[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
Mariomati - 08-10-2010, 01:05
W miejscu gdzie jest przykrecona pompka sprzegla jest troszeczke pomarszczony lakier i lekki zaciek. Czy to mozliwa oznaka ze to jednak pompka sprzęgła jest do kitu i należy j± wymienić ? Niektorzy sugeruj±, że tak
pipi_ja - 08-10-2010, 14:33
Pompka też może być walnięta ale postaram sie uspokoić Cie troche. Jak kupiłem swojego EA były dokładnie te same objawy co u Ciebie. Też gdzie¶ wyczytałem, że to pompka. Przeaziłem się cen± nowej ale kto¶ podpowiedział mi żeby spróbować z wysprzęglikiem. Wymieniłem reperatourkę i od ponad roku spokój. Wysprzęglik był suchy, nie było widać wycieków a zapowietrzał się w momencie puszczania pedału sprzegła. Zacznij od tego a dopiero jak nic sie nie zmieni zacznij sie martwić pomk±.
Przy odpowietrzaniu faktycznie trzeba szybko zakręcać kalamitkę, jak jeszcze płyn wylatuje. Tylko nie za nerwowo bo co¶ ukręcisz
nietoperek - 08-11-2010, 14:52
Witam
Od razu napiszę że szukałem ale nie znalazłem (gdzie¶ kiedy¶ widziałem ale nie mogę znaleĽć)
Mam do wymiany sprzęgło, wiem że muszę rozpi±ć wahacze z lewej strony. Ale co dalej czy muszę odkręcać łapy od silnika itd.. ?
Czy morze ma kto¶ jaki¶ poradnik (o ile co¶ takiego jest) b±dĽ jakie¶ rady?
robertdg - 08-11-2010, 15:52
nietoperek, chcesz się samodzielnie zabrać do wymiany sprzęgla
nietoperek - 08-11-2010, 16:49
Oczywi¶cie że tak a nie da rady tego zrobić?
robertdg - 08-11-2010, 18:43
nietoperek, nie powiedziałem, że nie, pytałem, bo może chciałbym conieco podpowiedziec
nietoperek - 08-11-2010, 18:53
No to jak najbardziej.
Na razie rozpiołem wahacze i szczerze nie wiem co dalej bo nie mam pojęcia czy wystarczy odkręcić skrzynie....
robertdg - 08-11-2010, 19:26
Musisz pomy¶lec nad regulowanym zawieszeniem silnika, gdyż demontujac skrzynie, silnik bedzie wisial tylko na jednej poduszce, wiec niezbedne bedzie jakies narzedzie do jego zawieszenia i ewentualnej mozliwosci jego podniesienia i opuszczenia, tak na wstepie.
Kolejno:
- spuszczamy olej ze skrzyni, jak najwiecej sie da, zakrecamy korek
- rozpinamy zawieszenie lewej strony, demontujemy póło¶, całkowicie
- demontujemy akumulator, filtr powietrza wszystkie rury zasilajace silnik powietrzem,
- oslone akumulatora i podstawe akumulatora
- odpinamy kosci elektryczne ze skrzyni, linki wybieraka biegów, odkrecamy zbedne stelaże
- odpinamy kable rozrusznika, wykrecamy rozrusznik
- demontujemy sterowanie sprzeglem
- oskrecamy oslony blaszane pomiedzy silnikiem i skrzynia (na kole zamachowym) oraz pozostale detale mogace sprawiac utrudnienia
- poluzowujemy poduszki skrzyni (sruby przewleczone centralnie przez poduszki) sztuk 3
- luzujemy "snowboard" (nie czepiac sie tak sobie dla jaj to nazwalem) pod skrzynia,
- rozpinawy póło¶ dług± (prawa)
- jezeli silnik i skrzynia zabezpieczone, odkrecamy 2 sruby od poduch na belce pod skrzynia, 4 sruby belki "snowboard" i ja demontujemy
