To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarówek H7

Hugo - 25-07-2012, 23:30

DanielBogusz, powinienem mieć jeszcze 1 szt. Napisz do mnie na pw.
Tomek - 26-07-2012, 09:24

DanielBogusz napisał/a:

Sorry, że tak wyskoczę z pytaniem, ale tak propos h1 to czy nikt z Was nie ma na zbyciu mocowania tej żarówki w lampie? Bo mi się zgubiła i nigdzie nie mogę dostać.

w dziale sprzedam swinks_uk rozdaje to za darmo

MixhaL - 06-09-2012, 22:18

Witam
Jak wyciąga się żarówkę pozycyjną z przedniego reflektora :?:
Męczyłem się nad wyciągnieciem 10 min i dałęm sobie w końcu spokój :(

czekoladka_1981 - 07-09-2012, 08:58

MixhaL napisał/a:
Jak wyciąga się żarówkę pozycyjną z przedniego reflektora

http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#353815

MixhaL - 07-09-2012, 15:02

Ślicznie dziękuję :D
tresorex - 02-11-2012, 17:16

Jestem po wymianie żarówek H7. Potwierdzam że bolec musi być skierowany w górę. Dobrze też jest odkręcić drucik mocujący i nagiąć go żeby lepiej trzymał żarówkę :)
MixhaL - 07-11-2012, 18:03

Witam
Mam problem z przednim reflektorem.
W prawym reflektorze mam zamieniony odwrotnie + i - od pozycji i jak wkłądam diodę nie świeci mi.
Wie ktoś gdzie to mogło zostać podmienione :?:
Może są jakieś kostki i gdzieś ktoś odwrotnie podłączył :?:
Samochód jest bezwypadkowy ale właśnie ten róg bygdzieś otarty lekko i co nieco było tam rozbierane.

gmd4f - 07-11-2012, 19:32

MixhaL, Z podobnym przypadkiem spotkałem się u siebie przy jednej ż.postojowej. Też patrzyłem po kostkach, ale wpiąć odwrotnie raczej nic się nie pozwala. Podobno w japońskich samochodach tak czasem bywa a i dla zwykłej homologowanej żarówki to nie przeszkadza.

Na upartego można spróbować zamienić gdzieś wsuwki w kostce, albo przerobić LED-a.
Taką mam koncepcję. :wink:

sveno - 07-11-2012, 20:13

a zamienić kable w tej białej kostce przy reflektorze?
m6riano - 08-11-2012, 16:33

MixhaL, gmd4f, sveno, najlepiej to byłoby przerobić oprawke z R10 na T10,wtedy nie byłoby problemu(wkładasz tak albo tak i musi działać;-)
arturj123 - 07-09-2013, 22:52

Odkopię nieco temat.
Przymierzam się do zakupu nowych żarówek świateł mijania H7

Ostatnio testowałem Osram Nightbreaker Plus - byłem z nich zadowolony, trochę żywotniejsze od poprzedników bez plusa. Wytrzymały ponad rok (ok.10.000km).
Wybrałbym ponownie takie ale....

Około rok temu zakupiłem znajomej osobie (Vectra B) żarówki H7 Tungsram Megalight Ultra 90% i ... uważam, że świecą jeszcze lepiej niż moje Osramy, były sporo tańsze i mają już przejechane ponad 15.000KM (i wiele godzin więcej).

Chciałem już takie zamawiać, gdy zobaczyłem, że są w ofercie ...Ultra 120%.
Nie znalazłem nic odnośnie porównania do Ultra 90%.

Czy ktoś testował i potwierdzi czy warto dopłacić parę złotych??

Hugo - 07-09-2013, 23:14

Nie ma lepszych żarówek niż Tungsram! Są nie do pobicia i kosztują kilkanaście pln :shock: Mam w soczewkach mijania H1 Tungsram Sportlight BLUish za 37 zł/kpl. już drugi rok i nadal świecą doskonale, a były już co najmniej 3 razy wyjmowane razem z reflektorami i montowane z powrotem, a tym samym narażane na dodatkowe wstrząsy. Światło wygląda jak ksenon. Mało tego teraz są już w drugim Galu (Avance) i oba auta są "na glebie"...
artufcb - 13-09-2013, 10:13

witam, wymieniłem żarówki. One tak luźno tam mają siedzieć? Nie wypadną, ale trzęsą się. Założyłem jedną, tą po stronie pasażera i mnie to zdziwiło, sprawdziłem nie ruszaną jeszcze po stronie kierowcy/akumulatora i też miała luz, ale mniejszy. Po stronie pasażera już zmniejszyć go nie mogłem, doginałem ten drucik, żeby lepiej trzymał, ale się trzęsie. Tak ma być? Bo wydaje mi się, że na nierównościach może być problem, jak nie dla mnie, to dla kierowców jadących z naprzeciwka. hmm?
WreX - 13-09-2013, 14:13

Nie ma prawa mieć luzu, żarówka powinna siedzieć ciasno o ile jest dobrze włożona (tam są takie wypustki i trzeba trafić) a drut dociskający powinien dość mocno przyciskać żarówkę, sprawdź czy Ci się nie odgiął albo czy dobrze włożyłeś żarówkę.
tresorex - 13-09-2013, 15:51

Miałem to samo. Powodem była źle włożona żarówka. Jeśli włoży się ją dobrze (są wycięcia jedno okrągłe drugie kwadratowe) to siedzi bardzo stabilnie a po dociśnięciu drucikiem nie ma żadnego luzu.