Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ diagnoza, odczyt, kasowanie, inspekcja błędów
tommo21 - 31-08-2017, 09:33
nie sprawdzałem w taki sposób jeszcze. Immo pestki nie ma w kluczyku i nigdy nie było. więc wątpliwe żeby było wcześniej.
apg2312 - 31-08-2017, 10:43
Dziwne, bo z tego co mi wiadomo fabryczny immobilizer to standardowe wyposażenie każdej Carismy.
Ale skoro piszesz, ze w kluczyku nie ma transpondera, to brałbym pod uwagę możliwość, że poprzedni właściciel umieścił na stałe transponder gdzieś koło anteny. A ten teraz wziął i sobie z jakiegoś powodu po prostu odpadł.
tommo21 - 31-08-2017, 13:30
Właśnie udało się odpalić auto. Wymrugałem błędy na ecu ale później wrzucę filmik bo teraz nie mam kabla do tel. Jakim cudem auto odpaliło? nie wiem . Kolega zostawił małe czarne pudełeczko z kablami i wpiął się w wiązkę do kompa sterującego. Być moz eto jakieś obejście immo czy coś. 150 zł wziął za odpalenie. Ważne że działa.
koniszua - 31-12-2017, 02:32
Witam
Może mi ktoś pomóc odczytać kody błędów?
Nie kminię o co chodzi jak to się odczytuje te mignięcia
Film z nagranymi kodami:
https://youtu.be/hxz3udblrlc
Mam Carismę 1.6 16v z 98r z LPG, Imobilaizer, Klima, Wspomaganie, ABS, niedawno kupiona już Check się palił koleś miał tak niby cały czas.
Jak się odczytuje te mignięcia kontrolki Check Engine może ktoś to wyjaśnić zrozumiale?
Jak się doczytałem w tym wątku skasować błędy można odpinając aku, jednak wtedy zaczynają sie problemy z obrotami i trzeba sterownik/komputer od nowa "nauczyć" obrotów. Dlatego wolę na razie tego nie robić bo chodzi dobrze
PS.
Może to i nie ten wątek ale od razu się spytam
Nie działa licznik (obrotomierz działa) jak mi powiedział podobno to niby 'impulsator' to co ze skrzyni biegów zlicza obroty i elektrycznie przekazuje do licznika podobno.
Mam pytanie czy to może być to i jak to sprawdzić?
Czy też licznik do wymiany?
Pytanie dodatkowe czy te silniki mają hydrauliczne popychacze zaworów czy nie?
Bo mam wrażenie ze któryś lekko 'dzwoni'
Z góry dzięki za pomoc
milo - 31-12-2017, 09:33
koniszua napisał/a: | Może mi ktoś pomóc odczytać kody błędów? |
Błąd 44 ,54
koniszua napisał/a: | Nie kminię o co chodzi jak to się odczytuje te mignięcia |
Liczysz długie mignięcia i krótkie czas np 5 po tym sa krótkie np 4 wychodzi 54
Bizi78 - 31-12-2017, 10:05
koniszua napisał/a: | Pytanie dodatkowe czy te silniki mają hydrauliczne popychacze zaworów czy nie? |
Hydraulika bodajże była od 2000r u Ciebie powinna być regulacja na śrubkę.
Powinno się dać to zweryfikować przez korek wlewy oleju.
koniszua napisał/a: | Nie działa licznik (obrotomierz działa) jak mi powiedział podobno to niby 'impulsator' to co ze skrzyni biegów zlicza obroty i elektrycznie przekazuje do licznika podobno.
Mam pytanie czy to może być to i jak to sprawdzić? |
Najszybciej podmienić zegary .
Jeśli to impulsator to najlepiej poszukać używki, tylko aby był od carismy 1.6 bo podobne są w renówce ale przekłamują .
Tak spytam, jakieś problemy z odpalaniem czy podczas jazdy masz
Co do błędów to najlepiej skasować, pojeździć i odczytać ponownie bo mogą być to jakieś stare nieskasowane błędy.
Nauka obrotów to kilka, kilkanaście minut nic nie robienia za kółkiem, jest o tym na forum w dziale carismy .
plecho1 - 31-12-2017, 11:23
Brat miał Carismę z 2000r. z czerwonymi znaczkami chyba 100KM i zawory miał regulowane na śrubę, moja była z 2001 103KM ze srebrnymi znaczkami i była hydraulika.
koniszua - 31-12-2017, 18:56
Dzięki za info odnośnie błędów
Mi 'udawało' się odczytać to 54 ale reszty nie mogłem połapać co i jak
W matizie to było prostsze chociaż kody 4cyfrowe ale jakoś precyzyjniej oddzielone poszczególne błędy wyświetlane.
Czyli długie to miejsca 1x a krótkie x1 a przerwy pomiędzy błędami są jakoś sygnalizowane? Bo na początku jest jedno długie migniecie a potem się gubię jak i co dalej leci
Bizi78 napisał/a: | Powinno się dać to zweryfikować przez korek wlewy oleju. |
Znajomy już patrzył ale nie widać było.
