To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - OPONY do Outlandera II

Wojtisek1 - 19-11-2008, 21:31

A który rozmiar?? 225 w 18" - bardzo mały wybór lub 215 w 16 calach - troche więcej możliwości, a może poprostu europejski :?: :?: :ANAL:
Hiszpan - 19-11-2008, 23:11

NOKIAN WR SUV 215/70 R16
Na poprzedniej stronie masz fotki i szczegółowe dane dotyczące moich opon i felg ;)

michal@gdynia - 20-11-2008, 23:02

Panowie,

Przymierzam się do zakupu aluminiowych felg 16 cali. Problem w tym, że nie wiem jakich felg mam szukać. Czy Outlander ma ET-38? Jaki jest rozstaw szpilek 5x114,3? Ogólnie to nie mogę znaleźć informacji jakie felgi będą pasowały. W tej chwili mam 18 cali z letnimi oponami. Nadszedł czas na zakup opon zimowych. Niestety na 18" opon nie mogę nigdzie dostac opon tak więc wybór padł na 215/70R16. Pytanie jakie felgi do takich opon kupić? 6,5JJx16" 5x114,3 ET-38? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
Michał

Hiszpan - 21-11-2008, 00:01

michal@gdynia, poczytaj ten temat
Znajdziesz w nim raczej wszystko co Ci potrzeba ;)
Idziesz w dobrym kierunku, bo komplet felga 16"+opona kosztuje +/- tyle samo co sama opona 18, więc chyba lepiej mieć dwa kpl. kół i na zimę zakładać 16, chociażby ze względu na komfort jazdy :D

Hubeeert - 21-11-2008, 00:25

Hiszpan napisał/a:
na poważnie ja polecam Nokian-y. Jak dla mnie, a w zimie jeżdżę agresywnie, na razie nie miałem nic lepszego

Przeyłączę się.
Zjeździłęm dwa komplety Nokianów. Oba zakupione w Szwecji. Jedne bez kolców RSi bodajże, drugie z kolcami. (wiem, że w PL nie wolno). Jeżdżąc na nich zrozumiałem, że Finowie mają:
1. Pojęcie co to jest zima
2. Pojęcie jakie warunki są na drogach w zimie
3. Najgorsze zimy w Europie.
Opony bez kolców załatwiły mi kierowalność i przyczepność zarówno w kopnym jak i na ubitym śniegu. Na lodzie natomiast cudów nie ma ale załatwiły mi przewagę o lata świetlne (czyli sporo metrów) nad konkurencją typu Michelin itd zarówno w kategorii hamowanie jak i skręt (ja mogłem oni nie) oraz przyspieszenie. Niestety pozostałe opony biły na głowę Nokiana żywotnością - tzn ja na Nokianach 2 sezony, reszta 3 sezony.

Pozdrawiam

michal@gdynia - 21-11-2008, 09:08

Hiszpan napisał/a:
michal@gdynia, poczytaj ten temat
Znajdziesz w nim raczej wszystko co Ci potrzeba ;)
Idziesz w dobrym kierunku, bo komplet felga 16"+opona kosztuje +/- tyle samo co sama opona 18, więc chyba lepiej mieć dwa kpl. kół i na zimę zakładać 16, chociażby ze względu na komfort jazdy :D

Hiszpanie dziękuje za poradę :)

Już wszystko wiem. Felgi dla mnie to 16x6,5JJ ET-38 lub ET-40 5x114,3. Oponki 215/70R16. Pytanie jakie opony? Jak oceniacie Brigestone'y LM 25? Z postów wynika, że Nokiany są bardzo dobre. Ale zastanawiam się nad Bridgestonami. Maja dosyć dobre oceny użytkowników.

