, 10:47
Co do pomysłu z wkładkami między sprężynę.
Miałem u siebie i jak tylko zakupem koła w oryginalnym rozmiarze wywaliłem cholerstwo.
Fakt numer jeden, dopóki miałem stare koła i problemy z ocieraniem w pewnym stopniu wkładki pomogły.
Fakt numer dwa tył stał się wtedy wyraźnie twardszy (na prawdę upierdliwe z dzieckiem w foteliku)
Fakt numer trzy, żeby odczuć różnicę musiałem wsadzić grubszy dystans niż odstępy miedzy zwojami.
Takie tam zarzynanie sprężyny.
Na razie autko jeździ na oryginalnych kołach ale wygląda jak pies z podkulanym ongonem.
Jak wygląda kwestia montażu takich podkładem między budę i amortyzator?
Wiecie jeżeli trzeba było by rozebrać pół zawiasu, wolał bym nie składać tego na starych gumach.
Dostępność nowych na tył to jakaś tragedia, gdzie nie pytam po wpisaniu w system mówią "nima".
Hugo - 31-03-2019, 09:45
Bizi78, mi kumpel do Galanta toczy właśnie z kawałka walka, więc można też wytoczyć Tak czy inaczej Galant ma górne mocowania amortyzatorów okrągłe, więc można toczyć, chociaż do SS okrągłe też by chyba weszły, nie muszą być tego samego kształtu co mocowania. Dokładnie, Galant to pierwowzór kozy
radeklkr, te gumy pomiędzy zwoje sprężyn to bezsens, co do montażu dystansów, o których pisałem wyżej to dobrze byłoby poluzować wszystkie śruby tulei metalowo-gumowych i skręcić na nowo w pozycji do jazdy, a po tym pojechać na zbieżność. Niestety łatwo się pisze, a w praktyce będzie to koszmar, bo śruby mimośrodowe od regulacji zbieżności będą zapieczone na amen i będzie cięcie i wymiana ich na nowe.
henio1112 - 09-11-2019, 23:42
Alusy z carismy 15r Szef.felgi 6J ET 46 wejdą do Space Stara? Bo znalazłem w miarę ładne felgi ale boję się o ET że moga wystąpić jakieś problemy. Ktoś montowali do miska podobna taka felge?
Hugo - 11-11-2019, 22:34
henio1112, wejdą idealnie.
Bizi78 - 17-11-2019, 11:07
Jako, że pewnie na wiosnę wpadną nowe felgi 15" to pytanie do Was.
Stosuje ktoś z Was nakrętki kute firmy TPI
Obecnie stosuję zwykłe stożki przelotowe a do nowych felg to będą pasować jak świni siodło .
Dane techniczne nakrętek:
Średnica gwintu - 12.
Skok gwintu - 1,5.
Długość nakrętki - 33mm.
Kształt łba - stożek.
Klucz - 19 i 21.
Klasa twardości - 10,9.
Średnica nakrętki w najszerszym miejscu - 20mm.
Średnica klucza w najszerszym miejscu - 20mm.
mkm - 17-11-2019, 11:29
Bizi78, jak nie chodzi o kolor to kupiłebym komplet oryginałów z SS.
Ładne, chromowane no i bezproblemowe.
Bizi78 - 17-11-2019, 12:05
mkm napisał/a: | jak nie chodzi o kolor to kupiłebym komplet oryginałów z SS. |
Kolor możliwe, że będzie miał znaczenie .
Fajnie, że mają trochę inny kształt i potrzeba odpowiedniej przejściówki na klucz.
Wiem, że jak ktoś będzie takich felg potrzebował to nic nie pomoże .
AidsD - 18-11-2019, 12:52
Bizi78, ja mam śruby D1 Specjal w alusach i narazie nic im nie dolega poza tym, ze kolor wypłowiał ale są dużo lżejsze niż standardowe nakrętki kryte ze stali.
Bizi78 - 18-11-2019, 23:56
Ale jak dobrze pamiętam ze zlotu to one sporo wystają .
A co do:
AidsD napisał/a: | narazie nic im nie dolega poza tym, ze kolor wypłowiał |
To info z jakiejś aukcji:
Cytat: | Proszę zwrócić uwagę na oryginalność produktu - podróbki wykonane są z innego materiału i nie są kute.
Mogą być niebezpieczne w użytkowaniu.
Po kilku myciach schodzi z nich kolor i logo. |
AidsD - 24-11-2019, 16:19
Bizi78, dzieci tym raczej nie skrzywdzę. Mają wystawać. Kolor wypłowiał pod wpływem jakieś chemii (poprzedni użytkownik tak uważa) ale logo na śrubie trzyma się nie ruszone. Swoją drogą wyglądają na oryginały.
Podróby się lubią zapiekać i nie ma potem siły która zdejmie taką śrubę.
Zresztą teraz wpadł setup zimowy i są zwykłe nakrętki
Bizi78 - 24-11-2019, 16:30
To jak będziesz je zdejmowała to zmierz długość całkowicą i średnicę w najgrubszym miejscu tych nakrętek.
henio1112 - 31-01-2020, 19:21
witam, jako iz w naszym klimacie cos sie zmienilo i sniegu nie ma praktycznie, zastanawiam sie nad kupnem na wiosne nowych opon 15' do mojego misia, tyle ze całorocznych.
Potrzebuje porady jakie gumy najlepiej by sie spisywaly równiez w zimie, z racji iz opona 195/55 jaka jest zalecana przez mitsu jest o wiele drozzsza niz zamienniki, bede starał sie cos dobrac innego.
Jezdze dosyc często po dziurawych drogach i boje sie niskiego profilu 50.
zastanawiam sie czy jezdził ktos z was w zimie na oponkach 185/60'15 i nie ma problemu z obcieraniem na wybojach, z obciazeniem z tyłu? w gre wchodza 3 rozmiary, ktore wg was byly by najlepsze w moim przypadku? nie chce sie po zakupie dodatkowo obciązyc kosztami w przypadku obcieranska
195/50
185/60
175/65
Hugo - 02-02-2020, 22:05
Profil 50 nie jest niski, jeżdżę Space Starem na oponach 195/50 R15 i nie czuć dziur.
|
|
|