[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tuning - Zwiększenie mocy, modyfikacje - Lancer CYxA
toomi1982 - 31-05-2016, 08:30
Bardzo dziękuję za rozsądne podejście do sprawy. Zamówiłem sobie filtr Pipercross PP1762. Czytałem tutaj,że daje zadowolenie. Powiem inaczej. Kocham mój samochód. Akceptuję jego kaprysy i wszystko co z tym związane. Chciałem mu tylko pomóc, aby nie miał tak ciężko w dolnych partiach obrotowych-czuć,że się męczy. Nie wspomnę o efekcie "przymurowania" jak się sprężarka od klimy załączy a ja właśnie jadę nad morze pod górkę, obładowany z całą rodziną:P Wiedziałem jednak co kupuję i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki. Jedyna rzecz,którą mogliby poprawić to elastyczność. Mamy jeszcze focusa 1.6 duratec 100 hp i pod względem elastyczności jest przepaść, no ale zobaczymy kto dłużej pojeździ żona czy ja:P
p.s. właśnie to mnie denerwuje. Wsiadam raz w tygodniu w samochód żony, brudny, można trawę siać na wycieraczkach a idzie jak przecinak. Mój w garażu bez skazy, czyściutki, piękny......a tu masz:P
.swat. - 31-05-2016, 08:45
Ja kupiłem filtr K&N z raczej z lenistwa z uwagi na jego obsługę co ok. 100.000km
Przyrost mocy czy MO to raczej gadget. Nie o to mi chodziło, jednak po zamontowaniu wyraźnie odczułem większą elastyczność w tracie ruszania. Nie była to chyba przyczyna poprzedniego filtra bo był w miarę nowy i nie zdążył się zabrudzić. Jak to było na cyferki nie wiem, ale zakup uważam za udany.
A Miśki?
To takie auta które lubią wysokie obroty.
Powyżej 3000 o/min to istny szatan
Turbinka nie jest naprawdę potrzebna.
W czasie ruszania jedzie jak na pit stopie.
Po wymianie tłumika na Ultera oraz po wstawieniu filtra K&N naprawdę nie narzekam na elastyczność i naprawdę nie jest źle, a w robocie jeździłem paroma innymi markami.
Mitsu_Gawlo - 18-07-2016, 09:49 Temat postu: tuning Mivec 117KM Co sądzicie na temat takiej przeróbki?
http://unitronic.pl/?p=879
Mitsubishi ASX 1.6 Mivec 117KM ma przecież chyba taki sam albo bardzo zbliżony silnik
Firma Unitronic obiecuje podniesienie mocy i momentu szczególnie w dolnym zakresie obrotów
wiewioor - 18-07-2016, 15:30
"Modyfikacja oprogramowania połączona z naszym autorskim rozwiązaniem Stage II."
Ciekawe co mają na myśli pod pojęciem autorskie rozwiązanie i co wchodzi w skład "ich" stage 2 ? Dla przykładu dla osób posiadających silniki 2.0TCE 180KM z gamy Renault pod tym pojęciem u nich kryje się remap z kilkoma dodatkowymi zabiegami mechanicznymi (bez wymiany podzespołów). I dalej drążę: jakie to zabiegi?
Tak czy inaczej:
Samym strojeniem przy wolnossącej jednostce wiele nie ugrasz. I wydawać $ bez jakichkolwiek modyfikacji (układ dolotowy, wydechowy, doprężanie jednostki, zmiana wałków, portingów itd, itp) chyba się nie opłaca. Tym bardziej, że jak wynika z ich cennika remap kosztuje od 1750 do 2800 zł ponieważ w Mitsu sterownik jest firmy DENSO i nie każdy się za to bierze.
W@sio - 18-07-2016, 15:48
Zyskanie 9 KM za takie pieniądze to chyba dłubanie dla samego dłubania... Już wolał bym zainwestować w jakiś silnik mocniejszy np. doładowany - chociażby z Colta CZT albo 4B11T i w ówczas strojenie ma sens.
Mitsu_Gawlo - 18-07-2016, 20:58
Jeśli już to zysk będzie w niskich partiach obrotów. Dla 1800ob./min. mamy prawie 140Nm a nie 110Nm. Taki samochód będzie miał przyspieszenie około 10s bez strzelania ze sprzęgła i bez większego wysiłku . Bez modów mamy przyspieszenie 11,1s ale w teorii. W rzeczywistości raczej koło 13s.
A w wyższych partiach obrotów nie wiele da się zrobić, ponieważ ten samochód od 4000obr. zachowuje się bez modów jak uturbiony .
Podejrzewam, że zmieniają czas otwarcia zaworów. Samochód przestanie być tak oszczędny. . Parametry silnika 1.6 byłyby na poziomie silnika 1.8 (może nieznacznie niżej)
RalfPi - 18-07-2016, 21:40
Mitsu_Gawlo napisał/a: | W rzeczywistości raczej koło 13s. |
?
Mierzyłem nie raz przyspieszenie w 1.8 SB (teoretycznie 10.4).. i tyle też mi wychodziło - nigdy nie wyszło powyżej 11s (samochód w gazie).
Mnie ciekawi zasadnicza sprawa - w jaki sposób dokonują pomiaru momentu/mocy (bo zakładam, że pomiar prędkości jest dokładny i prosty).