Pozdrawiam

Hiszpan - 21-11-2008, 09:50

michal@gdynia napisał/a:
Pytanie jakie opony?
Tak samo jak z felgami - nie ma idealnego wyboru, którego dokonali wszyscy. :roll:
Jedni mają Dezent-y, inni Enzo, ja mam Mac-i. To samo z oponami.
Możesz założyć Brigestone, Pirelli, wspomnianego Nokiana czy parę innych. Sam mam na jednym Nokiany, a na wspólnika Outku Dunlopy. Z przyczepnością pewno Nokian radzi sobie najlepiej, ale podejrzewam (patrząc na obecne zużycie, po 1 sezonie), że Hubeeert ma rację, co do ich żywotności :doubt:
Co do felg - wybór zależy od Twojego gustu i zasobności portfela. Z oponami jest prościej, bo gust nie ma tu nic do rzeczy. Musisz zdecydować, do której firmy masz największe zaufanie i porównać ceny.

Potem pozostaje jedynie kupić, założyć i jeździć ;)

rezon - 21-11-2008, 19:51

michal@gdynia napisał/a:
Jak oceniacie Brigestone'y LM 25
też bardzo dobrze
change - 23-11-2008, 00:00

michal@gdynia napisał/a:
Panowie,

Przymierzam się do zakupu aluminiowych felg 16 cali. Problem w tym, że nie wiem jakich felg mam szukać. Czy Outlander ma ET-38? Jaki jest rozstaw szpilek 5x114,3? Ogólnie to nie mogę znaleźć informacji jakie felgi będą pasowały. W tej chwili mam 18 cali z letnimi oponami. Nadszedł czas na zakup opon zimowych. Niestety na 18" opon nie mogę nigdzie dostac opon tak więc wybór padł na 215/70R16. Pytanie jakie felgi do takich opon kupić? 6,5JJx16" 5x114,3 ET-38? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam
Michał

na opony.com jest wcale nienajgorszy konfigurator felg aluminiowych. na wszelki wypadek - gdybys sie zdecydowal na zakup - podaj dokladnie model samochodu, konsultant sprawdzi czy dana felga jest dedykowana do modelu. nie daj sie zbyc, ze skoro rozmiar sie zgadza, to jest ok.. moga byc rozne pierscienie centrujace, inne sruby itp.

ja kupilem komplet ATT 620 i Bridgestony Blizzak LM25. komplet (felga + opona) niewiele ponad 700 zl. Wrazenia z jazdy bardzo przyjemne. nie rozumiem do konca uporu w poszukiwaniach opon 18", ale to pewnie kwestia gustu (lepiej wygladaja). z doswiadczenia wiem, ze na wyzszym profilu i nieco wezszej oponie zima jezdzi sie lepiej.

powodzenia :)

Matti - 23-11-2008, 20:39

witam

ja po długich poszukiwaniach i porównaniach zdecydowałem się na Dezenty F 16" do tego opony Pirelli scorpion ice oczywiście 215/70r16 zdążyłem już ten zestaw przetestować na śniegu i lodzie i jestem bardzo zadowolony wiec mogę polecić (opony dobrze trzymają nawet na mocno zaśnieżonej drodze a felgi bardzo fajnie wyglądają na outku bałem się trochę że będą za delikatne ale jest naprawdę ok)

Anonymous - 29-11-2008, 20:18

Hiszpan napisał/a:
Temat w większości kreci się wokół opon zimowych.
Ja natomiast sobie wymyśliłem, że kupię komplet letnich 18" już na jesień, może ceny będą niższe 8)

I stąd moje pytania:
Kupował już ktoś letnie kapcie do Outka II :?:
Jakieś sugestie, porady :?:

Dodam, że mam fabrycznie zakładane Bridgestone 18" i przy 18" chcę zostać, natomiast zastanawiam się czy kupić to samo czy coś zmienić :roll:

Ja rowniez planuje kupic w zimie letnie opony (takze 18 cali).
Musze Cie jednak troche zmartwic, bo niestety w rozmiarze 225/55R18 wybor jest bardzo skromny... :?

