Forum ogólne - Poczuj potęgę diesla - Trident Iceni R
Juiceman - 02-03-2008, 16:17
To może porównanie silniczka 1,8T z jakims trubo dieslem ; ) podobnym;]
sampler - 02-03-2008, 18:08
A ja mysle ze nie ma sensu dyskutowac na ten temat bo kazdy ma swojego zwolennika Ja moge powiedziec tylko tyle ze przez 10 lat praktycznie caly naklad w innowacje silnikow poszedl w diesle co dalo efekt. Benzyniaki zostaly mocno w tyle ale mimo to i tak daja sobie rade w swiecie motoryzacji. Jezeli tylko je zaczna modernizowac jak np VW z silnikiem TFSI (swoja droga ponoc to silnik mitsu gdi zmorernizowany) ktory pokazuje w tej flocie dieslowi gdzie jego miejsce to nikomu to niezaszkodzi. Jest tez trzecia droga czyli silniki na wodor i hybrydowe. No i prosze sie nie wypowadac na temat sportow motorowych poniewaz to inna bajka. Juz mowilem ze w Le Mans audi i peugeot nie mialo konkurencji ze strony innych fabryk, w wyscigach seat ostatecznie polegl BMW w benzynie a dakar sie nie odbyl wiec nie wiadomo co by sie dzialo. Dodajmy jeszcze slynna kompomitacji grupy VW audi w rajdach samochodowych ze swoimi dieslami. Warto o tym wspomniec bo w dyskusji to tez jakis argument.
Anonymous - 02-03-2008, 19:50
arturro napisał/a: | ciagle porownuje diesla np. 150KM z benzyna 150KM a pojemnosc i uturbienie mnie nie interesuje w silniku benzynowym.
bo jaki jest sens porownywania silnikow z roznymi mocami? |
No jezeli nie zwracasz uwagi na pojemnosc i to czy silnik ma turbo czy nie to na co zwracasz? Tylko moc? Tata mial kiedys forda windstara pojemnosc 3.8 i moc 150km. Myslisz ze diesel o takiej mocy mialby lepszy przebieg momentu? Zeby zrobic dobre porownanie silnikow musza miec one porownywalne parametry. A ze diesel jeszcze nie dorownuje benzynie jesli chodzi o moc to takie porownanie jest trudne. Jak dla mnie diesel to auto ktore przewiezie mnie z punktu a do b oszczednie i w miare dynamicznie. Natomiast benzyna jest dla ludzi ktorzy oczekuja czegos wiecej.
sampler - 02-03-2008, 21:06
Dzisiaj w wyscigu WTCC dublet ustrzelil seat leon tdi odstawiajac dwie beemki. Takze diesel jest lepszy
Robson86 - 03-03-2008, 07:53
sampler napisał/a: | Takze diesel jest lepszy |
to ni jest temat, ktory ma wskazywac ktory silnik jest lepszy od ktorego
Prawda jest taka ze zwolennika danej jednostki napedowej bedzie bardzo ciezko przekonac na przyznanie racji drugiej. Ja dalej jestem wielkim zwolennikiem silnikow benzynowych, ale po przejazdzce "bemką" z 6tka rzedowa i 204km zmienilem podejscie do tych silnikow...z drugiej strony to inna liga niz hdi 110km czy dci 120 ktorymi jezdzilem
Pozdroo
Anonymous - 31-03-2008, 23:48
kolejna ciekawostka ze swiata diesla
http://www.motofakty.pl/a...rbodieslem.html
ciekawe czy mocno klekocze i jak zachowa sie po chipsie
[ Dodano: 14-06-2009, 21:01 ]
odkopie temat bo znowu okazalo sie ze diesel wygral 24 lemans, tylko tym razem lepszy okazal sie Peugeot wiec nastapila zmiana warty tj. TDI spadlo za HDI.
http://www.lemans.org/24h...accueil_gb.html
btw od trzech miesiecy jezdze benzyna ale bez zastanowienia zamienilbym na diesla, zapomnialem ze krecenia auta na wysokie obroty i machanie biegami moze byc takie meczace
Matejko - 15-06-2009, 08:30
a w dieslu to co nie mahasz?? bo ja w leonie to 2 razy czesciej niz w volvo
w leonie na 1 ruszam i o dlugosc auta wrzucam 2 bieg, w volvo do 60km/h
Student - 15-06-2009, 09:11
W jakim tam Leonie , Ja w Cari DID - 2 razy częściej macham niż w Cari GDI.
