To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA

clown79 - 22-05-2011, 21:55

dzieki marcinznam tylko pytanie mam moj gal to 2 l a nie 2,5 czy to ma znaczenie czy sprezyny sa takie same? pozdrawiam
malina_drizzt - 23-05-2011, 13:33

clown79 napisał/a:
dzieki marcinznam tylko pytanie mam moj gal to 2 l a nie 2,5 czy to ma znaczenie czy sprezyny sa takie same? pozdrawiam

Tył identyczne, ale przednie różnią się.

clown79 - 23-05-2011, 17:32

tak myslalem dzieki za info
Torp12 - 25-05-2011, 14:14

A ja mam takie pytanie: czy widział ktoś spręzyny ktore obniza Gala o maks 2cm??
Ja znalazlem tylko takie co daja 3 cm, czyli pół centymetra mniej niż te co były w sportach.
Pytam bo chyba bym swojego obnizyl ale te 3-3,5 cm to sporo:)

malina_drizzt - 25-05-2011, 14:47

Chyba nie ma takich przynajmniej ja nie spotkałem.
To co podają nie zawsze odpowiada rzeczywistości, w jamexach teoretycznie obniżenie to 3.5cm czyli niewiele, a w rzeczywistości chyba więcej.
Dopiero teraz zauważyłem, że chyba przód obniżył sie bardziej bo światła świecą bliżej, wcześniejsze ustawienie na 1 opowiada teraz ustawieniu na 0.
Poza tym jednak jest sztywniej i czuć, że sprężyny pracują progresywnie, na niewielkich nierównościach i w delikatnych zakrętach zawieszenie pracuje praktycznie jak wcześniej, ale już większe nierówności i konkretne zakręty potrafi trochę wytelepać. :D
No ale coś za coś zmniejszyło mi się spalanie na trasie bo nie muszę zwalniać w zakrętach. :)

tomix - 18-06-2011, 14:28

Witam
Montował może ktoś z Was sprężyny KYB-RC 5864 do amorów KYB-341213,na tył do kombi??
Jeśli tak to proszę napiszcie,czy gal nie przysiadł za bardzo,lub nie wyskoczył do góry.
Właśnie będę przeskakiwał z nivo na 341213,i pozostał mi dylemat zakupu sprężyn.
Pozdr.Tomek

[ Dodano: 20-06-2011, 18:35 ]
Nikt z Was nie wymieniał?
Nie możecie niczego podpowiedzieć?

mitsu_pl - 25-06-2011, 11:06

Z tego co wyczytałem, to do Galanta 2.5 V6 z 97r. - sedan - mogę założyć sprężyny przednie na tył? - poprawcie mnie jeżeli się mylę - chce tak zrobić, ponieważ kumplowi po założeniu gazu (butla 40l) i pełnym zbiorniku paliwa siedzi tył, tak, że palca ciężko włożyć, a przy komplecie pasażerów, siedzi na odbojach...
KucharZ - 25-06-2011, 11:11

mitsu_pl nie mylisz się. Juiceman ma chyba teraz tak zrobione i napewno jest jeszcze jedna osoba która tak zrobiła. Tylko gal na takiej konfiguracji wygląda dość off-road'owo ;)
mitsu_pl - 25-06-2011, 11:14

Spoko coś się wymyśli, bo mnie kumpel ciśnie, żeby coś z tym zrobić, bo wczoraj obdarł podłużnice o progi zwalniające...
Dzięki za potwierdzenie ;)

Juiceman - 26-06-2011, 20:14

KucharZ napisał/a:
mitsu_pl nie mylisz się. Juiceman ma chyba teraz tak zrobione i napewno jest jeszcze jedna osoba która tak zrobiła. Tylko gal na takiej konfiguracji wygląda dość off-road'owo ;)

Małe sprostowanie, miałem tak. I gal nie siedział offroadowo - natomiast za nisko jak dla mnie (szczelina na 2 palce) Obecnie są przednie sprężyny na tyle i teraz jest off-roadowo xD

Anonymous - 26-06-2011, 20:29

Ja tak mam obecnie.
Ori przednie z SE są na tyle i jest naprawdę dobrze.
Mam oponki 225/50/17 i jest jeszcze miejsca na 3 palce.
Pzdr

Hugo - 26-06-2011, 21:12

AnoniM79 a z przodu masz Eibach'y?
Anonymous - 26-06-2011, 21:48

Tak, z przodu mam ori eibach. Z tyłu również przednie eibach.
Brat ma również miśka i ostatnio wymieniał całe zawieszenie i mu zostały sprężynki, więc jego przód włożyłem do siebie do tyłu.
Pzdr

seir - 29-06-2011, 00:13

Właśnie jestem po wymianie z Eibach -3 na Kayaba K-Flex i auto jest wysokie, miękkie i komfortowe. Stare sprężyny idą na handel, wkrótce zrobię foto i zrobię temat w "Sprzedam"... Moje odczucia co do jazdy na obu:

4x Eibach:
Auto siedzi nisko, na oponach Toyo 195/60/R15 i Dębicach 195/65/R15 bez problemu można jeździć bez tarcia. Auto obniża się na tyle, że mieszczą się prawie 4 palce z tyłu, a z przodu 4 palce na styk. Wygląda to efektownie, na większych krawężnikach można lekko poszurać - dobrze jest mieć płytę pod silnik, która trzyma zderzak w razie czego. Ogólnie polecam.

4x Kayaba:
Auto wyraźnie wyżej, wsiadając nie trzeba się tak kłaść. To tylko 3cm, ale po tylu latach różnica jest odczuwalna. Auto delikatniej przyjmuje jazdę po bruku, reaguje miękko i kładzie się lekko w zakrętach przy większych prędkościach. Jeżeli ktoś sobie ceni bardziej komfort od sportowego wyglądu to zdecydowanie polecam taki komplet. Ja własnie teraz na takich jeżdżę :)

Oba komplety zamontowane były wraz z nowymi amortyzatorami Kayaba Excel-G.

booohal - 30-06-2011, 15:11

A ile kolego będziesz chciał za te eibachy??