[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza
Anonymous - 17-01-2009, 14:17
swinks_UK, a powiedz mi jesli sa luzy na sworzniu to wachacz bananowy tez musze wymieniacz ?? czy tylko prosty ? czy jak to jest ?
Marcino - 17-01-2009, 14:22
miziek napisał/a: | swinks_UK, a powiedz mi jesli sa luzy na sworzniu to wachacz bananowy tez musze wymieniacz ?? czy tylko prosty ? czy jak to jest ? |
no pewnie ze trzeba wymienic bo też bedzie stukac:)
Anonymous - 17-01-2009, 14:23
czyli w sumie to sa 2 wachacze na jednej stronie ? jeden prosty i jeden banan ta ?
Marcino - 17-01-2009, 14:29
Dokładnie tak,
Oba wahacze mają sworznie, jeżeli ty miałś tak bardzo wytłuczone proste to nie dziwne ze i banan dostał luzów. Zresztą całe zawieszenie cierpi z powodu jednego elementu.
Anonymous - 17-01-2009, 14:32
ok dzieki ...
Matik608 - 17-01-2009, 14:55
dzisiaj bylem u mechanika tego co ma prase, tulejke jak najbardziej da sie wymienic bez wymieniania wahacza wymontowanie wahacza + regenaracja wahacza czyli wybicie starej i nabicie nowej tulejki + koszty tulejki + zalozenia wahacza w samochodzie = powiedzieli mi tulejka ok 30zl wymiana bez niespodzianek 50zl, koszty nie powinny byc wieksze niz 100zl, wydaje mi sie ze nie jest zle jak za taki zabieg.
jeszcze zapytalem za ile mi rozrzad wymienia, od 2.0 200zl powiedzieli, inny mi powiedzial 150 ale troche nie zabardzo tam...
czekoladka_1981 - 17-01-2009, 15:57
miziek napisał/a: | czyli w sumie to sa 2 wachacze na jednej stronie ? jeden prosty i jeden banan ta ? |
W zasadzie są 3 szt! (górny)
Mirek Jurek - 17-01-2009, 17:09
miziek, powiedz jeszcze jakiej firmy te wahacze, ze takie drogie?
Jak chcesz to dam Ci namiary na kolesia, ktory mi zalatwil za 80EUR za sztuke firmy SIDEM. Jego szef zmienil 555 wlasnie na SIDEM, bo klienci bardziej chwalili (warsztaty, dilerzy etc.)
Anonymous - 18-01-2009, 17:30
@czeko mi chodzilo akurat o dolne ...
@Mirek Jurek firmy nie wiem ale bylem w 5 sklepach w Galway i ceny byly +/- 210 euro
Marti - 18-01-2009, 22:02
Wiktor napisał/a: | jakie byly objawych ich zuzycia ? pytam poniewaz chyba mnie czeka ich wymiana badz regeneracja/wymiana maglownicy |
Luzy poziome koła. Pierwsze badanie to podniesienie auta i szarpanie kołem na boki , dokładne to jeden gość szarpie sterem na zgaszonym aucie a drugi maca końcówki i drążki (najlepiej po zdięciu osłon). Też bałem się że mi maglownica leci ale wymieniłem drążki i końcówki i po problemie. Polecam "555"
Anonymous - 18-01-2009, 23:42
A jaki jest objaw zuzycia drazkow kierowniczych i jak zdjac oslony gumowe bez ich uszkodzenia ?
Marti - 19-01-2009, 21:21
Masz wyżej - luzy poziome tzn. koło ma luz w poziomie i tylko w poziomie. Osłonę ściągasz na siłę po zdięciu opasek zabezpieczających. Jako nowe opaski możesz zastosować plastikowe samozaciskowe.
Anonymous - 20-01-2009, 12:20
dzieki Marti za info. Odnosnie opasek na oslonach to chyba ich u siebie nie widzialem, ale musze sie dokladniej przyjrzec.
Dopytuje sie tak o objawy, poniewaz chce wszystko posprawdzac sam. Bylem na diagnozie juz z 2x i niby wszystko w porzadku. Ale ze wzgledu na te wypinajace sie sworznie w dolnym wahaczu chce miec 100% pewnosc, ze z zawieszeniem jest wszystko ok.
Marcino - 20-01-2009, 16:50
Marti napisał/a: | Osłonę ściągasz na siłę po zdięciu opasek zabezpieczających. Jako nowe opaski możesz zastosować plastikowe samozaciskowe. |
A nie lepiej nowe gumki od razu założc na drązki.. jak sie piach dostanie to moze i maglownica ucierpiec. Zamiast plastikowych opasek mozesz dac takie stalowe skrecane na śrubokręt, tylko zeby były delikatne i sie zładnie zacisnęły.
tom11 - 20-01-2009, 20:49
Witam
mam pytanie odnośnie maglownicy mianowicie : czy na zgaszonym silniku dopuszczalne jest stukanie przy energicznym ruszaniu kierownicą ? mechanior stwierdził że normalka i mam sie nie przejmować
|
|
|