To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Odpalanie TD, wskazówki, problemy

lambe - 02-01-2010, 13:44

@Owczar, @andrew84, dzięki za info :)
Cytat:
Ja mam malutki akumulator tj. 55Ah i 500A rozruchu. Był w aucie jak go kupiłem i tak już został. Lambe zobacz w instrukcji jaki powinien być zalecany bo w tej chwili nie pamiętam. Ten, który miałeś był stanowczo za duży.

W manualu (biuletyn serwisowy) podają typ aku diesla: 95D31L 70Ah 622A
Czyli 100Ah faktycznie przesada, ale taki mi dobrali z katalogu w nippon auto a inni sprzedawcy też dedykowali z katalogów taki duży...

Cytat:
Kojarzy ktoś firmę DENSO? Znalazłem na alledrogo świeczki tej firmy i były w zupełnie rozsądnej cenie. W opisie aukcji podają, że to jakiś odszczep od Toyoty. A jak pachnie Japonią, to mi się miło na sercu robi

Denso zdaje się jest w grupie toyoty. Robią elektromechanikę, mi.in pompy, sprężarki. Japonia oczywiście :)

Andrew - 02-01-2010, 14:33

W instrukcji obsługi piszę o akumulatorze 64Ah.
lambe - 03-01-2010, 16:17

Cytat:
W instrukcji obsługi piszę o akumulatorze 64Ah.

hmm, ale serwis manualu (a dokładnie w biuletynie serwisowym) podają 52Ah dla benzyny i 74Ah dla diesla :?:

Andrew - 03-01-2010, 18:23

Ja tak znalazłem w instrukcji obsługi i tak napisałem. Dwa źródła i dwie różne pojemności aku. Tak jak pisałem wcześniej 70-74Ah będą dla misia optymalne :)
piotr_j23 - 03-01-2010, 20:40
Temat postu: trudne odpalanie
Powiedz jaki masz akumulator (jaka moc) ja również miałem identyczne problemy jak u ciebie Przywiozłem swojego gala z Holandii i wsadzili mu 55 Ah jest do zdecydowanie za mało.Pojechałem do serwisu i powiedzieli mi,że jeżeli świece są dobre to tylko akumulator lub rozrusznik,chciałem nadmienić,że oryginalny akumulator do tego autka to 100Ah.Sprawdź najpierw akumulator i jeżeli jest ok.to jeszcze zajrzyj do rozrusznika,jeżeli to nie pomoże to dopiero szukaj dalej.Pozdrawiam piotr_j23
Owczar - 03-01-2010, 22:18

piotr_j23 napisał/a:
do tego autka to 100Ah

Nie wiem z jakiego źródła masz takie info, ale niestety to nieprawda.

piotr_j23 - 04-01-2010, 11:05
Temat postu: odpalanie td
Info mam ze źródeł sprawdzonych.Pracuję blisko serwisu mitsubishi w w-wie od nich dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy m.in. o akumulatorze który ma 100Ah.Ja miałem również problemy z uruchamianiem silnika na zimnym silniku, musiałem kręcić go 2-3 razy lub podgrzewać świece 2 razy i dopiero palił.Odkąd kupiłem akumulator problemy z odpalanie zniknęły.Palił od dotyku.Pozdrawiam.
Owczar - 04-01-2010, 11:14

piotr_j23, ten akumulator będzie nie doładowany po jakimś czasie lub podczas jazdy na krótkich odcinkach.

Jak już pisałem, mój ma bodajże 55Ah i 500A rozruchu, a pali na dotyk po 1 podgrzaniu świec.

Hugo - 04-01-2010, 12:32

piotr_j23, Owczar ma rację. Zmień serwis.
matyr - 04-01-2010, 12:54

Hugo napisał/a:
piotr_j23, Owczar ma rację.

