[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.
Radassss - 05-01-2009, 15:35
hehe ja muze z NFSa slucham
ale to juz chyba zboczenie jakies jest
Anonymous - 05-01-2009, 19:12
jaceksu25 napisał/a: | Forensic napisał/a: | Spotkałem się z opinią, że może to byc problem ze zmiennymi fazami rozrządu. |
Na wstępie witaj!
Możesz mi coś bliżej napisać z problemem rozruchu i związanymi z nim fazami rozrządu? Gdzie tą opinię widziałeś itp.. |
Taką wersję usłyszałem od serwisanta z ASO. Zawory mają się nieodpowiednio ustawic co powoduje brak kompresji w cylindrach. Rozrusznik kręci silnikiem bez oporów (szybsze obroty), układ paliwowy pompuje paliwo ale nie dochodzi do zapłonu. Nie jestem mechanikiem więc trudno mi się wypowiedziec czy jest to wiarygodna wersja Zobaczymy jak się sprawa potoczy, na razie u mnie problem wystąpił jeden raz.
apikus - 05-01-2009, 20:13
Mój problem zakonczył się po przyjeździe lawety. Pan z lawety odpalil samochód. Wcisnął pedał przyspieszenia i kręcił rozrusznikiem tak długo aż silnik odpalił. Po jakiś 5-8 sekundach zaczął się krztusić, a następnie odpalił.
Przyczyny nie znam. Może to paliwo? Wczoraj wlałem do baku preparat Shella i może to pomogło. Zobaczymy jutro rano, bo już za oknem -9 stopni.
Pozdrawiam
Andrzej
krzychu - 05-01-2009, 20:19
No jak po odkręceniu korka od baku zassało powietrze to moim zdaniem nic dziwnego że potrzebował dłużej pokręcić żeby odpalić. Nie wiem jak w nowych wozach ale w starszych jeśli silnik w ogólę nie "odbija" to wciska się gaz przeważnie pomaga.
Krzychu
apikus - 05-01-2009, 20:29
krzychu napisał/a: | dłużej pokręcić żeby odpalić |
Ale po odkręceniu korka ja trochę go kręciłem, tylko że bez gazu. Może za krótko. Nie wiem. Zawsze odpalał "od dotknięcia".
krzychu - 05-01-2009, 20:33
Ogólnie też zaleca się dla oszczędności akumulatora oraz ogólnie sukcesu odpalania kręcenie (jak się już zacznie) minimum 10 sec do około nawet 30sec bo najwięcej prądu z akumulatora pobiera pierwszy obrót.
A może paliwo jakie trefne i przytkało wtryski jak zimno było?
Krzychu
Anonymous - 05-01-2009, 20:40
apikus a dużo już masz przejechanych km? Aż mnie wystraszyłeś. u mnie dzis teraz jest -16. A jutro przed świtem mam wyjazd. I pewnie będzie jeszcze zimniej. U mnie na razie bez zadnych problemów. Auto ma już 7 kkm.
apikus - 05-01-2009, 20:42
krzychu napisał/a: | A może paliwo jakie trefne i przytkało wtryski jak zimno było? |
Moźe, kto wie?
Tankuję zawsze na jednej stacji i z jednego dystrybutora, najpierw Carismę (jakieś 40k km), teraz Lancera.
Anonymous - 05-01-2009, 21:17
A czy po odpaleniu z wydechu wyleciała chmura siwego dymu (u mnie tak było)?
apikus - 05-01-2009, 21:20
Forensic napisał/a: | A czy po odpaleniu z wydechu wyleciała chmura siwego dymu (u mnie tak było)? |
Dokładnie, jakbyś tu był
Nawet może troszkę czarnego.
Anonymous - 05-01-2009, 21:24
Nie wiem jaka może byc tego przyczyna? Może zalało silnik paliwem i po odpaleniu tak zadymił? Niech ktoś bardziej obeznany w temacie coś powie
Jedź do ASO -ciekawe co powiedzą?
Anonymous - 05-01-2009, 21:34
Forensic napisał/a: |
Zawory mają się nieodpowiednio ustawic co powoduje brak kompresji w cylindrach. Rozrusznik kręci silnikiem bez oporów (szybsze obroty), układ paliwowy pompuje paliwo ale nie dochodzi do zapłonu. . |
Chciałbym w to wierzyć
Zorro123 napisał/a: | apikus a dużo już masz przejechanych km? Aż mnie wystraszyłeś. u mnie dzis teraz jest -16. A jutro przed świtem mam wyjazd. I pewnie będzie jeszcze zimniej. U mnie na razie bez zadnych problemów. Auto ma już 7 kkm. |
Dzisiaj miałem na zegarku -22, auto stało prawie dobę na mrozie. Załapał bez zająknięcia za 2-im "przewałem". Co prawda to Colt ale tak jakby to samo
apikus - 05-01-2009, 21:36
Forensic napisał/a: | Jedź do ASO -ciekawe co powiedzą? |
Niestety nie za bardzo mam czas, aby udać sie do ASO.
Anonymous - 05-01-2009, 21:48
apikus napisał/a: | Wcisnął pedał przyspieszenia i kręcił rozrusznikiem tak długo aż silnik odpalił. Po jakiś 5-8 sekundach zaczął się krztusić, a następnie odpalił.j |
5-8 sekund to nie jest długo
Najnormalniej z jakiegoś powodu był zalany. Przyczyn może być n!, więc nie pytaj o nie
apikus - 05-01-2009, 21:52
jaceksu25 napisał/a: | 5-8 sekund to nie jest długo |
dla mnie długo, bo do tej pory odpalał na dotyk.
|
|
|