Bizi78 napisał/a: | Tak spytam, jakieś problemy z odpalaniem czy podczas jazdy masz |
Nie mam żadnych, pali normalnie chodzi płynnie obroty trzyma, chyba ze coś się włączy/wyłączy dodatkowo (np. klima) ale to normalne.
Zrobione mam 2tyś km i żadnych problemów z pracą silnika odpalaniem czy gaśnięciem
Bizi78 napisał/a: | Nauka obrotów to kilka, kilkanaście minut nic nie robienia za kółkiem, jest o tym na forum w dziale carismy . |
No raczej nie kilka bo już opis czytałem 'uczenia' obrotów 10min. bez żadnego obciążenia 10 z klimą na full, światła itd.... powtórzyć kroki X i X i wychodzi ponad 0.5h zabawy
44 cewka/moduł zapłonu ale nie mam problemów z paleniem gaśnięciem może to jakieś stare?
54 immobilajzer jest i działa normalnie bo mam 2 klucze 1 z imo a 2 bez i na 2 nie odpali a na 1 od strzała
plecho1 - 01-01-2018, 09:05
Jeśli regulacja na śrubę to przez korek śruby byś zobaczył. Napisz jaki masz kolor znaczków na masce i na klapie bagażnika ale raczej są czerwone bo działa mruganie błędów i to raczej świadczy o tym że regulacja manualna. Jeśli masz problem z odczytanie błędów to nagraj film telefonem i link wklej w temat.
Bizi78 - 01-01-2018, 12:01
koniszua napisał/a: | No raczej nie kilka bo już opis czytałem 'uczenia' obrotów 10min. bez żadnego obciążenia 10 z klimą na full, światła itd.... powtórzyć kroki X i X i wychodzi ponad 0.5h zabawy |
Wszystko zależy od temp. na zewnątrz, bo przeważnie czeka się do nagrzania silnika do +-90°C.
Ja robię tak, odpalam bez odbiorników elektrycznych, czekam aż się nagrzeje do połowy skali i gaszę.
Następnie odpalam z odbiornikami i czekam parę minut aż się obroty ustabilizują i wyłączam.
Ostatnio jak doładowywałem aku to nauka zajęła mi około 15min.
koniszua - 01-01-2018, 20:55
plecho1 napisał/a: | Napisz jaki masz kolor znaczków na masce i na klapie bagażnika ale raczej są czerwone |
Są czerwone.
Bizi78 napisał/a: | Wszystko zależy od temp. na zewnątrz, bo przeważnie czeka się do nagrzania silnika do +-90°C. |
Aktualnie chłodno i wilgotno, zobaczymy czy działa resetowanie właśnie odpiąłem minus z aku za 10-15min. sprawdzę błędy czy są dalej. Ciekawe jak będzie z 'uczeniem' potem oby w porządku poszło
PS.
Reset działa Odpalenie bez problemów.
PS2.
Nauka obrotów zrobiona nie widzę różnicy jak na razie przed/po resecie/nauce, ale jazdy nie robiłem po browarze Na razie Check się nie pali
Bizi78 - 01-01-2018, 23:13
koniszua napisał/a: | Na razie Check się nie pali |
Musisz trochę pojeździć, ale obstawiam, że to były jakieś sporadyczne lub stare błędy.
koniszua - 04-01-2018, 18:32
Błędy się pojawiły i to te same chyba
jak próbowałem odczytać mignięcia jest według mnie:
11. Heateted oxygen sensor (HO2S) no change of signal
24. sensor prędkościomierza
bo wychodża mi albo właśnie 11,24 albo 44 jak podał ktoś wcześniej z filmu a 44 to cewka/moduł zapłonu
ten 11 nie wiem co to jest? Sonda Lambda? Może być że błąd wyskakuje bo mam małą nieszczelność na łączniku za katalizatorem (czekam na uszczelkę ) jak kupowałem chodził już trochę głośno ale po wylocie na de to po 'sportowemu' już chodzi starą przepaliło i wydmuchało częściowo.
24 normalne nie działa licznik albo licznik do wymiany albo ten czujnik w skrzyni impulsator (jak kupowałem mówił mi o tym sprzedający)
Nagram film to wrzucę do tego posta potem.
Filmik:
https://youtu.be/wylAaFI_b_w
mi wychodzi 11 i 24?
Bizi78 - 04-01-2018, 22:13
koniszua napisał/a: | mi wychodzi 11 i 24? |
Mnie też .
koniszua - 05-01-2018, 09:35
Błąd 24 zlokalizowany i naprawiony, jak się okazało przy wtyce urwany kabel, połączony i licznik chodzi
Teraz mam kolejny problem nie wiem gdzie ten czujnik ma wejść do skrzyni.
Impulsator znalazłem w bagażniku taki:
Powinien być niby montowany pionowo w okolicy uchwytu skrzyni biegów ale nie widzę tam żadnego miejsca dla niego co prawda widok słaby bo masa kabli tam idzie i od LPG ale może ktoś orientuje się gdzie on przychodzi? Carisma 1.6 16v z 98r
|
|
|