[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów ciężko wchodzą biegi
Kaleto - 26-12-2010, 13:55
Tak, na wykonaną usługę mam gwarancję, aczkolwiek kiedy wybrałem się z samochodem powiedzieli, że nie jest to wina skrzyni, która podlega gwarancji lecz właśnie sprzęgło. I jak już wspomniałem mechanik który się tym zajmował stwierdził, że to sprzęgło- które o dziwo jak dzwonił do mojego ojca stwierdził, że jeszcze posłuży- jest zajechane. Więcej nie wybierałem się do tego warsztatu ( mechanik bardzo nieuprzejmy), przy pierwszej wizycie u nich po robocie łożysk i prośbie o odpowietrzenie powiedzieli, że nie ma możliwości odpowietrzania, a regulować im się nie chciało.
Trochę się boję o skrzynię zwłaszcza przez ten dość częsty lekki zgrzyt przy wrzucaniu 3( mechanik stwierdził, że to synchronizator nie chce przepuszczać biegu).
KaWu - 26-12-2010, 14:05
Kaleto napisał/a: | przy pierwszej wizycie u nich po robocie łożysk i prośbie o odpowietrzenie powiedzieli, że nie ma możliwości odpowietrzania, a regulować im się nie chciało. |
Niezla firma od skrzyn.
Sprawdz to co ci przedmowca napisal a moze bedzie dobrze.
Jak siadlo sprzeglo to do warsztatu tez bym pojechal i powiedzual ze mam opinie ze sprzeglo bylo zapowietrzone i dojechales je w tak krotkim czasie. Ciekawe jak na zareaguje
Kaleto - 26-12-2010, 14:11
Trzeba spróbować. A jest taka możliwość, że przez to, że sprzęgło było zapowietrzone mogłem je bardzo szybko dojechać? Dodam, że parę dni po wymianie łożysk miałem moim Galantem dość długą trasę Chojnów- Kraków,a 2 tyg później Kraków- Chojnów.
Owczar - 26-12-2010, 18:05
Kaleto, tym razem scaliłem tematy, ale na przyszłość sprawdź czy podobny temat nie istnieje.
sampler - 26-12-2010, 21:34
Kaleto napisał/a: | Trzeba spróbować. A jest taka możliwość, że przez to, że sprzęgło było zapowietrzone mogłem je bardzo szybko dojechać? Dodam, że parę dni po wymianie łożysk miałem moim Galantem dość długą trasę Chojnów- Kraków,a 2 tyg później Kraków- Chojnów. |
Jak sprzeglo do konca nie rozsprzegla to nie dosc ze spalisz okladzine to jeszcze zalatwisz synchronizatory.
bongo_22 - 22-02-2011, 12:46
Znalazłem olej do skrzyni manualnej Texaco MTF94 w całkiem rozsądnej cenie 37 zł za litr TUTAJ. Sprzedają luzem, również na allegro, więc ile potrzeba tyle przyślą
marcinzam - 23-02-2011, 09:13
a czy taki olej RedLine MT-85 75W85 GL-4
http://www.redlineoil.com...?pid=140&pcid=7
też będzie dobry? , chyba można go umieścić między Texaco MTF94 a Redline MT90
z tego co podaje producent na karcie produktu ma dużo odpowiedników innych marek takich jak Hyundai , Nissan
górek - 27-04-2011, 00:47
Panowie podpinam się pod temat ze swoim probemem.
Dzisiaj na trasie przestały mi wchodzić biegi, totalnie, nie mogłem wbić żadnego z biegów.
Jechałem grzecznie i spokojnie, chciałem wrzucić z trójki na czwórkę i nie dało się.
Jak stoje i mam zapalony silnik nie da sie wrzucić zadnego biegu, jak wyłączę silnik wrzucę spokojnie. Dzięki temu udało mi się ruszyć z trójki i jakoś dojechać 80 km do domu.
Zanim oddam samochód do warsztatu, niestety nie będzie to żaden zaufany warsztat, chcę was podpytać jak myślicie co może być grane?
Obstawiam docisk sprzęgła, ale sam nie wiem, nie jestem mechanikiem.
Acha jeszcze jedno, dwa razy udało mi się podczas jazdy zmieniać biegi, ale to bylo chwilowe a później to samo, żaden nie wchodził. Dodam że dwa tygodnie temu na trasie jakoś ciężko biegi mi wchodziły, ale rano już było dobrze i tak do dzisiaj.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
m6riano - 27-04-2011, 00:55
A próbowałeś wrzucać biegi bez użycia sprzęgła?
górek - 27-04-2011, 06:49
próbowalem, nie da sie
Andrew - 27-04-2011, 07:53
górek może sprzęgło przypowietrzone...
górek - 27-04-2011, 09:27
nie mam pojęcia o co chodzi, dzowniłem do TW-AUTO w Warszawie, powiedziano mi że prawdopodobnie trzeba będzie całe sprzęgło wymienić, że jakaś sprężyna w tarczy sprzęgła, albo sprężyna w docisku... Niestety najbliższy termin dopiero na 10 maja, a ja potrzebuję samochód na majówkę
Podjechałem do innego warsztatu gdzie mogli mi to zrobić na jutro, ale sama robocizna 600-750 zł, chyba ich wulgaryzm
Dzisiaj na zimnym silniku udawało się biegi wrzucać, wczoraj w trasie wogule żaden nie wchodził...
[ Komentarz dodany przez: Hubeeert: 27-04-2011, 11:19 ]
Na Forum nie używamy wulgaryzmów
Andrew - 27-04-2011, 09:33
górek spróbuj odpowietrzyć sprzęgło...
a4ry - 17-05-2014, 21:20
Witam,
Dawno tu nikt nie pisał, a więc odgrzeję kotleta.
Mam identycznie jak większość użytkowników czyli przy wbijaniu 2giego i 3ciego biegu na zimnym lubi czasami przytrzeć. Biegi pomimo tego chodzą bardzo delikatnie.
Czy ktoś sobie poradził z tym objawem?
Dodam, że mam bardzo mały przebieg bo zaledwie 70 tyś km, a wiec o zajechaniu skrzyni ciężko mówić. Z mechanikiem obstawiliśmy słabe, wadliwe synchronizatory. Na razie nie uśmiecha mi się robienie skrzyni i próbuję obalić naszą teorię. Zmieniłem olej dwa razy. Niestety po spuszczeniu oleju okazało się, że ma dużo brokatu (czyli to trykanie jest szkodliwe dla skrzyni) i zalałem 75W90 żeby skrzynia się przepłukała, a po kilkuset kilometrach zmieniłem na polecany Texaco 75W80. Wg mnie na wszystkich olejach jest tak samo, bez zmian. Odpowietrzyłem również sprzęgło, które nie było zapowietrzone . Pomimo, że jestem przeciwnikiem dziwnych siuwaksów mam ochotę wypróbować jeszcze ceramizer. Stosował ktoś?
milo - 17-05-2014, 21:37
a4ry napisał/a: | Wg mnie na wszystkich olejach jest tak samo, bez zmian. |
Wg mnie na pewno nie
Mam zalany olej ATF taki jak do automatów i o haczeniu nie ma mowy nawet 1- bieg wchodzi przy wolnej jeżdzie
a4ry napisał/a: | Pomimo, że jestem przeciwnikiem dziwnych siuwaksów mam ochotę wypróbować jeszcze ceramizer. Stosował ktoś? |
Nie warto
Co do opiłków to można zastosować magnes neodymowy przyczepiając do dolnej pokrywy skrzyni ładnie zbierze wszystko
|
|
|