- luzujemy wszystkie sruby mocujace skrzynie do silnika - sukcesywnie każda po trochu, gdyz istnieje mozliwosc pekniecia korpusu przewaznie wtedy gdy sie tego nie chce
- odkrecamy skrzynie, jak juz nie ma srub, skrzynie trzeba sciagnac z silnika (beda ja trzymac tulejki ustalajace oraz wieloklin na tarczy wiec trzeba nia troche poruszac), nie uzywamy w tym celu zadnych mlotków
Skrzynia na wierzchu, jest dostep do sprzegla, robimy sobie blokade na wieniec kola zamachowego i wkrecamy poprzez ktoras srube od mocowania skrzyni:
- luzujemy sruby docisku, sukcesywnie kazda po kolei
- odkrecamy sruby docisku palcami jednej reki gdy sa juz luzne, druga reka podtrzymujemy docisk
- ze spokojem i umiarem demontujemy z bolców ustalajacych docisk, w taki sposob aby podtrzymywac tarcze sprzeglowa, co by nam to wszystko na glebe nie spadlo i abysmy wiedzieli w ktora strone ma byc zamontowana tarcza (czasami da sie zamontowac tarcze w obie mozliwosci - a pozniej okazuje sie ze nie ma sprzegla)
- jezeli masz wene tworcza, to luzujesz kolo zamachowe, demontujesz je i w razie potrzeby wymieniasz simmering wału korbowego
- montujaesz wszystko w kolejnosci odwrotnej, pamietajac o tym aby przy montazu sprzegla docisk zlapac na srubki, nastepnie kolkeim ustalajacym wycentrowac tarcze sprzeglowa i powoli sukcesywnie srubke po srubce dokrecac - kazda po trochu
- po szczepieniu skrzyni ze silnikiem (nie robic tego na sile - mozna sie pomeczyc ale ma wskoczyc sila rak, bez mlotka, loma, zurawia, ladowarki, Harvestera )
- skrecic skrzynie z silnikiem, odpowietrzyc sprzeglo
- reszte poskladac w analogiczny sposob do demontazu.
nietoperek - 08-11-2010, 19:51
To to raczej nie jest co nie co i widzę że kupę z tym roboty :/
Ale wielkie dzięki za ten manual
kwaichangcaine - 08-11-2010, 20:53
robertdg napisał/a: | Kolejno:
- spuszczamy olej ze skrzyni, jak najwiecej sie da, zakrecamy korek
- rozpinamy zawieszenie lewej strony, demontujemy póło¶, całkowicie
[...]
|
Czy t± instrukcję można zastosować do silnika 2.5, kto¶ się orientuje?
robertdg - 08-11-2010, 21:14
Cytat: | Czy t± instrukcję można zastosować do silnika 2.5, kto¶ się orientuje? | Tak, ta sama zasada działania
nietoperek - 15-11-2010, 15:39
Witam ponownie
Kupiłem ten zestaw. Jak się dzi¶ okazało w starym łożysku s± dwie dziury na t± sprężynkę, a w nowym jest tylko jedna.
I teraz mam pytanie co robić ?
1. Zostawić na jednej
2. Wywiercić drug±
3. Zostawić stare łożysko
pablo diablo - 16-11-2010, 13:51
Zdjecia z mojej wymiany zestawu sprzegła moze komu¶ pomog±
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img] [/list]
nietoperek - 18-11-2010, 21:00
Kolego robertdg bardzo ale to naprawdę bardzo dziękuje za pomoc. Teraz jazda to sama przyjemno¶ć. Tylko sprzęgło nisko pierze i jest strasznie czułe. Ale jutro jeszcze raz odpowietrzę i zobaczymy.
robertdg - 18-11-2010, 22:26
nietoperek, spróbuj z odpowietrzaniem, ewentualnie regulacja skoku sprzegła przy pedale, a jak to nie pomoze to sprawdĽ wysprzęglik.
|
|
|