:D Owczar ma zawsze rację... :D

Lukishivaki - 08-01-2010, 22:27
Temat postu: Wróciłem z trazy zgsiłem silnik i juz nie pali 2.0TD 2000r
Witam wszystkich mam problem z moim Miskiem no nie pierwszy;) ale ten mnie zaszokowal wróciłem z trasy do domu zgasiłem silnik i juz nie moge go zpalic kreci rozrusznik ale nie łapie;((( i teraz mam pytanie co by sie mogło stac bo nie mam zielinego pojecia a i czy mogł imopilajzer w tym namieszac bo wtedy prubwałem zapalicgo z zaposowych kluczyków i ma to jakies znaczenie??? mógł dostac jakiś błedów??
Owczar - 08-01-2010, 23:02

Lukishivaki, przeważnie tego nie robię, ale w tym przypadku proszę o edycję postu. Napisz po POLSKU o co chodzi.

Czy CE gaśnie? Czy świeci się kontrolka immo?

Constans - 09-01-2010, 14:35

Witam. Chciałem się podzielić ciekawym spostrzeżeniem dotyczącym świec żarowych. Jakiś czas temu stwierdziłem u siebie uszkodzenie jednej z nich. Nie brała prądu i co za tym idzie, nie grzała. Wymieniłem wszystkie. Te które działały, schowałem "na zaś", a uszkodzoną wziąłem w pracy do laboratorium i podłączyłem pod zasilacz. Potwierdziło się, że nie podgrzewa się ani o jeden stopień, ale... No właśnie... Z ciekawości zacząłem zwiększać napięcie i przy 18-19V niespodzianka: świeca zaczęła brać prąd i zaświeciła jak trzeba. Rozłączyłem ją, zjechałem z napięciem do 11V i od tego czasu, każda próba z napięciem nominalnym dawała efekt taki jak powinien.
Morał? Jeśli pojawiają się problemy ze świecą, potwierdzi się, że jakaś nie grzeje, można spróbować ją "obudzić" wyższym napięciem. Prawdopodobnie nie jest to rozwiązanie problemu i może nie zawsze zadziałać, ale jeśli tak, to na jakiś czas może pomóc. Tym bardziej, że dostać świece do miśka od ręki nie jest wcale łatwo.

yam1530 - 09-01-2010, 21:09

Lukishivaki napisał/a:
Witam wszystkich mam problem z moim Miskiem no nie pierwszy;) ale ten mnie zaszokowal wróciłem z trasy do domu zgasiłem silnik i juz nie moge go zpalic kreci rozrusznik ale nie łapie;((( i teraz mam pytanie co by sie mogło stac bo nie mam zielinego pojecia a i czy mogł imopilajzer w tym namieszac bo wtedy prubwałem zapalicgo z zaposowych kluczyków i ma to jakies znaczenie??? mógł dostac jakiś błedów??

Jeśli CE gaśnie to nie wina imo Tak jak pisał Owczar
Ja miałem podobną sytuację.Pojechałem do rodziny do katowic. Trasa katowice wrocław misiek idealnie idzie jak zawsze. Po dwóch dniach stania u rodzinki czas wracać do domu.
Wsiadam do misia kręcę i nic jeszcze raz i nic nic .......i nic. Odpowietrzyłem go (przy filtrze paliwa) i dalej nic.Musiałem zdjąć przewody zasilające wtryski i tak go odpowietrzyć Wtedy zapalił :)
Constans napisał/a:
Morał? Jeśli pojawiają się problemy ze świecą, potwierdzi się, że jakaś nie grzeje, można spróbować ją "obudzić" wyższym napięciem.

Brawo dla naukowca. Mam gdzieś w garażu stare świece i nie omieszkam sprawdzić.
Constans napisał/a:
Tym bardziej, że dostać świece do miśka od ręki nie jest wcale łatwo

Mit z tym sie nie zgodzę . W większym mieście dostaniesz bez problemu i w przyzwoitej cenie.

Constans - 09-01-2010, 21:21

yam1530 napisał/a:
W większym mieście dostaniesz bez problemu i w przyzwoitej cenie.

W Bydgoszczy obskoczyłem 3 sklepy i we wszystkich musieli zamawiać. W ASO wywalili cenę zaporową - ok 100zł za sztukę. Dla mnie to jest równoznaczne z brakiem towaru ;)