Poza Bridgestonami Dueler H/P zakladanymi jako ogumienie fabryczne, z rozsadnych opon mozna jeszcze wybrac Michelin Diamaris.
Piszac "rozsadne opony" mam na mysli typowo szosowe (nie off-roadowe) opony, indeks minimum H.
Niestety wsrod szosowych opon Continentala, Pirelli, Goodyeara, Dunlopa, Firestone, Fuldy czy Yokohamy w tym rozmiarze nie ma oferty... Przynajmniej ja nic nie znalazlem.

W rozmiarze 225/55R18 sa jeszcze takie opony jak np. amerykanskie Cooper CS4 Touring (niestety przecietnie wypadaja w testach) czy ewentualnie wielosezonowe jak Pirelli P6 Four Season...

yesko - 06-01-2009, 22:41

Hiszpan napisał/a:
Prośba do tych z Was, którzy mają fabryczne 18 i kupili 16 alu specjalnie do zimówek:
dajcie znać co kupiliście i mniej więcej za jaką kasę :wink:

Temat stary ale ja jestem tu nowy i chętnie się podzielę swoim niewielkim ale jednak doświadczeniem w zakresie kół zimowych. Odebrałem wczoraj nowy komplet: alufelgi (niestety nazwy nie pamiętam ale dla zainteresowanych mogę sprawdzić) + opony zimowe Cooper DISCOVERER M+S 215/70/16.
Cena za całość wraz ze śrubami, zabezpieczeniami, wyważeniem i montażem to 2550zł za komplet. Około 3-4 dni oczekiwania na realizację zamówienia.
Jak na razie na śniegu opony sprawują się znakomicie. Jeździłem przez kilkanaście dni na letnich 225/55/18 ale na śniegu z tymi oponami Misiek wpadał bardzo łatwo w podsterowność - płynął jak okręt bez steru. Teraz czuję, że jadę. Opona chyba dobrze zaprojektowana na śnieg (ekspertem nie jestem - takie mam odczucia). Zobaczymy jak w dłuższej perspektywie czasu ten komplet się będzie zachowywał. Coś czytałem, że na mokrej nawierzchni dobrze nie hamują ale jak dla mnie ważniejsze jest jak się sprawuje opona na śniegu.
Dla zainteresowanych mogę wysłać mejlem adres "kapciarza".

Anonymous - 06-01-2009, 23:38

Widzialem te opony i bieznik maja typowo sniezny, w aktualnych warunkach i w gorach beda sie swietnie spisywac.
Hiszpan - 07-01-2009, 08:46

yesko, jakieś foto - jeśli można ;)

Coś w ten deseń :D

yesko - 07-01-2009, 22:27

Jest już ciemno i zdjęcia raczej nie wyjdą dobrze, jak znajdę chwilę to pstryknę jutro w dzień. Alufelga firmy RH, dosyć prosta, pięcioramienna o ile się nie mylę ale nie widzę jej w internecie więc nawet linka nie mogę podać. Dziś kolejny dzień jazdy po śniegu i wrażenia bardzo pozytywne.

[ Dodano: 08-01-2009, 16:28 ]
Tak wygląda koło zimowe o którym pisałem wyżej:

[ Dodano: 09-01-2009, 20:16 ]
Dziś przejechałem się kawałek za miasto w trasie - 150km i miałem jedno ostrzejsze hamowanie na mokrej czarnej nawierzchni. Jest coś na rzeczy jeżeli chodzi o słabsze zachowanie tych opon w takich warunkach, jednak nie jest to dyskwalifikacja jak niektórzy teściarze pisali. Moim zdaniem zdecydowanym plusem tych opon jest bardzo dobre zachowanie w t.z. trudnych warunkach zimowych - błoto pośniegowe i śnieg a na mokrym i czarnym można sobie poradzić. Jutro w wolnej chwili jadę gdzieś na boczne drogi wyszaleć się bo zdaje się, że odwilż się zbliża.

Byle do wiosny :)