[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja nie działa
zarow - 25-06-2017, 17:35
Jestem w trakcie czytania wątków związanych z klimą..,sprawdzałem rurki przy osuszaczu i mają tą samą temperaturę.., czyli zatkany nie jest ., zauważyłem też nową zależność., kiedy dam dmuchawę na max to sprężarka działa ciągiem i jest prawidłowe chłodzenie., gdy dam na np 5 kresek to znów zaczyna na zmiane gasnąć . czyli wg. forum czujnik zaszronienia ją gasi. Czy czyszczenie parownika pomoże w tym momencie? nie wiem jak go zdemontować ., te 3
wkręty są gdzieś schowane? ponoć ma być to proste.
Michaszysz - 27-06-2017, 20:10
Cześć.
Byłem dzisiaj u mechanika, żeby sprawdził dlaczego moja klima nie działa. Okazało się że mam nieszczelność w miejscu połączenia osuszacza z dłuższą rurką która idzie pod zbiorniczek płynu chłodniczego, a dalej na lewy kielich. Klima po uzupełnieniu czynnika chłodzi. Za wycięcie kawałka rurki, wspawaniu nowej i uzupełnienie czynnika chciał 400 zł! Jest jakiś sposób żeby ją uszczelnić bez spawania np. jakimś silikonem albo klejem? Czy lepiej kupić używaną i ją wymienić albo odciąć koniec i dospawać używaną?
[/img]
Tomasz87 - 15-07-2017, 02:05
będziesz musiał spawać alu w TIG...
odezwij się do Hugo, On zawsze ma graty w dobrym stanie... ta rurkę też będzie miał...
zaoszczędzisz kombinacji, lepactwa i kasę.
rafalxxx - 20-07-2017, 22:28
Hej,
w moim galancie kończyła sie rolka od sprężarki klimatyzacji, a ponieważ i tak klima nie działa od dłuższego czasu myślę, że najtańszym rozwiązaniem będzie zakup paska który ominie sprężarkę. Tu rodzi się pytanie jakiej długości pasek kupić bo chyba nie było galantów bez klimy. Może ktoś zna długość paska... ostatecznie pozostaje sznurek:)
Bizi78 - 20-07-2017, 23:05
Chyba 6PK962, ale najlepiej się upewnić.
robertdg - 21-07-2017, 07:30
Były Galanty bez klimy, długość paska tak jak napisane:
zamiast gładkiej rolki była rolka rowkowana https://www.4turbo.pl/ten...s,3,25733,18605
rafalxxx - 21-07-2017, 10:12
nie ukrywam,że chciał bym to rozwiązać tanio:) ta rowkowana rolka jednak jest dość droga ale po gładkiej może się ślizgać bądź nie mieć dobrego prowadzenia. Jeszcze sprawa samego sprzęgła bo mimo wszystko jest tańsze. To będzie odpowiednie?
http://www.inter-instal.c...er-peugeot-4007
Krzyzak - 21-07-2017, 14:39
gładki zamiennik z plastiku z łożyskiem Nachi kosztuje obecnie jakieś 90zł
wyjęcie starego łożyska, dorobienie tulejki na wewnętrzną biężnię i zastosowanie nowego łożyska 6007 kosztuje ok. 40zł (łożysko 6007 2RS NTN - 25zł)
to sprzęgło z linku wygląda identycznie z oryginalnym, ale widzę, że niepotrzebnie ma koło pasowe oraz elektromagnes - zapewne wszystko to powoduje, że kosztuje 300zł a nie 100zł
nie słyszałem, żeby elektromagnes się zepsuł a w kole pasowym można zmienić to łożysko za 60zł i będzie git
piotr28 - 13-05-2018, 10:32
Witam serdecznie.Także i ja doswiadczyłem problemu z klimatyzacją.Po napełnieniu pochodziła ok.tydzień.Teraz leci ciepłe powietrze.Sprężarka i wiatrak nie załacza sie.Dopiero po zrobieniu zwarcia na czujniku w osuszaczu kompresor załacza sie,wiatraki startuja i silnik podbija obroty,niestety dalej leci ciepłe powietrze na każdym z trybów climatronica.
Instalacja szczelna,czynnik jest-sprawdzam na zaworach i cisnienie jest mocne na zaworze wys. ciśnienia na małym tez jest .
Popełniłem jeden bład przed napełnieniem...nie wymieniłem osuszacza..mało tego -poprzedni rok jezdził bez czynnika i wczesniej z pol roku tez,takze przynajmniej 1,5 roku nie było czynnika w instalacji.
Czy moze tak byc że osuszac aż tak sie zapchał że nie puszcza dalej czynnika?Dodam że nie jest oszroniony.
Przewody pod sprezarka sprawdzałem-są ok.
Spreżarka kreci sie.Choć to mało mówiacy wniosek..Pozdrawiam.
Pieraś - 13-05-2018, 20:38
Ja bym pojechał do firmy od klimy by ultrafioletem sprawdzili, czy nie ma wycieku.
Brak czynnika sprawia, że klima się nie załączy.
Marcino - 01-07-2018, 11:36
Panowie i Panie
Nie mogę skręcić rurki ze skraplacze klimy. Ta cienka jest jakby stożkowa jak na zdjęciu i nie chce dać się wcisnąć w chłodnice.
Krzyzak - 01-07-2018, 12:12
smarowałeś oring? oring jest oryginalny? - bo zamienniki niestety średnio się sprawdzają (te zielone) - u siebie po pierwszym sezonie z klimą musiałem zmieniać na oryginał, bo zamiennik się puścił...
Marcino - 01-07-2018, 12:37
To nawet nie chce dojść do Oringu. Zacina się jak rurkę wciskam. Widać jak zbiera aluminium. Muszę pomierzyć otwory w skraplaczach starym i nowym i porównam.
Dunios - 05-07-2018, 23:30
Mam problem z klimą . Byłem w serwisie i płyny są . klima chłodzi przez jakieś 10-20 min , po tym czasie dmucha zwykłym powietrzem z zewnątrz jak bym nie miał współczynnika . po włączeniu klimy po 2-4 h od nowa to samo. Czujnik temperatury zewnętrznej nie działa , stała temperatura 20 C . Czy to przez czujnik temperatury zewnętrznej czy czujnik na parowniku czy jeszcze jakiś inny powód ?
Bizi78 - 05-07-2018, 23:42
Sprawdź czy nie spadła rurka karbowana z climatronica.
Prawdopodobnie można to sprawdzić demontując schowek pasażera.
Czujnik temp. zew. powinien być w okolicy zderzaka.
|
|
|