To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?

Anonymous - 15-05-2008, 23:37

dziobass napisał/a:
Inna linia produkcyjna, inne parametry... inne wady
pracuje we firmie wspolpracujacej z VW czesto zdarzaja sie "akcje" serwisowe jeszcze u nas we firmie np: sprawdzanie uszczelek(odklejaly sie od kasty po roku postoju na placu i nieuzywania ) sprawdzanie dokrecenia srubek mocujacych fotele... spr poziomu oleju w silniku... spr sprzegiel(pedal wpadal w podloge i juz sie nie podnosil) ... wymiana drazkow stabilizatora w Caddy max... przykladami moglbym sypac jak z rekawa :!: wracajac do cytatu ...fabryka sklada auto z czesci dostarczonych przez wielu podwykonawcow i zdarzaja sie partie felerne liczone na tysiace sztuk elementow spowodowane niedopatrzeniem przy ich produkcji lub ostatecznie montazu
wrocmy do tematu
roch_27 napisał/a:
jedynie cuuube coś tam się starał eksperymentować z dodatkowymi uszczelkami i czymś tam jeszcze oraz minaj z owiewkami
dzis okleilem ramki drzwi tasma bezbarwna_szerokosci 5 cm (zeby nie robic przesadnej wioski na drodze)i taki efekt z tego wyszedl
jadac w kierunku wschodnim(obwodnica A2 Poznania ...w nasypach) pojawila sie znaczna roznica o niebo ciszej do 120km/h miodzio powyzej zaczelo sie cos gdzies odzywac ale juz nie w naroznikach ramek tylko bardziej z przodu przy dachu i przedniej szybie
zjechalem na trase w kierunku polnocnym i :butthead: szumialo jak diabli ale w dolnej czesci okna i jakby blisko lusterek(dolnej uszczelki nie mialem zaklejonej !)
u mnie golym okiem widac ze uszczelki nie dolegaja :!: to juz Logan wyglada lepiej pod tym wzgledem :P
roch_27 napisał/a:
niech ktos wymyśli coś ciekawego/ekstremalnego

zastanawiam sie nad poswieceniem starych uszczelek i wypelnienie ich jakims elastycznym silikonem od wewnetrznej strony zeby scisnac rownomiernie szybe od dwoch stron(sa w niej puste przestrzenie nadajace sie do tego ) ewentualnie wymiana na jakies od innej fury tylko od jakiej :!: :?: :?: :?:

[ Dodano: 15-05-2008, 23:40 ]
dziobass napisał/a:
Można pokusić sie jeszcze o użycie bardziej ekstremalnych metod
albo postawic Gala na trawniku na kolkach i sluchac tylko dzwieku silnika :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|= :-({|=

:badgrin:

tommyc1 - 16-05-2008, 09:40

dobre, dobre-to najfajniejszy post w temacie "Poszukiwacze szumów"

..."Atak szumów", "Szumy kontraatakują", "Powrót szumów", "Zemsta szumów"...

Anonymous - 16-05-2008, 10:54

dziobass napisał/a:
Cytat:
BTW: Ap ropo kotleta - Widzę że z założenia jesteście nastawieni na NIE dlatego na koniec dodam to co kiedyś powiedział Matejko - "jeżeli coś Ci głośno działa w samochodzie lub Ci przeszkadza - to podgłoś sobie radio" :D

Można pokusić sie jeszcze o użycie bardziej ekstremalnych metod: sprawić sobie taką płyte z dzwiękami imitującymi szum wiatru/powietrza i puszczać w trakcie jazdy. Wtedy jednym uchem bedzie slyszalny szum wiatru, drugim imitacja tego wiatru o takiej samej dlugości fali ale przeciwnej amplitudzie, w głowie kierowcy obie fale dzwiękowe będą interferowały i wygaszały sie wzajemnie... i wtedy matrix powie wam ze tak naprawde nie ma żadnego wiatru :rolleyes:

Musialyby byc puszczone w przeciwfazie a niestety wiatr za oknem jest nieprzewidywalny. ;)
U mnie wciskanie szyby paluchami nic jednak nie dalo. A i tak stawiam, ze to cos z uszczelkami w ktore wlazi szyba. W takich warunkach nie ma sensu chyba inwestowac w jakis dobry zestaw grajacy. :/

[ Dodano: 16-05-2008, 10:55 ]

tommyc1 - 16-05-2008, 13:59

mozna inwestowac, ale zapomnij o sluchaniu muzy przy predkosciach powyzej 70-80km/h :)
brodzky - 16-05-2008, 13:59

dziobass napisał/a:

Można pokusić sie jeszcze o użycie bardziej ekstremalnych metod: sprawić sobie taką płyte z dzwiękami imitującymi szum wiatru/powietrza i puszczać w trakcie jazdy. Wtedy jednym uchem bedzie slyszalny szum wiatru, drugim imitacja tego wiatru o takiej samej dlugości fali ale przeciwnej amplitudzie, w głowie kierowcy obie fale dzwiękowe będą interferowały i wygaszały sie wzajemnie... i wtedy matrix powie wam ze tak naprawde nie ma żadnego wiatru :rolleyes:

W hondzie legend ponoc seryjnie takie ustrojstwo jest co sciaga dzwieki i puszcza w glosnikach z odwrocona faza. Trzeba poszukac na allegro ;-)

BTW. te szumy to jakies takie specjalne? W sumie po zakupie tez mi sie wydawalo, ze jak na te klase to przy 110km/h troche za glosno ale wydawalo mi sie ze to wina kombi a w kombi zawsze glosniej... Powyzej tej predkosci szumy mnie nie interesuja bo tak szybko nie zasuwam.