Dla mnie zakres obrotowy i przełożenie to tragedia, tam gdzie DID kończy to GDI dopiero zaczynało zabawę
Relatywnie jeździ sie tym ale jakoś tak dziwnie.
Anonymous - 15-06-2009, 09:29
nie macham bo wrzucam 3, jade przez miasto i wiem ze mam moment w pelnym zakresie obrotow, diesel ma moze krotkie biegi ale ma caly zakres mN od samego dolu.
Student napisał/a: | tam gdzie DID kończy to GDI dopiero zaczynało zabawę |
a co jest zabawnego w kreceniu do 8tys (no u mnie to fajnie buczy) oprocz spalania na poziomie 20l/100km? gdy w dieslu ma sie taki moment przy 1800rpm?
Student - 15-06-2009, 09:48
Arturro nie o to chodzi aby kręcić tylko, te moje 140KM w DID-ku jest mniej bezpieczne podczas wyprzedzania niż stare 125 w GDI, gdzie dałem 3-kę i szła bez mydła.
Ale już po woli sie przyzwyczajam do skrzyni i zakresu w DID.
Jedno mam na + cichsze zawieszenie ale na felgi muszę uważać.
Ale odbiegamy od tematu.
Anonymous - 15-06-2009, 10:00
Student napisał/a: | Arturro nie o to chodzi aby kręcić tylko, te moje 140KM w DID-ku jest mniej bezpieczne podczas wyprzedzania niż stare 125 w GDI, gdzie dałem 3-kę i szła bez mydła. |
to przy DID zacznij od 4 biegu
Student napisał/a: | Ale odbiegamy od tematu. |
temat o dieslu wiec nie tak bardzo
cns80 - 15-06-2009, 10:06
Student napisał/a: | Relatywnie jeździ sie tym ale jakoś tak dziwnie. | Musisz się jeszcze przyzwyczaić
arturro napisał/a: | to przy DID zacznij od 4 biegu | Dobrze gada
krzychu - 15-06-2009, 14:00
arturro napisał/a: | gdy w dieslu ma sie taki moment przy 1800rpm? |
Moda na Nm?? Przecież MOC w KM "rusza" kołami a nie moment! Prosta zasada dieslem się fajnie jeździ spokojnie, benzyną się fajnie szaleje proste jak metr sznurka. Mi w dieslu brakuje tego zakresu obrotów. Od 40 do 140 na trójce to jest to co tygryski lubią najbardziej i który diesel daje taki komfort? Do tego głupie DPF-y, EGR-y, wysilone jednoski uszczelki pod głowicami puszczają, turbiny siadają, olej biorą, dymią, klekoczą, a powyżej 4 tys chodzą jak odkurzacze co gorsza nie chcą dalej jechać. Zatankuj gorsze paliwo a poczujesz "oszczędność". A jak porównywać turbo benzynę która ma moment diesla a reszta plusów z benzynki do tego mniejsze pojemności to już w ogóle diesel nie ma argumentów A spalanie wcale nie jest takie duże szczególnie jak mówimy o VW popatrz na 1,8 TSI Jak się ma lekką nogę powyżej 7 nie wychodzi w SuperB
Student - 15-06-2009, 14:13
Jak odbierałem swoje poprzednie GDI od lakiernika to jechaliśmy tą samą trasą ok. 25km. i tymi samymi prędkościami z żoną.
Ja GDI - spalanko 5.4l
Ona DID- spalanko 5.2l
Natomiast w mieście wychodzi trochę lepiej, obecnie DID ma 7.7l w porównaniu do 9.2l GDI ale nie jest to wynik miarodajny bo sam zauważyłem że DID mniej dostaje w palnik, ze względu na silnik i skrzynię musiałem zmienić styl jazdy bo nie chce mi się wachlować lewarkiem i zaczynam jeździć bardziej płynnie ale niekoniecznie wolniej. (właśnie oglądałem Uwaga Pirat jak Cayena złapali na radar na 137km/h) chyba łapię się na ten tytuł.
Anonymous - 15-06-2009, 14:21
krzychu napisał/a: | A spalanie wcale nie jest takie duże szczególnie jak mówimy o VW popatrz na 1,8 TSI Jak się ma lekką nogę powyżej 7 nie wychodzi w SuperB |
jakbym mial jezdzic coltem takim stylem jazdy jak dieslem to spalilby mi min. 10 litrow w miescie
|
|
|