Jaka jest dokładność pomiaru.
Jeżeli ktoś chce spróbować, to polecam pomierzyć przyspiesznie np. 19 razy w różnych warunkach dnia i nocy, na różnym paliwie (przed modyfikacją).
Policzyć średnią arytmetyczną, odchylenie standardowe.
Następnie to samo po modyfikacji.
Na końcu może się okazać, że różnica w średnich arytmetycznych przed i po jest rzędu.. 0.1s, czyli zdecydowanie mniejsza niż odchylenie standardowe
Krótko mówiąc - pomiarom na hamowni ufam jeżeli są zrobione przed modyfikacją (i to kilka razy), a potem po modyfikacji.
Mierzyć każdy może.. trochę lepiej lub trochę gorzej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Niepewno%C5%9B%C4%87_pomiaru
Mitsu_Gawlo - 19-07-2016, 08:18
Mam silnik 1.6 - Ty 1.8. Wartość 11,1s widnieje w danych technicznych mojej wersji. Ale to fajnie, że wychodzi Ci tak jak podaje producent. Znaczy dane od Mitsu nie są zawyżane.
Ja przyspieszenie mierzyłem aplikacją Torque. Wyszło około 13s. Za bardzo nie mam w tym wprawy i się spinałem, żeby wyszło jak najlepiej, więc pewnie coś schrzaniłem . Poza tym, miałem włączoną trakcję, a to chyba niedobrze.
Co do pomiarów, masz rację. Trzeba je wykonać wielokrotnie. Po 19 razach można już nabrać niezłej wprawy. Rozrzut wyników powinien znacznie się zmniejszyć .
Dodam jeszcze, że najlepiej najpierw wykonać pomiar najpierw w jedną stronę, a potem w drugą stronę drogi, przy bezwietrznej pogodzie i na równej szosie. Trzeba też pamiętać, że liczniki chyba wszystkich samochodów przekłamują. Prędkość 100km/h na liczniku to zwykle jakieś 95km/h.
Zakładam, że wykres, który został przedstawiony, był wykonywany na tej samej hamowni przed i po modzie. Oczywiście, jeśli chcieli coś oszukać, to zawsze mogą i raczej tego nie wykryjemy.
Ja mam wykres z hamowni bez modowania, powiedzmy niezależny, więc mnie by nie oszukali tak łatwo, przynajmniej z przebiegiem krzywej przed modem
.swat. - 23-07-2016, 18:16
Dla ciekawości ( tylko się nie śmiać) :
Pomiar dokonany z wykorzystaniem nawigacji aby uniknąć przekłamania prędkości oraz trzeźwym (warunek niezbędny) szwagrem wyposażonym w stoper i okulary.
Oryginalny dyfuzor, podwójny wydech Ultera, filtr K&N, brak anteny, nakładki sportowe na pedały,
Dla 1.8l/143KM średnia pomiaru wyszła 9 s/100km/h (dla 10 pomiarów)
Pomiar minimalny- 8,7 s/100km/h
Pomiar maksymalny 10,2s/100km/h
Niestety w niewyjaśnionych okolicznościach dokumentacja z pomiarów zaginęła. Poszukiwania zaprzestano.
Lipson-L1 - 23-07-2016, 21:17
.swat. napisał/a: | Dla 1.8l/143KM średnia pomiaru wyszła 9 s/100km/h (dla 10 pomiarów) |
sedan czy sportback bo to też ma znaczenie ?
toomi1982 - 24-07-2016, 15:27
Cześć,
Ja też mam smaka na zwiększenie nieco mocy w moim 1.6 sedan. Dzwoniłem do Unitronic kilka razy. W moim przypadku cena STAGE II to 1.800 PLN. Mocy rzeczywiście przybywa mało - około 5%,lecz tak jak pisali krzywa momentu się zmienia, co powoduje inne doznania z jazdy. Akurat rozmawiałem z gościem ,który jeździł ASX-em przed i po i powiedział,że zmiana bardzo apetyczna. Samochód zupełnie inaczej reaguje na gaz. Chyba podejmę się tego wyzwania, bo to jest jedyna firma ,która chce się zająć moim silnikiem.
.swat. - 24-07-2016, 16:31
Lipson-L1 napisał/a: | sedan czy sportback bo to też ma znaczenie ? | SB
RalfPi - 24-07-2016, 17:08
toomi1982 napisał/a: | Cześć,
Mocy rzeczywiście przybywa mało - około 5%,lecz tak jak pisali krzywa momentu się zmienia, co powoduje inne doznania z jazdy |
Powtarzam pytanie, bo może umknęło - jak mierzą te 5%?
Czy facet z ASX'a zrobił konkretne pomiary?
Jak będę miał chwilę, to zrobię porządne pomiary i to postaram się udokumentować.
PS A dają jakąś gwarancję, że jak coś się popsuje w silniku, to biorą koszt naprawy na siebie?
Robert_N - 24-07-2016, 17:53
.swat. jakbyś lusterka złożył to może średnia zaczynałaby się od 8 a to już jest różnica
.swat. - 24-07-2016, 18:19
Kurcze, nie pomyślałem, przecież powinienem je zdemontować, może zszedłby poniżej 8?
|
|
|