Anonymous - 16-05-2008, 16:07

Cytat:
mozna inwestowac, ale zapomnij o sluchaniu muzy przy predkosciach powyzej 70-80km/h :)

no przy tej prędkości to ja kiedyś w escorcie miałem ciszę. W zasadzie było cicho tak do 120 km/h. Zresztą u mnie w Galu przy prędkości tak do 100 km/h to specjalnie tego szumu nie słychać (już opony bardziej). Zaczyna być dokuczliwy tak od 120 km/h. Przy 140 już tak jakby miał wystartować.

tommyc1 - 16-05-2008, 17:12

a przy 200km/h to jakby sie szybowcem lecialo... taki huk wiatru:)
Anonymous - 20-05-2008, 20:55

Dziś zaobserwowałem ciekawą rzecz:

Wcześniej pisałem, że między szybą a uszczelką dolną jest taki luz, który nie pozwala na zebranie wody przez otwarcie i zamknięcie okna. Okazuje się , że luz robi się tylko na czas, w którym szyba się otwiera lub zamyka, a w momencie domknięcia, szyba przesuwa się w stronę zewnętrznej uszczelki i jest do niej dociskana. Najwyraźniej skośnookie przemyślały ten mechanizm, tak aby szyba po wielokrotnym otwieraniu i zamykaniu nie została porysowana.

Zatem przy zamkniętym oknie nie powinno tam być szczeliny, przez którą mogłoby wpadać powietrze...

Jest jednak druga strona medalu. Przy otwartym oknie można swobodnie wsunąć grubszy kawałek papieru między szybę i uszczelkę, który po domknięciu zostaje ściśnięty. Jednak, jak się okazuje nie na całej długości uszczelki (przynajmniej u mnie). Jakieś 8 cm uszczelki, licząc od strony lusterka u mnie nie zostaje dociśnięte do końca (papierek wylata jak zamek od karabinu:)). Prawdopodobnie uszczelka się odkształciła z czasem w tym miejscu. Nie miałem okazji sprawdzić czy zatkanie tego miejsca coś daje, zwłaszcza, że ja mam jeszcze problem z innymi dźwiękami (wydech i prawdopodobnie nierówna opona), które zagłuszają szum wiatru.

Nie wiem czy to jest dobry trop, zwłaszcza, że teoria odkształcenia uszczelki z czasem jest trochę dziurawa, bo ktoś tu pisał, że szumi od nowości, ale trzeba sprawdzić :)

tommyc1 - 20-05-2008, 21:51

a ja coraz czesciej mysle tak: chcesz miec ciszej-zmien samochod ;)
Anonymous - 21-05-2008, 17:04

tommyc1 napisał/a:
a ja coraz czesciej mysle tak: chcesz miec ciszej-zmien samochod

hahah...dobrze prawisz,moze na jakiegos "niemca"
Ja tez sie tak niekiedy zastanawiam nad tym.
Kolega ma 3 letnia Mazde 6 i generalnie tez nie jest zadowolony z ogolnego wyciszenia.
Twierdzi,ze w Mondeo ojca jest duzo ciszej.
Ja juz jezdze 3 japonczykiem i chyba cos w tym jest.Zreszta wystarczy zobaczyc i popytac blacharzy ktorzy te auta rozbieraja ,ile jest zastosowanych wyciszen w autach niemieckich a japonskich.Głownie chodzi mi tu o nadkola i wyciszenie szumu kół.

tommyc1 - 21-05-2008, 18:45

aaaaaaaa.....moze to jest sposob na szumy??? spojrzcie uwaznie na przednia szybe tego egzemplarza:) wlasnie znalazlem to zdjecie i sie zdziwilem wielce, bo takiego patentu jeszcze nie widzialem, ale moze to jest sposob?

http://minkara.carview.co...236360%2fp1.jpg

fajah - 21-05-2008, 20:19

ale gdzie cos takiego dostaniemy?
tommyc1 - 21-05-2008, 20:25

chyba sobie sam gosciu zrobil... jest cala seria (kilkadziesiat zdjec) jak sobie legnuma ladnie stylizuje...normalnie modelarz:) piekne rzeczy, ale ja wlasnie na ten detal zwrocilem uwage-ciekawe czy to dziala
Anonymous - 21-05-2008, 21:06

No to wystarczy nakleić jakąś taśmę, w tych miejscach i sprawdzić. Jeśli szum ustanie, to trzeba pokombinować jak takie wstawki zrobić :)

...a co do zmiany auta, to też myślałem o tym, tylko które niemieckie auto będzie choć w połowie tak ładne i rasowe jak galant? No ... może Porsche, ale nie robią w kombi :lol:

tommyc1 - 21-05-2008, 21:55

no wlasnie, galant ma to cos...

a co do tych "oslonek" to moznaby sprobowac z pcv modelarskiego zrobic-troche zabawy zeby to estetycznie wygladalo...ale jesli tasma sie sprawdzi to sprobuje cos takiego zrobic na stale... jako modelarz moze sobie z tym poradze :P